Masak Laksa Taiping untuk sedara-mara jalan raya hari tu, so memang masak banyak & selalu nya resipi main agak-agak & rasa-rasa aja. Sememang nya my laksa mesti kaw-kaw i.e. pekat - guna ikan banyak baru puas makan. Laksa tu pulak, import dari Taiping, di buat dari tepung sago, so rasa nya amat berbeza daripada laksa tepung beras, kenyal2 gitu... best betul! Semua orang makan bertambah2 sampai licin satu periuk.
Ini resipi agak-agak untuk 10 orang, kalau buat open house kena gandakan.
(10 orang)
BAHAN-BAHAN KUAH:
1 kilo Ikan Tenggiri / Kembung
10 ulas Bwg Merah - blended
2 senduk Cili mesin
1/2" Belacan
Asam Keping*
Asam Jawa* (* secukup masam)
Bunga Kantan
Daun Kesum
Garam, Gula
BAHAN2 TABUR:
Timun, Daun Salad, Nenas, Bunga Kantan, Daun Kesum, Cili, Telur Rebus & Petis
CARA2:
1. Rebus ikan & buang tulang.
Blender isi ikan & rebus dgn air rebusan ikan tadi dan kesemua bahan2 lain sehingga mesra rasa.
2. Hidangkan dgn laksa yg di rendam & di celur dan bahan2 tabur.
Adusss.. alunan kuah laksa tu menggoncang perot i di tengah2 malam cenggini..uwaaaa!!!
ReplyDelete