Saffron soaked in hot water |
Salad Arab |
BAHASA MALAYSIA
Puas hati dapat makan Nasi Arab & lauk seangkatan nya.... buat sendiri, dapat makan panas2 semua nya dan kena dengan citarasa. Sekali-sekala makan special dan hari2 lain nya sempoi2 je lah.....hehe.
By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2 NASI ARAB:
3 cwn Beras Bhasmati (1cwn=170ml) - basuh & tapis
4½ cwn Air
2 sb Minyak Zaitun
4 sb Yoghurt
1 Kiub Ayam
1 sb Rempah Kabsa
1" Halia - di ketuk
1 helai Daun Pandan
2 helai Daun Salam
2-3 tangkai Daun Pudina
1 tsp Saffron - rendam dlm air panas
CARA2:
1. Letakkan beras dan kesemua bahan2, kecuali saffron, kedalam rice cooker.
2. Biarkan masak & renjiskan saffron; tutup periuk sehingga waktu menghidang.
3. Hidangkan dengan Salad Arab, Ayam Panggang Rempah Kabsa, Sos Cili, Daging Masak Merah Kabsa...
Resipi ayam & daging akan di siarkan dalam entri seterus nya.... tunggu ya.
SALAD ARAB
Gaulkan timun, tomato yg di potong kiub dengan yoghurt, daun pudina.
REMPAH KABSA
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Raidah
1 st bunga cengkih **
1 st lada hitam **
1 st jintan manis **
1 st jintan putih **
2 st biji ketumbar **
2 st buah pelaga **1 st serbuk cili
1 st kunyit
- Sangai kesemua bahan2 bertanda** sehingga wangi & kisar halus.
sedap terbaikkk
ReplyDeleteTerima-kasih
Deleteyumm
ReplyDeleteYummm Yummm....hehe
Deletebestnya..nak cuba buat juga..tq
ReplyDeleteSimpan resepi ..ada masa teringin blh molah..tq along..
ReplyDeleteTerima kasih for sharing this great resepi..btw halia 1inchi atau 1 besar ibu jari?
ReplyDeletesalam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)
ReplyDelete