Reference

Wednesday, December 9, 2009

Chicken Liver Masak Merah


Tetiba je hubby beli hati ayam sebab kata nya tingin nak makan hati ayam masak merah campur chili hijau. Along kata kat hubby "laaa dlm freezer ada hati lembu, buat apa beli hati ayam lak". Jawab nya "takpa2, simpan dulu, masak yg ni lah, tingin nak mkn sbb dah lama tak masak ni". Along pun pendamkan je lah dulu niat nak masak hati lembu sambal pengantin respi Nur tu. Nanti ujung minggu ni lah kot.... Emh, bila dah masak lauk hati ayam ni, berebut2 pulak bapak dgn anak2... sedap sesangat pulak kata they all tu... hehe!

BAHAN2:
10-12 ketul Hati ayam
Serbuk kunyit
Cili mesin - ikut suka byk mana
1 btg Serai - ketuk
1 st Jintan Manis*
5 ulas Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1" Halia* (* blender)
3 sb Cili Sos
1 Bwg besar - hiris
2 biji Cili hijau - hiris 
1 biji Tomato - di belah
Garam, Gula

CARA2:
1. Gaul hati ayam dgn garam & kunyit.
Goreng sehingga masak.

2. Panaskan minyak, tumis serai, bhn2 yg di mesin sehingga wangi.
Masukkan cili mesin secukup nya & kacau sehingga kering. 
Masukkan bwg besar & cili hijau & kacau sebentar. 
Masukkan sedikit air jika perlu supaya tak hangit.
Masukkan sos cili, hati ayam & tomato.

3. Angkat & hidang.

4 comments:

  1. Tak jadilah buat sambal pengantin ya Along nya. Sedap sambal pengantin tu. Mak cik kak gerau selalu buat. Memang sedap ratah aje.

    ReplyDelete
  2. Hi KakRoz...wow looks delicious ler!!! Love want some too! hehex! :)

    ReplyDelete
  3. Geraugebang,
    Bukan tak jadi, postpone je... tunggu ujung minggu ni, Along tak sabo dah ni...

    Zue Murphy,
    Yes, yes.... you r right dear...!

    Love,
    Hi Love, mana pegi senyap ni. Come, I belanja u makan...hehe!

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)