Reference

Monday, November 7, 2011

Fried Fish in Mango Sauce (Ikan Belanak dgn Sos Mangga)

 This is a menu before Raya Aidil Adha but didn't manage to update then. Kids like sweet & sour dish but wanted to create something almost similar using mango in the sauce (I have plenty of mangoes from my backyard). Outcome was very tasty dish!
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
2 Whole Fish
1 tsp Turmeric Powder
1" Ginger*
4 cloves Garlic* (* pounded) 
2 tbsp Chili Paste
1/4 cup Thai Chili Sauce
1/3 cup Grated Mango - blended with some water 
1 Big Onion - sliced 
1/2 cup Frozen Mixed Veg
Salt & Sugar

METHOD:
1. Rub cleaned fish with salt & turmeric powder.
Deep fry until ooked.
Dish out onto a serving plate.

2. Heat up 3 tbsp oil & stir fry pounded ingredients until fragrant.
Add in chili paste & stir fry for a minute.
Add in Thai chili sauce, mango juice & cook until thicken.
Season with salt & sugar.
Add in big onion, mixed veg & cook for another minute.
Pour over the fish & serve right away with white rice.
****************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Anda boleh cuba masukkan mangga yg di kisar ke dalam masakan Sweet & Sour dan rasa nya sungguh enak... cuba lah. Kebetulan rumah ni banyak mangga drpd pokok di belakang rumah, itu lah Along dapat idea ni.

BAHAN2:
2 ekor Ikan Belanak
1 st Serbuk Kunyit
1" Halia*
4 ulas Bwg Putih* (* tumbuk) 
2 sb Cili Mesin
1/4 cwn Sos Cili Thai
1/3 cwn Mangga Parut - blend dgn sedikit air
1 bj Bwg Besar - hiris
1/2 cwn Sayur Campur Beku
Garam & Gula

CARA2:
1. Lumur ikan dgn garam & kunyit & goreng sehingga masak.
Angkat & letak dalam pinggan hidangan.

2. Panaskan 3 sb minyak & tumis bhn tumbuk sehingga wangi.
Masukkan cili kisar & kacau sehingga wangi.
Masukkan sos cili Thai, jus mangga, garam & gula - masak sehingga pekat.
Masukkan bwg besar & sayur campur - masak sekejap.
Tuangkan ke atas ikan tadi & hidangkan segera dgn nasi putih.

8 comments:

  1. salam along.. selamat hari raya.. kalau sebut je mangga tentunya sedap.. tambah di masukkan dalam ikan tu..

    ReplyDelete
  2. Along kak Ros suka ikan dan little laling love3 ikan.Masam-masam manis ni mesti sedapkan.Kak Ros pernah masak ikan dan sosnya kak Ros masukkan epal hijau.Pernah masukkan N3nya bulan lepas kot.

    ReplyDelete
  3. Super inviting dish,fish and mango fabulous combo ever..

    ReplyDelete
  4. selamat hariraya along.Ribuan terimakaseh akak ucapkan atas tip yang along bagi untuk membakar kek lapis tu..sudah akak catit semuanya..sedap sungguh dan rasa puas hati betul dengan rasa kek lapis buatan sendiri ni kan along?..
    eh!ikan ni pun cam sedap je..jemu pulak makan daging sejak dua tiga hari ni.

    ReplyDelete
  5. Juwita,
    Wsalam. Mmg sedap pada selera Along lah...hehe

    PuanRos,
    Oh apple hijau is also a good idea!

    Priya,
    Come & join me!

    anymz,
    Betul tu KakAnim, buat sendiri mmg puas hati & puas makan juga. Selalu2 buat nanti perfect lah jadi nya.
    Sekali-sekala makan ikan pula sbb bebudak kat rumah ni asyik makan ayam jer...

    ReplyDelete
  6. I'm drooling now with the sweet and sour taste....sedapnya...

    ReplyDelete
  7. Salam. Selamat Hari Raya AidilAdha buat Kak Alongroz sekeluarga.. Nur tak pernah makan ikan belanak ni.. Resepinya mudah. Mesti sedapkan.. :D

    ReplyDelete
  8. Salam Along,
    Selamat hari raya buat Along dan keluarga. Bestlah dapat guna mangga fresh. :)

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)