This is Sarawak traditional dish... yam stalks cooked with spicy rice powder..... really delicious! Recipe in English will be provided upon request.... am too tired tonight to do the typing....
****************************************************************
BAHASA MALAYSIA VERSION
Kebiasaan Bubur Pedas Sarawak letak bermacam2 sayuran tapi kali ni masak batang keladi di campur dengan bumbu pedas pula.... idea dari fren sis MaSaly... nampak sis MaSaly tayang minggu lepas kat facebook terus teringin pula.
By: Roz@HomeKreation
BAHAN2:
1 ikat Sayur Batang Keladi - buang kulit & potong
1 genggam Udang - kopek kulit
3 ulas Bawang Merah*
1 bj Cili Merah*
1 helai Daun Kunyit*
4 helai Pucuk Buas/Sengkil* (* hiris)
1 mangkuk Santan
1 senduk Bumbu Bubur Pedas Sarawak
1 st Serbuk Kunyit
Garam
CARA2:
1. Sayur batang keladi di rebus sebentar sehingga layu.
2. Masukkan kesemua bahan2 ke dlm periuk dan masak sehingga mendidih.
Kacau selalu sehingga kesemua bahan masak & sebati rasa.
3. Hidangkan bersama nasi putih & lauk sampingan yg lain.
Along sedapnyeee.. x de bahan nk buat..huhu..pucuk buas sedap buat ulam tp org sarawak msk mcm ni.. mesti sedapkan..
ReplyDelete