Reference

Saturday, January 2, 2010

Black Pepper Mayonnaise Chicken

Many blogger friends have tried this recipe by Ros (Tokyo) much earlier on... I only had the opportunities to do so recently. This is my second attempt... so good for repeat. I took the recipe from Hana's house. Thanks Hana & Ros for a nice recipe.....cedaaaaap!

Recipe copied/pasted from Hana's house, will do English translation later:



Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
  • 1 sudu kecil blackpaper
  • 2 cm halia ( agak-agak je)
  • 2 biji bawang putih
  • 1/4 biji bawang besar
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil kicap manis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar mayonis
  • sedikit lada sulah
Cara-cara
  • Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
  • Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)

3 comments:

  1. Salam Along,
    Kite nak baut lah ayam bakar mayonis ni nanti... nampak cedap betull :)
    Psst, selamat tahun baru Along dan famili...:)

    ReplyDelete
  2. Gosh, it's here also! Bilalah Love nak bakar nih! Awwww...

    KakRoz..ur Ayam Bakar looking really delicious! Can I have some pc pls! ;)

    ReplyDelete
  3. Hi Along...
    Selamat Tahun Baru 2010 to you and your family.
    Sedapnya ayam bakar ni... Ma ni suka makan, tapi nak buat sendiri tu, macam 'berchenta' pulak...

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)