Bangun pepagi Along buat kari ayam, berangan nak makan dengan Lempeng Nasi yg Along nampak kat dapur Hana - nampak Hana punya cantik jer, kita pun bayangkan lempeng ni ala2 tosei kot. Tapi malang nya, lempeng Along yg pertama hancur berderai bila nak di balikkan. Along pun tambah 1 cawan tepung, air & garam - blend semula. Walau pun tak berderai macam yg first tadi tapi tetap mencabar.... tekstur nya amat melekit2 sekali & pecah bila di angkat. Akhir nya cuma berjaya dapat 3 keping macam dlm gambar tu. Itu pun bila makan lembik & melekit2 rasa nya.... mungkin sebab jenis nasi yg Along gunakan (beras siam).... sedekah kat Cik Tong Pah.... Nasib lah my two boys went for picnic with their friend's family, so Along, hubby & Liana makan kari ayam tu dgn roti canai segera jer.
Resepi asal dari CMG tapi Hana kata dia buat tak ikut resepi pun. Mungkin salah Along kat mana2 kot, Along tak salahkan resepi tapi apa yang Along cuba di dapur Along akan kongsikan di sini.... kalau tak jadi Along akan terus-terang - mungkin ada yg boleh beri pertua atau pun buat panduan orang lain yg ingin mencuba.
Salam cayang along! tunggu kita buat kari baru kita kongsi pengalaman :D sbb belum buat lagi nii, lempeng2 mcm ni mmg sedap mkn ngan kari, ada lagi tak along? kita tumpang makan kat sini dulu :D takpe yg pecah2 tu bg ke kita, kita gaul2 ngan kari mesti sedap ehehehe..
ReplyDeletesalam along....huhu!!biasala, kita ni manusia x perfect. pepepun nampak gambor mcm cun melecun. buat lempeng tepung biasa je la dak
ReplyDeleteSalam Along.. kali pertama kalau x jadi .. kali ke dua mesti ok punya..apa pun dah nampak ok kat gambar tu..
ReplyDeletesedapnya cicah lempeng ngan kari perangat!
ReplyDeletehihihihi.... cian besanku.. kalau dekat dah suh darwish antokan sepinggan... hehehe... kalau ikut pengalaman kiter kan long.. samada buat cucur nasi@cengkodok yg ade nasi atau apa2 la resepi yg gune nasi, kandungan nasi jgn lebih dr tepung... biar terlebih tepung xpe.. itu yg membuatkan lempeng atau cengkodok melekat kat kuali dan lagi satu lembik! lagi satu penyebab ialah sukatan air.. air tak boleh byk sgt.. cukup takat blender boleh pusing.. pehtu br ejas2 masa ltk tepung tuh nak letak air byk mana. kadang kiter tak tambah air pon.. kalau buat lempeng nasi nih, tak leh cair macam buat lempeng biasa.. kene agak pekat.. tp jgn pekat kerana terlebey nasi plak nanti melekit, melekat serta lembik.. biar lebih tepung xpe..moralnyer, kene pepandai ejas la.. sbb kiter buat pon main agak2 ajer asalkan nasi tak terlebih.. hihi...
ReplyDeletesalam along
ReplyDeletedah berapa hari anak ita merengek minta dibuatkan lempeng.. terpandang juga lempeng nasi ni di dapur CMG berkenan juga nak mencuba
tapi bila along cuba tak berapa menjadi.. adoii.. ni nak fikir balik lah ni mana silapnya.. mungkin juga kot beras siam ia berkanji sikit kan.. ita pon guna beras siam jugak .. tu yang tak tau lah nak cuba atau tidak.. atau kena cuba banyak kali baru jadi kot..
lempeng2...wah sedapnya ni Kak Long...walaupon akak ckp xbpe nk mjadikan....xpe cuba lg...cehh pandai suruh org buat...sdri pon xbrani nk cuba...hehehe
ReplyDelete