Reference

Wednesday, December 30, 2009

Crab in Spicy Soy Sauce

Tengok ler, ketam dok dalam kuali lagi ni.... tak sempat nak posing dalam pinggan pun....

Meh layan respi:

BAHAN2:
6 ekor ketam
5 biji Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1/2" Halia* (* tumbuk) 
1 btg Serai - ketuk
2 sb Cili Mesin
Kicap Masin + Manis
1 tsp Tpg Jagung- bancuh dgn sedikit air 
1 biji Telur - pukul sedikit 
Garam (jika perlu) 

CARA2:
1. Berus kulit ketam supaya bersih. Potong dua.

2. Tumis bhn tumbuk & serai sehinga wangi, masukkan cili mesin.
Kacau sehingga cili masak & wangi.
Masukkan kicap secukup nya & sedikit air (sukatan ikutlah nak byk atau sikit kuah nya).
Masukkan ketam & tutup sehingga ketam masak.
Masukkan tpg jagung utk memekatkan kuah.
Masukkan telur & cepat2 kacau.
Masukkan garam jika perlu (kicap masin patut nya sudah mencukupi).


UPDATE
People who tried this recipe:
Hana

2 comments:

  1. My hubby loves crabs, Love don't! keke..sll Hubby yang duk kopek for Love...uwaaa missing him! :(

    ReplyDelete
  2. we all satu rumah suka seafood especially crab...nak skit??????

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)