By: Roz@HomeKreation
1. Slice the back of the fish & stuff with Sambal Belacan.
2. Rub fish with salt & wrap with turmeric leaf.
3. Heat up few tbsp oil in a flat pan & grill until cooked one side.
4. Flip the other side & let it completely cooked.
5. Serve with rice along other dishes.
********************************BAHASA MALAYSIA VERSION
Balik kerja hari ni kelaparan sampai ketar2 sebab tak makan tengahari (takda selera). Gobek2 petisejuk ada ikan kembung dan daun kunyit. Hari Ahad lepas, Along nyangkul2 tercangkul sepohon daun kunyit sampai tercabut sepohon. Sayang nak bazir daun tu, Along buat lah balut ikan bakar. Waduh2.... harum satu rumah bila di panggang tambahan pula ikan tu di sumbat sambal.... pekena dengan sambal cencaluk CikMal kasi dan sayur tomyam... sengkak perut kekenyangan.
1. Belah belakang ikan kembung & sumbat dgn sambal belacan.
2. Lumur ikan dgn garam & balut dgn daun kunyit.
3. Panaskan beberapa sudu minyak dlm kuali leper.
4. Panggang ikan sehingga masak & alih supaya masak di kedua2 belah.
5. Hidangkan dgn nasi & lauk sampingan lain.
kembung ni klu cicah ngan air asam..
ReplyDeleteperhhhhhhhh
kembung tu ....cicah ngan air asam....
ReplyDeleteperhhhhhhhhh
Salam along...mmm sedapnya.Tambahan lagi ada sambal cencaluk memang best sangat. Saya suka makan tambah asam limau lebih sedikit...ahhh tergoda sungguh. Entah bila pula nak sampai melaka nak borong beli banyak botol buat stok hahaha.
ReplyDeleteCAntik aje ikan tu berselimut... sejuk barangkaliya... mesti wangi gilasss kan Along...
ReplyDeleteSalam Akak Roz...emmm bagus idea akak balut ikan ngan daun kunyit..mesti wangi kannnnn...
ReplyDelete