Reference

Wednesday, April 23, 2014

Daging Masak Rempah Kabsa

 Still on Arabic spice related menu.... I really love the dish and match well with the rice....



BAHASA MALAYSIA VERSION
Sorry lah Along slow sikit nak update blog ni... dah seminggu tak abis2 update menu Nasi Arab ni... Asyik balik lewat dari office dan bila sampai rumah dah penat sangat... lepas dinner & kemas2 dah ngantuk nak ngadap PC. oklah, meh lihat menu Arab yang terakhir ni...

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
500g Daging Lembu - hiris kecil 
2 bj Bwg Besar  - 1 bj di hiris & 1 biji di blend* 
1" Halia*
2 ulas Bwg Putih* (* blend) 
5 sb Cili Mesin
5 sb Sos Tomato
2 sb Rempah Kabsa
1 st Gula
Garam

CARA2:
1. Tumis bwg besar yg di hiris sehingga garing.
Masukkan bhn2 yg di blend* & cili mesin, kacau sehingga wangi.
Masukkan rempah kabsa & sos tomato & kacau sebati.
Masukkan gula, garam & daging - masak sehingga daging empuk.
Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
2. Hidangkan dengan nasi putih atau Nasi Arab.

4 comments:

  1. memang lazat masak daging rempah kabsa masakan dr arab..terbaik..

    ReplyDelete
  2. yumm want to try this. looks so delicious

    ReplyDelete
  3. Super rich looking curry,love to finish that plate.

    ReplyDelete
  4. Salaam Along...

    Ya Allah, silap step la termasuk sini di malam hari. Terus pedih rasa perut! Nak makan, tak elok...dah midnite ni. Tak apalah, mama makan dalam mimpi je la...

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)