Search my Blog

Thursday, March 31, 2011

Fried Cencaluk

It is Cencaluk season in Miri now... Fresh shrimps are not as much as last year season and therefore Cencaluk is more expensive this time. This is one of the simplest way to cook Cencaluk apart from eating it raw.... such an appetiser!
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
3 tbsp Cencaluk
Some Cili Padi*
1 Big Onion* (*sliced) 
A pinch Ikan Bilis / Anchovies
Lime

METHOD:
1. Heat up some oil & stir fry sliced chilies, onion & Ikan Bilis.
Add in Cencaluk & stir fry for a while.
Dish out & serve with lime.
2. Serve with white rice along other dishes (like curry).
BAHASA MALAYSIA VERSION
Cara mudah memasak lauk Cencaluk selain makan mentah. Cara ni boleh mengelakkan drpd sakit perut bagi yang tak tahan makan cencaluk tanpa di masak.

BAHAN2:
3 sb Cencaluk
Sedikit Cili Padi*
1 bj Bwg Besar* (*hiris)
Sejemput Ikan Bilis
Limau Kasturi

CARA2:
1. Panaskan sedikit minyak & tumis cili, bwg & Ikan Bilis sehingga wangi.
Masukkan Cencaluk & masak sebentar.
Hidangkan dgn limau.
2. Enak di makan dgn nasi putih & lauk lain spt kari.

9 comments:

  1. cencaluk?yang dalam botol ke along?jika di goreng mesti baunya..boleh pengsan.tapi bila baca Along tulis ni rasa-rasanya Cencaluk yang along maksudkan adalah udang geragau..betul ke atau Cm silap faham ni..apa-apa pun bila lihat bahan-bahannya pasti sangat sedap

    ReplyDelete
  2. cencaluk segar mmg best... kat labuan pun musim sekarang nie... :)

    ReplyDelete
  3. CikManggis,
    Cencaluk lah CM tapi bau tak lantung sbb udang geragau tu perap 2-3 hari jer dah jadi cencaluk. Udg geragau tu pulak fresh, baru naik laut terus buat cencaluk. Yg dlm botol tu dah perap berbulan2 mmg pengsan nak cium.

    Diana,
    Buat cencalk sendiri sedap tau. Boleh tengok kat n3 Along yg lepas cara2 nak buat cencaluk.

    ReplyDelete
  4. lame nye x jenguk dapur along..along,cencaluk ade lg x ???lapa laaa....

    ReplyDelete
  5. cukup menggiurkan la along.. uishhh.. meleleh! :)

    ReplyDelete
  6. saya tak reti makan cencaluk tp bila tgk nmpak cam sedap jer. klu yg goreng camni mesti lg sedap kan...ada bilis plak...waaahh...terliur! :)

    ReplyDelete
  7. ooo ingatkan yang dalam botol tu..jika yang tu jika goreng mesti jiran sebelah panggil polis hehe.Thanks along.

    ReplyDelete
  8. salam along ... x penah lak terpikir nak goreng cencaluk tu sbb takut dia meletup2 lak sbb ada air. nnt boleh cuba ni. menarik ;)

    ReplyDelete
  9. Assalam along td ingat kan cencalok yg dlm botol, cthnya beli kat melaka, rupanya cencalok yg segar baru di peram, best je rasa tu

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)