Reference

Tuesday, April 24, 2012

Kembung Panggang Daun Kunyit Bersumbat Sambal

 Wrap the fish with turmeric leaf & pan grill.... the fish is stuffed with sambal.... accompanied with other dishes - Veg Tom Yam and Cencaluk..... what a delicious meal for dinner!
 By: Roz@HomeKreation
1. Slice the back of the fish & stuff with Sambal Belacan. 
2. Rub fish with salt & wrap with turmeric leaf.
3. Heat up few tbsp oil in a flat pan & grill until cooked one side.
4. Flip the other side & let it completely cooked.
5. Serve with rice along other dishes.
********************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Balik kerja hari ni kelaparan sampai ketar2 sebab tak makan tengahari (takda selera). Gobek2 petisejuk ada ikan kembung dan daun kunyit. Hari Ahad lepas, Along nyangkul2 tercangkul sepohon daun kunyit sampai tercabut sepohon. Sayang nak bazir daun tu, Along buat lah balut ikan bakar. Waduh2.... harum satu rumah bila di panggang tambahan pula ikan tu di sumbat sambal.... pekena dengan sambal cencaluk CikMal kasi dan sayur tomyam... sengkak perut kekenyangan.

1. Belah belakang ikan kembung & sumbat dgn sambal belacan. 
2. Lumur ikan dgn garam & balut dgn daun kunyit.
3. Panaskan beberapa sudu minyak dlm kuali leper.
4. Panggang ikan sehingga masak & alih supaya masak di kedua2 belah.
5. Hidangkan dgn nasi & lauk sampingan lain.

5 comments:

  1. kembung ni klu cicah ngan air asam..
    perhhhhhhhh

    ReplyDelete
  2. kembung tu ....cicah ngan air asam....
    perhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  3. Salam along...mmm sedapnya.Tambahan lagi ada sambal cencaluk memang best sangat. Saya suka makan tambah asam limau lebih sedikit...ahhh tergoda sungguh. Entah bila pula nak sampai melaka nak borong beli banyak botol buat stok hahaha.

    ReplyDelete
  4. CAntik aje ikan tu berselimut... sejuk barangkaliya... mesti wangi gilasss kan Along...

    ReplyDelete
  5. Salam Akak Roz...emmm bagus idea akak balut ikan ngan daun kunyit..mesti wangi kannnnn...

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)