By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 whole (800g) Fish
1 tsp Tamarind Paste
2-3 cloves Garlic - pounded
1-2 tsp Chili Oil
2 Tomatoes*
Basil Leaves* (* chopped)
Salt & Sugar
METHOD:
1. Rub fish with salt & tamarind paste.
Place it in a steamer plate.
2. Heat up 2 tsp oil & stir-fry garlic until fragrant.
Add in chili oil, tomatoes, salt & sugar.
Add in few tbs water & stir until tomatoes are soften.
Add in basil leaves.
3. Pour on top of fish & steamed 10-15 min until cooked.
4. Serve with white rice.
****************************
Along beli ikan segar kat pasar dan tentu nya sedap di kukus....
BAHAN2:
1 ekor (800g) Ikan
1 st Asam Jawa
2-3 ulas Bwg Putih - tumbuk
1-2 st Cili Oil
2 bj Tomato*
Daun Selasih* (* cincang)
Garam & Gula
CARA2:
1. Lumur ikan dgn garam & asam jawa.
Letakkan di dlm pinggan pengukus.
2. Panaskan2 st minyak & tumis bwg putih sehingga wangi.
Masukkan cili oil, tomato, garam & gula.
Masukkan beberapa sudu air & masak sehingga tomato lembut & hancur.Letakkan di dlm pinggan pengukus.
2. Panaskan2 st minyak & tumis bwg putih sehingga wangi.
Masukkan cili oil, tomato, garam & gula.
Masukkan daun selasih.
3. Tuangkan ke atas ikan & kukus 10-15 min sehingga masak.
4. Hidangkan dgn nasi putih.
Not yet steamed.... (Ikan yg belum di kukus) |
Salam AlongRoz...
ReplyDeletemesti sedap ikan stim tomato n basil..blm pernah cuba...tapi kat rumah nie kalau ikan stim mmg fav..
saya suka makan ikan kukus halia tapi tak pernak masak pn....along nanti buat lah ikan kukus halia pasti terangkatttttt.....
ReplyDeletesedapnya nampak..
ReplyDeletesalam kak roz
ReplyDeletemesti best kan ikan kukus tu tambah ngn rasa dan aroma daun selasih tu:)
Salam Along.nampak sedap ikan kukus ni. dah lama tak masak ikan kukus..
ReplyDeleteLiana....Syakirah kirim salam cayang....
sedapnya tengok kak....
ReplyDeleterasa macam nak cari nasi jerk..he3
nmpk sedap...ala2 menu diet...xtahan tgk gambo yg last tu...terliur
ReplyDeleteSalam along....wah hari nie ada ikan kukus. Hb saya suka bab kukus mengukus nie saya pulak jika ada daun basil tu saya tau mesti best. Apapun saya nak bagi tau along saya dah cuba pizza awak tu...memang best sangat..tak sangka slice cheese boleh guna dalam pizza dan taste dia sangat sedap. Terima kasih..dan saya juga dah kidnap resepi awak.
ReplyDeleteOmg, definitely a super flavourful steamed fish,delicious.
ReplyDeleteliana buat apa tuhhh?? rindu kat darwish sbb dier ikut ayah dier g conference... dpt tgk liana jadik laa..... sob sob sob...
ReplyDeletesuker ikan masak apa skalipon! tp jarang2 msk ikan sbb diorg nih susyah btollll kalau lauk ikan kecoli sardin! huh!
i m drooling here... x leh tahan tengok ikan tu... laparrrrr
ReplyDeletesalam kak
ReplyDeletedah lap2 mulut byk kali nie..he hehee x pernah buat lg ikan kukus mcm nie..keep resepi yer ..nnt nk buat la;P