Reference

Monday, May 7, 2012

Steamed Fish in Tomato & Basil Sauce (Ikan kukus dgn Tomato & Daun Selasih)

 I bought a medium size fresh fish yesterday and decided to steam it....
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 whole (800g) Fish
1 tsp Tamarind Paste
2-3 cloves Garlic - pounded 
1-2 tsp Chili Oil
2 Tomatoes*
Basil Leaves* (* chopped) 
Salt & Sugar

METHOD:
1. Rub fish with salt & tamarind paste.
Place it in a steamer plate.
2. Heat up 2 tsp oil & stir-fry garlic until fragrant.
Add in chili oil, tomatoes, salt & sugar.
Add in few tbs water & stir until tomatoes are soften.
Add in basil leaves.
3. Pour on top of fish & steamed 10-15 min until cooked.
4. Serve with white rice.
****************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Along beli ikan segar kat pasar dan tentu nya sedap di kukus....

BAHAN2:
1 ekor (800g) Ikan
1 st Asam Jawa
2-3 ulas Bwg Putih - tumbuk
1-2 st Cili Oil
2 bj Tomato*
Daun Selasih* (* cincang) 
Garam & Gula

CARA2:
1. Lumur ikan dgn garam & asam jawa.
Letakkan di dlm pinggan pengukus.
2. Panaskan2 st minyak & tumis bwg putih sehingga wangi.
Masukkan cili oil, tomato, garam & gula.
Masukkan beberapa sudu air & masak sehingga tomato lembut & hancur.
Masukkan daun selasih.
3. Tuangkan ke atas ikan & kukus 10-15 min sehingga masak.
4. Hidangkan dgn nasi putih.
Not yet steamed.... (Ikan yg belum di kukus)

12 comments:

  1. Salam AlongRoz...
    mesti sedap ikan stim tomato n basil..blm pernah cuba...tapi kat rumah nie kalau ikan stim mmg fav..

    ReplyDelete
  2. saya suka makan ikan kukus halia tapi tak pernak masak pn....along nanti buat lah ikan kukus halia pasti terangkatttttt.....

    ReplyDelete
  3. salam kak roz
    mesti best kan ikan kukus tu tambah ngn rasa dan aroma daun selasih tu:)

    ReplyDelete
  4. Salam Along.nampak sedap ikan kukus ni. dah lama tak masak ikan kukus..
    Liana....Syakirah kirim salam cayang....

    ReplyDelete
  5. sedapnya tengok kak....
    rasa macam nak cari nasi jerk..he3

    ReplyDelete
  6. nmpk sedap...ala2 menu diet...xtahan tgk gambo yg last tu...terliur

    ReplyDelete
  7. Salam along....wah hari nie ada ikan kukus. Hb saya suka bab kukus mengukus nie saya pulak jika ada daun basil tu saya tau mesti best. Apapun saya nak bagi tau along saya dah cuba pizza awak tu...memang best sangat..tak sangka slice cheese boleh guna dalam pizza dan taste dia sangat sedap. Terima kasih..dan saya juga dah kidnap resepi awak.

    ReplyDelete
  8. Omg, definitely a super flavourful steamed fish,delicious.

    ReplyDelete
  9. liana buat apa tuhhh?? rindu kat darwish sbb dier ikut ayah dier g conference... dpt tgk liana jadik laa..... sob sob sob...

    suker ikan masak apa skalipon! tp jarang2 msk ikan sbb diorg nih susyah btollll kalau lauk ikan kecoli sardin! huh!

    ReplyDelete
  10. i m drooling here... x leh tahan tengok ikan tu... laparrrrr

    ReplyDelete
  11. salam kak
    dah lap2 mulut byk kali nie..he hehee x pernah buat lg ikan kukus mcm nie..keep resepi yer ..nnt nk buat la;P

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)