Search my Blog

Monday, July 21, 2014

Kek Lapis Mud Oreo (Layered Oreo Mud Cake)

My second cake for Idh this year.... I wanted something dark and rich in taste and imagined Oreo cake.... Modified my standard recipe and it turned out beautiful but I feel it is not sweet enough... my hubby said is good as he is not a sweet tooth like me. I will modify the recipe slightly different next time to improve it.


The internet is slow... I need to get ready to work soon... I will update the English version later. Updating the BM version first due to so many request.

Fresh from oven.... not yet sliced
BAHASA MALAYSIA VERSION
Dah terbayang lama nak buat Kek Lapis Oreo yang hitam menawan..... Along ubahsuai resipi yg Along selalu buat tapi rasa nya kurang manis pada lidah Along lah walau pun hubby kata ok. Pada makcik2 & pakcik2 yg suka bitter sweet taste, kek ni sesuai sebab kurang manis gitew.  Kek ni lembut dan lembab, harum dgn macam2 bahan2 nya.

Kek ni rupa nya seperti Kek Idola, kek yg amat popular di Sarawak tapi beda nya Along guna biskut Oreo. Kalau nak tengok Kek Idola (Along beri nama Mud Cake sbb tekstur nya yg lembab & kaya dgn rasa coklat), Along ada post kat sini dulu.


By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 8.5"/9" persegi
BAHAN2 A: 
10 bj Telur 
16oz Mentega
1 gelas Gula Kastor (I'll add more next time) 
1/2 gelas (60g) Tepung Hongkong#1 
1 cwn Susu Pekat
1 cwn Sekaya
200g Horlicks
1 sb Ovalet
BAHAN B:
1/2 gelas (60g) Tepung Hongkong#2
BAHAN2 C: 
1 gelas Tepung Biskut Oreo (ketepikan krim, blend biskut sehingga halus & sukat)
50g Cocoa Powder
100g Coklat
- cairkan 


CARA2:
1. Putar kesemua bahan2 A, kecuali mentega, dgn kelajuan tinggi sehingga kembang 2x ganda.
Masukkan mentega & putar lagi sehingga sebati.
2. Asingkan 6 cwn kecil, campurkan bahan B sehingga sebati.
Bahagikan kepada dua bahagian.
2. Adunan selebihnya di campur dgn bahan2 C sehingga sebati.
3. Ratakan 1 cwn kecil bahagian tidak berwarna & grill dgn api atas sahaja sehingga perang.
Lakukan sehingga tiga lapisan.
4. Ratakan 1 cwn kecil adunan Oreo & grill dgn api atas sahaja sehingga masak.
Ulangi sehingga habis kesemua adunan Oreo.
5. Ratakan 1 cwn kecil bahagian tidak berwarna & grill dgn api atas sahaja sehingga perang.
Lakukan sehingga tiga lapisan.
Nota: Setiap lapisan hendak lah di tekan dgn penekan kek lapis sebelum meratakan lapisan yg seterus nya supaya lapisan nya rata.
 


Saturday, July 19, 2014

Pengat Pisang (Banana Sweet Dessert)

 This is my late father's favourite.... my mother cooked this dessert almost everyday for Iftar when he was alive... I love this dessert too but may not want it everyday as it is quite sweet. The way my mother cook the sweet gravy makes it taste like butterscotch sauce.... I love the aroma of the golden syrup mixed with thick creamy coconut milk.... truely authentic! My mother knows I love this dessert and she cooked it everytime I return home during holidays.

The bananas that I used in this dessert are not too sweet and slightly sourish, making it perfect combination with the sweet creamy gravy.

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
3 Bananas - sliced 
3 tbsp Sugar
1 cup Thick Coconut Milk
A pinch Salt
1 Screwpine Leaf - tear longside & knot 

METHOD:
1. Place sugar in a sauce pan and let it melt and golden in color.
2. Carefully, pour in coconut milk, stir quickly to dissolved the caramelised sugar.
3. Add in bananas, salt & screwpine leaf.
4. Cook until boiled & serve warm.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Dah lama tak makan pengat pisang.... teringin pula nak makan sebab teringat kat arwah abah yang gemar sangat makan ni.... Emak masak Pengat Pisang hampir setiap hari untuk abah sewaktu beliau masih ada dulu... Along pun suk juga makan ni & emak akan masakkan untuk Along setiap kali Along balik bercuti. Walau pun Along dah berumur dan pandai buat sendiri.... air tangan ibu tetap paling istimewa di hati....

Pengat Emak amat istimewa.... campuran gula hangus & santan membuatkan kuah pengat ni amat harum dan lazat sekali.... semangkuk pun Along boleh habiskan seorang walaupun hubby kata pengat ni manis... Kalau tak manis, buka pengat lah nama nya kan. Along guna pisang Abu yg masak ranum, pisang ni manis dan masam2 sikit... amat sesuai imbangkan kuah pengat yg manis tu. Mmmmmuah..... sedap nya... puas hati dapat makan ni.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
3 biji Pisang - hiris serong 
3 sb Gula Pasir
1 mangkuk Santan
Secubit Garam
Sehelai Daun Pandan - koyak & simpul 

CARA2:
1. Hanguskan gula pasir & tuang santan dgn hati2.
2. Masukkan pisang, garam & daun pandan.
3. Masak hingga mendidih & hidangkan suam.


Thursday, July 17, 2014

Chocolate Upside-Down Pineapple Cake (Kek Coklat Nenas)

 Delicious tweak of chocolate cake with pineapple... the two compliment each other very well. I created the chocolate cake using egg whites and the outcome was very good.... rich and moist with slight aired chocolate cake...


By: Roz@ HomeKreation
Yileds: 9" round
INGREDIENTS:
1/3 cup (75g) Butter
1/4 cup packed Brown Sugar
6 slices of Pineapple Rings
1 cup Flour*
1/2 cup Cocoa Powder*
1 tsp Baking Powder*
1 tsp Baking Soda* (* mixed) 
1/2 cup Oil
3/4 cup Sugar
150g Egg Whites 
1/4 cup Milk
1 tsp Vanilla Essence
1/4 cup Hot Water + 1 tsp Nescafe
 
METHOD:
1. Melt butter & pour into a baking tin.
Sprinkle brown sugar.
Arrange pineapple slices.
2. Hand whisk oil, sugar & egg whites until well mixed.
Add in milk & VE.
Add in flour mixture* gradually until combined.
Add in hot water.
3. Pour onto pineapple slices in the tin.
4. Bake 170C for 40-45 minutes.
5. Let cake stand until slightly cool and all moisture is absorbed before removing the cake from the tin.
**********************************************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Gandingan kek coklat dan nenas amat sesuai sekali dan lebih nikmat dari kek coklat kosong. Along rekakan kek coklat ni menggunakan lebihan telur putih... hasil nya kek yg amat lembab, kaya dgn rasa coklat dan yg special nya menggunakan telur putih kek berongga sedikit amat sesuai untuk meresap jus nenas dan sos butterscoth.

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 9" bulat
BAHAN2:
1/3 cwn (75g) Mentega
1/4 cwn padat Gula Perang
6 hirisan bulat Nenas
1 cwn Tepung*
1/2 cwn Serbuk Koko* (* campur) 
1/2 cwn Minyak Sayur
3/4 cwn Gula
150g Putih Telur
1/4 cwn Susu
1 st Esen Vanilla
1/4 cwn Air Panas + 1 st Nescafe
 
CARA2:
1. Cairkan mentega & tuangkan ke dalam tin.
Tabur rata dengan gula perang.
Susun kepingan nenas.
2. Dengan whisk tangan, pukul minyak, gula & putih telur sehingga sebati.
Masukkan susu & EV.
Masukkan tepung* sedikit2 & di gaul sebati.
Masukkan air panas & gaul sebati.
3. Tuang adunan ke atas kepingan nenas tadi.
4. Bakar 170C selama 40-45 minit sehingga masak.
5. Sejukkan sebentar sebelum keluarkan kek dari tin.


Wednesday, July 16, 2014

Oreo Cheese Cups

 Sweet dessert that I created to complete the whole course after heavy main meals..... Made it in very small portion as it is very rich and high calories.... It is also quite sweet but suits the sweet tooth like me...hehe....


By: Roz@HomeKreation
Yileds:
INGREDIENTS:
250g Cream Cheese
3 tbsp Condensed Milk
1 can (170g) Nestle Cream
3 tbsp Horlicks
3 tbsp Fresh Milk
1 packet Oreo Biscuits
Nestum & Pecan Nuts - for sprinkling 
25g Cocoa Powder
30g Butter
1/2 cup Condensed Milk

METHOD:
1. Place the last three ingredients in a sauce pan and cook above small fire until smooth to produce chocolate ganache.
2. Beat cream cheese, condensed milk, cream, horlicks & milk until smooth.
3. Place one piece of oreo biscuits in each of the container.
Spoon cream cheese batter 1/2 cup full.
Top with chocolate ganache and sprinkle nestum & nuts.
4. Chill overnight.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Pemanis mulut untuk melengkapi hidangan berbuka puasa.... Along rekakan ni khas buat peminat cheese dessert tapi amaran ya.... kandungan kalori yang tinggi.... jadi sebab tu Along buatkan dalam bekas2 yg kecil. Dessert ni agak manis tapi Along suka  - gandingan biskut oreo, chocolate ganache & glazed pecans memang cukup manis walaupun tiada tambahan gula.

By: AlongRoz@HomeKreation
Hasil: 
BAHAN2:
250g Cream Cheese
3 sb Susu Pekat
1 tin (170g) Nestle Cream
3 sb Horlicks
3 sb Susu Fresh
1 bungkus Biskut Oreo
Nestum & Kacang Pecan - utk tabur 
25g Serbuk Koko
30g Butter
1/2 cwn Susu Pekat

CARA2:
1. Untuk membuat chocolate ganache:
Masukkan tiga bahan2 yg terakhir di atas ke dlm periuk & masak dgn api kecil sehingga larut.
2. Pukul cream cheese, susu pekat, cream, horlicks & susu sehingga sebati.
3. Masukkan seketul biskut oreo ke dalam setiap bekas cawan plastik.
Sudukan adunan cream cheese ke atas biskut sehingga separuh penuh.
Sudukan pula chocolate ganache, taburan nestum & kacang pecan.
4. Sejukkan semalaman.

Monday, July 14, 2014

Beef Spring Rolls (Popiah Daging, Kentang & Pis)

 This is late entry which I prepared on the first day Iftar.... Made quite a big batch and froze big portion of it for later consumption. I love this type of filling... chewy tiny bits of beef combined with big chunky potatoes and peas; blended with aromatic spices... wrapped with spring roll skin and deep fried to perfect crispiness.... then while still hot, dipped in Thai chili sauce.... mmmmmm.... nyummmmmm!!!


By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
Spring Roll Skin 7.5" sq
200g Beef - sliced into tiny bits 
4 Shallots*
1 cloves Garlic*
1 tsp Cumin*
1 tsp Fennel Seeds*
1 tsp Black Pepper* (* pounded) 
1 Big Onion - diced 
1 tbp Curry Powder
4-5 Potatoes - peeled & cubed & boiled 
1 small can Peas
Chinese Celery
Salt

METHOD:
1. Heat up some oil & fry the pounded ingredients until fragrant.
Add in curry powder, big onion & salt.
Add in beef & stir until cooked.
Add in Potato & peas & cook for few minutes.
Cool.
2. Place a spoon of filling into a piece of spring roll skin & roll.
Seal the edge with flour paste.
3. Deep fry until crispy.
Serve with chili sauce.
Chunky potatoes with beef, peas and all the goodness of spices

BAHASA MALAYSIA VERSION
Popiah inti daging, kentang & kacang peas adalah kegemaran Along sejak dari zaman remaja lagi... Along suka kentang yg di potong kiub besar, daging yg di hiris halus supaya terasa apabila digigit dan keenakan kacang peas di dalam aroma rempah2 nya.... Along buat ni hari pertama Iftar lagi dan suka buat lebih dan di bekukan supaya sedia ada bila2 masa bila terasa nak makan. Bila nak makan, cicah dgn sos Thai... waduhhhh.... 10 bj pun boleh di bedal tapi perut jer yg tak muat....hehehe...

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
Kulit Popiah 7.5" sq
200g Daging - hiris kecil2
4 ulas Bwg Merah*
1 ulas Bwg Putih*
1 st Jintan Manis*
1 st Jintan Putih*
1 st lada Hitam* (* tumbuk) 
1 bj Bwg Besar - cincang
1 sb Serbuk Kari
4-5 bj Ubi Kentang - kupas, potong kiub besar & rebus empuk
1 tin Kacang Peas
Daun Sup
Garam

CARA2:
1. Panaskan minyak & tumis bhn2 tumbuk* sehingga wangi.
Masukkan serbuk kari, bwg besar & garam.
Masukkan daging & kacau sehingga daging masak empuk.
Masukkan kentang & kacang peas, masak sebentar.
Sejukkan.
2. Sudukan inti daging ke atas sekeping kulit popiah & gulung rapi.
Lekatkan hujung nya dgn bancuhan tepung.
3. Goreng dgn minyak dalam sehingga rangup.
Hidangkan dgn cili sos Thai.