Reference

Thursday, October 6, 2011

Kuih Kukus Bawang Goreng (Fried Onion Steamed Kuih)

 When I saw this at Tun's house, it sounds unusual & it tickled my curiosity to taste it. Wanted to make it right away yesterday but didn't manage to do so but I kept thinking about it that I determined to do so tonight. So here it is.... if you want to know how it tastes when fried onion is combined with sweet kuih.... you just gotta try it yourself... there are mixed feedback from the house.
By: Roz@HomeKreation
Source: Rabiatun
Original Source: Izah
Translated into English by HomeKreation
Size: 5½" x 8" 
INGREDIENTS:
3/4 cup + 2 tbs Flour
1/4
cup Tapioca Flour
1/2
cup Sugar
1 cup Pandan Juice (from 5-7 leaves)
1
cup Thick Coconut Milk
Green Coloring
1/2 handful Fried Onions


METHOD:
1. Mix all ingredients, except fried onions, until well mixed.
Add in fried onions & stir lightly.
2. Pour into oiled container & steam for 40 minutes.
3. Cool before slicing.

************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Nampak ni kat rumah Tun kemarin, terus berkenan nak mencuba tambahan kat rumah ni banyak bawang goreng lebih buat mee kari waktu open house hari tu. Sebab badan tak berapa sihat kemarin (pening2 lalat) angan2 nak buat malam tu juga tak kesampaian..... alhamdulillah, walaupun malam ni dok demam kura2... siap juga kuih kukus ni... senang sangat2 nak buat nya. Kuih ni kenyal2 lembut dan saiz kuih ni kecik molek, sesuai untuk keluarga yg kecil.

ok lah, Along nak rihat tidur awal sikit malam ni, takut tak kebah lak demam kura2 ni. Cannot afford to fall sick sebab kerja kat opis berlambak2.... So, tak dapat nak jalan2 ke rumah kekawan malam ni, nanti kita hambat semula kendian ya.... good night!

Source: Rabiatun (maceh Tun sbb promote kuih ni)
Original Source: Izah (maceh Izah, kongsi respi yg istimewa ni)
Di taip semula oleh HomeKreation utk mudah rujuk
Saiz: 5½" x 8"
BAHAN2:
3/4 cwn + 2 sb Tepung Gandum
1/4 cwn Tepung Ubikayu
1/2 cwn Gula
1 cwn Air Pandan (drpd 5-7 helai Daun Pandan)
1 cwn Santan Pekat
Pewarna Hijau
1/2 genggam Bawang Goreng

CARA2:
1. Campurkan semua bahan di atas, kecuali bawang goreng, sehingga sebati.
Masukkan bawang goreng & kacau sedikit.
2. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
Kukus selama 40 min sehingga masak.
3. Biarkan sejuk sebelum di potong.

Bekas yg di sediakan oleh Trio Steamer ni mudah jer nak keluarkan kuih sbb tak melekat langsung.

8 comments:

  1. wah cepatnya sampai ke rumah along ya..akak baru teringat nak buat tapi esok lah.dah malam ni kan?...akak sama gak macam along nak buat kueh bawang ni sebab bawang goreng masih byk lagi kat rumah ni.:))

    ReplyDelete
  2. Salam along.semua dan riuh rendah pasal kueh ni kan.Tapi belum sampai dapur kak ros lagi.Malam ni kak ros masak jantung pisang.Separuh bahan ikut along,separuh lagi kak ros tambah sendiri,Nanti kak ros up datekan later ya.

    ReplyDelete
  3. Salam Along..syiannya xsihat yer.Semoga cepat sembuh.nampak sedap kuih tu..ramai kwn2 blogger yg mencubanya.Nk try gak larrrr

    ReplyDelete
  4. tak sihat ye.. kena rehat rehat kan diri banyak2 tu..

    mixed feedback ye? hehe. mesti pelik2 je rasa kuih manis campur bawang goreng kan. tq along kerana sudi cube kuih cube cube saya ni.. dan hope along sefamily suke kannya.. walaupun rasa dia unik sikit kan. hehe... dan jgn lup makan obatt

    ReplyDelete
  5. salam along..

    haii.. ramai pulak yg demam skrg ni yek.. diana pun demam, along pun demam. ratna bulan lepas dah kena dulu.. mujur tak kena masa minggu nak buat mini open house.. kalau tidak haru birulh jdnya. along jgn culas mkn ubat ye.. dptkan rehat yg cukup.

    pasal kuih ni.. kita pun berkenan.. tunggu masa free sikit nak buat jugak ni.. dah telan air liur tgk kawan2 yg dah buat.. bwg grg mmg best..kuih qasidah pun feberet.. kuih ni komfem ratna suka jugak ni.. (haii.. byk betul angan2 nak buat ada dlm list... tp tak terbuat2 juga.. hihi)

    ReplyDelete
  6. wahh..merata2 kuih ijahdaut ni..
    mas gak tak buat2 lagi...
    cantik la kuih along tu..

    ReplyDelete
  7. this kuih is new to me, curious how it would taste!

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)