Reference

Wednesday, October 22, 2014

Potato Fritters (Cucur Kentang)

 This has become viral for quite some time amongst the facebookers and bloggers... I only have the opportunity to try out recently. Nice and crispy while they are still hot, dipped in chili sauce.

I did mine with mixture of colorful vegetables for more attractive look....


By: Roz@HomeKreation
Original Source: Ummi@HomeSweetHome
You can google to see other bloggers' attempts
Recipe below has been slightly adjusted
Hidangan: 3 orang
BAHAN2:
3 Potatoes*
1 Carrot* (* shredded)
4 tbsp Cornflour
5 tbsp Flour
1 Egg - beaten slightly 
Some Chives
1 Red Chili - sliced1 Big Onion - sliced 
Salt, Black Pepper

METHOD:
1. Mix all ingredients.
2. Heat up oil for deep fry.
Spoon mixture into the hot oil & flip accosionally until crispy.
3. Serve hot with chili sauce.

The raw shredded vegetables before get mixed into batter

BAHASA MALAYSIA VERSION
Fritters ni meletup-letup di sana sini ramai yang dah mencuba di facebook dan blog2 musim ni.... Along jer yang asyik tertangguh-tangguh sebab sekarang ni tak boleh nak rajin sangat sebab tukang makan cuma Along & hubby jer kat rumah ni.... so kena tunggu waktu yang sesuai supaya tak membazir. Bahan2 nya tak susah, kebiasaan nya kentang dan karot memang senantiasa ada. Along pomen sikit ikut selera dan tambah kucai supaya aneka warna sayuran - putih, oren, hijau, merah.... baru nampak ceria dan selera....hehe. Makan panas2 memang sedap semasa masih rangup.... bila sejuk pun sedap tapi kurang ler rangup nya.

Merata2 orang dah cuba tapi tak berapa pasti tuan asal resepi sebab tak di nyatakan dgn terang.... Along pun Google dan tengok2 rupa2 nya resepi ni di kongsikan oleh Ummi @HomeSweetHome pada tahun 2010 cuma sudah di ubahsuai sedikit sebanyak..... patut lah sedap... kalau Ummi punya resepi memang pasti sedap! Along tak pasti, siapa yg mula2 promote semula resepi ni.... terima-kasih juga pada nya sebab kalau dia tak promote mungkin tak lah meletup2 semula resepi ni.... cuma sayang nya takda credit pun buat Ummi.

By: AlongRoz@HomeKreation
Original Source: Ummi@HomeSweetHome
Resepi olahan semula oleh HomeKreation & juga inspirasi dari kawan2 yg sudah mencuba
Boleh google untuk melihat hasil dari kawan2 blog
Hidangan: 3 orang
BAHAN2:
3 biji Kentang*
1 btg Karot* (* sagat kasar spt foto)
4 sb Tepung Jagung
5 sb Tepung Gandum
1 bj Telur - pukul sedikit dgn garfu
Sedikit Daun Kucai
1 bj Cili Merah - hiris
1 bj Bwg Besar - hiris
Garam, Lada Hitam serbuk

CARA2:
1. Gaul kesemua bahan2 sehingga rata.
2. Panaskan minyak yang agak banyak seperti menggoreng cucur.
Sudukan adunan ke dlm minyak & balik2an sehingga garing.
3. Toskan minyak & hidangkan panas2 dgn sos cili.


No comments:

Post a Comment

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)