Reference

Sunday, August 23, 2015

Ikan Masak Asam Rebus Buah Asam Kedung

 Healthy simple dish kampung style.... with Sarawak authentic sourish Asam Kedung..... see the photo the vegetable in red...


BAHASA MALAYSIA VERSION
Masak Asam Rebus Kunyit, ganti asam keping dgn buah Asam Kedung..... lebih sedap sebab buah ni segar dan ada rasa masam manis.... Along dapat buah ni kiriman sis Hanifah dari Sarawak... such a lovely BFF selalu ingat kat Along bab2 makan ni.... mmmmuah2.

 By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
~300g Isi Ikan - potong2
3 ulas Bwg Merah*
1 ulas Bwg Putih*
1 hiris Halia*
1 hiris Lengkuas*
2 bj Cili Merah*
3-5 bj Cili Padi Thai* (* blend)
1 btg Serai - ketuk
~8 biji Buah Asam Kedung - belah 4
Garam, Gula

CARA2:
1. Masukkan kesemua ke dlm periuk dan masak sehingga mendidih dan ikan masak sepenuhnya.
Imbangkan rasa garam, pedas, masam.
2. Hidangkan dgn nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)