Search my Blog

Wednesday, November 16, 2016

Bubur Asyura (Malay Assorted-Filled Pudding)

  It has been the tradition in Peninsular Malaysia to make this pudding (called as Bubur Asyura) during Muharram month to commemorate and replicate collaboration whereby individuals in the village will each brought one type of the ingredients and jointly cooked them into one giant wok. The events are not just fun but bring the neighborhood close with spirit of sharing and collaboration. Nowadays, the activity has become less common probably due to modern and busy life....

 It is hard to make this in a small portion due to varieties of ingredients required... a bit of each will add into a very big tray size. My mother used to make this every year at home in the past because all her children (including me) just love this pudding very much. As it is a big portion, it was an opportunity for us to share with neighbors and it has become an interesting custom of exchanging each other's pudding....!

  I've taken over my mother's role this year but it was a trial and error attempt... To my surprise I got two thumbs up from my mother.... LOL... so happy!

Baru siap masak.....

BAHASA MALAYSIA VERSION
 Bulan Muharram sudah pun berlalu tapi kenangan tahun ini Along buat Bubur Asyura buat pertama kali nya..... Setiap tahun Emak yg buat tapi tahun ni Emak tak sihat jadi Along ambil alih. Bubur Asyura ada bermacam2 jenis... nama jer bubur tapi keras macam puding.... di panggil bubur sebab menggunakan bermacam2 bahan seperti ubi dan kekacang.

  Nak buat ni agak sukar.... setiap bahan perlu di masak satu-persatu sebelum di campur ke dalam adunan yang di masak seperti dodol yg perlu di kacau senantiasa. Memasak nya mesti pandai supaya betul2 masak dan tidak melekit di gigi. Adunan nya pula agak banyak sebab serba sedikit bahan2 yg bermacam akan menghasilkan adunan yg agak besar.... Nak buat perlukan kesabaran....

  Setiap keluarga ada resipi tersendiri dgn pilihan bahan2 yg di gemari. Ada yg suka berempah dan ada yg suka manis. Keluarga Along suka yg manis dan tidak terlalu banyak bahan. Yang ini cuma ada kacang hijau, kacang merah, jagung, keledek dan keladi. Paling istimewa ialah bedak topping tu.... beras pulut yg di sangai sehingga wangi dan di blend.


Dah pakai bedak....
 Bahan2 semua main agak2 jer.... stail orang tua2 dahulu.... beras di rendam semalaman dan blend dgn air secukup nya + gula pasir + santan + bahan2 yg di rebus terlebih dahulu + daun pandan.... kacau sehingga kental dan betul2 masak. Sorry ya kekawan takda resipi khusus kali ni.... sekadar nak berkongsi kisah Bubur Asyura. Kalau anda nak buat pun rasa nya tak berbaloi sebab agak remeh dan kuantiti kuih ni agak banyak.


Thursday, November 3, 2016

Doa Selamat Kembali & Harijadi Bonda


 Assalamualaikum semua sahabat2 Along.... Alhamdulillah Along dah selamat kembali ke tanah air sebulan yang lalu.... Terimakasih tidak terhingga kepada semua sahabat2 yg mendoakan perjalanan dan ibadat haji... maaf ya amat kerana tidak dapat ke udara lebih awal untuk makluman dan ucapan terima-kasih namun doa Along buat semua senantiasa di hati.... insyaallah.

 Dah lama tak berkongsi menu makan2.... semenjak balik kampong ni boleh dikatakan setiap minggu ada acara makan2 di rumah sebab ramai sanak-saudara yang selalu berziarah.... alhamdulillah memang seronok.

Beberapa hari selepas pulang dari Tanah Suci, Along buat doa selamat secara kecil2 sesama ahli keluarga yg diam berhampiran... kebetulan ia nya jatuh pada hari ulangtahun Emak Along.  Menu simple2 jer... kongsikan di sini buat kenangan.

1. Kek Harijadi surprise buat Bonda:
Emak tak tahu pun ada sambutan harijadi.... Along pun buat2 lupa pagi tu sehingga pada waktu jamuan.... juga hadiah sepasu orkid merah dari kami "the girls" memang terkejut sangat bonda.... heheee.

Along buat kek fevret Emak... kek pisang! Along hiaskan dengan fondant dan tidak menutupi keseluruhan kek sebab Emak tak berapa suka kek yg terlalu banyak aising.

 
Adiah birthday untuk Emak!
   Emak posing gembira sebagai kenangan manis harijadi.... Alhamdulillah atas kurniaan Allah di beri kesihatan dan umur yg panjang buat bonda... semuga bonda senantiasa tabah dan kuat selalu... aamiin.

2. Laksa Garaj Taiping
  .... my fevret! Baru sebulan duduk luar Malaysia dah rindu sangat dengan Laksa Utara.... ini my niece Isniyati yg masakkan... dia mmg terrer masak ni....


3. Mee Sup Garaj
 yang ini pun my niece Isniyati yg masakkan..... memang terangkat (gambo takdan nak snap tapi Along pinjam gambo yg Along masak.... sama gak kan.... heheee)

4. Capati Kuah Dalca Tulang
... tak dan nak snap gambo isi nya... sampai2 jer dah kena serbu... tengok tong pun jadi lah ya.... heheee... Ini my brother Abg Ndak yg sponsor...


5. Jeli Konyaku Rose
.... simple jer ni


6. Serimuka Pandan
... Along tak letak pewarna jadi hijau nya kusam sedikit tapi rasa memang best dan harum pandan yg semulajadi... laku semua licin!

7. Kek Hati Pari Sarawak
... ini sponsored by my BFF Norjanah... come all the way from Sarawak! Thank-you sahabatku!

8. Air Zam-Zam & Kurma Nabi
...dari Tanah Suci

9. Another surprise birthday cake!
... buah tangan dari Lumut by Kak Lang... Kek Karot Aising Creamcheese!

10. Kuih Pau Inti Kelapa
... buah tangan dari ibu mertua my niece... gebu sangat walaupun hanya menggunakan tepung gandum biasa!

11. Kuih Ketayap Batu Kurau
... buah tangan dari my niece... lembut dan inti yg moist!

Saturday, August 13, 2016

Nestum Cake (Kek Nestum)

 Hello.... helloooo.... hello all HomeKreation readers! It has been a long time since my last appearance.... yeah, 9 months of silence.... trying to adjust to my new life in the new place and with a lot greater responsibility than ever.... Too many things to do with too little capacity but slowly getting there!

I'm going away soon.... far away from this place for a long duration.... a destination that I've been dreaming for a long time.... a place far away from normal life.... somewhere crowded but hopefully peaceful.... So I thought tonight I want to share one great recipe just to break the silence before I disappear to the peaceful land.....

A guest is coming tomorrow morning to do us a favour.... guiding us to ensure our journey to the peaceful land is fruitful. So I bake this cake specially for the guest and very please with the outcome. It is crumbly and soft with nice nestum aroma. We had it hot from the oven with crispy crust.... my hubby had four pieces on the first attack....LOL.


By: Roz@HomeKreation
Source: link
Modified the method slightly
Size: 8" square
BAHAN2:
250g Butter
140g Caster Sugar
1 tbap Honey
3 Eggs
220g Self-Raising Flour*
1/2 tbsp Baking Powder*
60g Nestum Cereal* (* mix)
150ml Fesh Milk
 
METHOD:
1. Beat butter, sugar and honey until light and fluffy.
2. Add in eggs one at a time beating well after each addition.
3. Add in flour* mixture gradually, alternately with milk; until combined.
4. Pour into lined and greased tin.

5. Bake in preheated oven 180C for 45 minutes.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Assalamualiakum semua.... lama nya tak buka blog ni.... bukan tak mau tapi takda kesempatan dan kemudahan semenjak berpindah ke kampong ni. Dah Sembilan bulan Along menyepi... maaf lah semua ya....

Malam ni bila buat kek ni tetiba Allah bukakan hati untuk berkongsi di blog.... untuk memecah kesunyian blog yg terpinggir begitu lama. Lagi pun tak lama lagi Along nak berangkat jauh, sebelum tu nak kongsikan resipi yg sedap ni dgn semua. Terima-kasih buat tuan empunya resipi dan blog Matahari yang berkongsi resipi ini.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: link
Along ubah cara2 nya sedikit spt di bawah
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
250g Butter
140g Gula Kastor
1 sb Madu
3 bj Telur
220g Tepung Naik Sendiri*
1/2 sb Baking Powder*
60g Nestum Cereal* (* gaulkan)
150ml Susu Segar

CARA2:
1. Pukul mentega, gula & madu sehingga putih.
2. Masukkan telur satu-persatu sambil di pukul sebati.
3. Gaulkan campuran tepung & nestum* sedikit2 dan di selang-seli dgn susu; sehingga sebati.
4. Tuang ke dlm tin yg di lapik kertas & di gris.
5. Bakar 180C selama 45 minit atau sehingga masak.

Friday, November 13, 2015

Bahulu Gulung Inti Nenas (Malay Pineapple Roll)

 Hi everyone! I've been too busy lately to update this blog.... not even had a chance to come near the pc.... retiree's life seems to be busier than what I thought! Anyway, out of guilt I stole some time to share this simple recipe that I tried just now.... enjoy the traditional Malay roll filled with homemade pineapple jam....

By: Roz@HomeKreation
Source: ResepiBonda
Translated into English by HomeKreation
Yields: One roll 10" long
INGREDIENTS:
3 large Eggs
90g Castor Sugar
100g Flour*
1/2 tsp Baking Powder* (* sifted together)
1/2 tsp Vanilla Essence
Pineapple Jam - see here

METHOD:
1. Beat eggs and sugar until very thick and white.
Add in VE, flour* until combined.
2. Pour into 10" lined square tin.
Bake 180C for 12 minutes.
3. Unmold immediately once cooked and spread warm pineapple jam.
Roll and leave to cool.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Assalamualaikum semua. Maaf lah Along dah lama sangat tak update blog atau pun ke udara di facebook kerana teramat sibuk kebelakangan ni sehingga nak on pc pun tak dapat langsung. Untuk yang setia menanti dan tidak di hampakan, Along curi sedikit masa untuk kongsikan resepi yang mudah ni. Perbezaan antara kek gulung dan bahulu gulung.... bahulu takda letak minyak atau butter.... itu memang resepi Melayu tradisional lah. Mudah jer nak buat ni jika sedia ada jem nenas atau boleh juga letak jem lain yg anda suka.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: ResepiBonda
Resepi di taip semula utk mudah rujuk sendiri
Hasil: Sebiji roll 10" panjang
BAHAN2:
3 bj Telur Gred A
90g Gula Kastor
100g Tepung Gandum*
1/2 st Baking Powder* (* ayak)
1/2 st Esen Vanilla
Jem Nenas - lihat resepi di sini

CARA2:
1. Pukul telur dan gula sehingga putih dan pekat.
Masukkan EV & tepung sehingga sebati.
2. Tuangkan ke dlm tin 10" persegi yg di lapik kertas.
Bakar 180C selama 12 minit atau sehingga keperangan.
(Along sarankan guna api atas & bawah supaya masak sekata)
3. Keluarkan bahulu dari tin dgn segera sebaik sahaja keluar dari oven.
Sapu rata jem nenas ke atas bahulu dan gulung dgn padat.
Biarkan sejuk sebelum di potong.



Monday, October 19, 2015

White Chocolate Mud Cake (Kek Coklat Putih Lembab)

Attempted the recipe from The Australian Women's Weekly Cookbook which was a gift from a very kind reader.... I think I didn't do it very well as it was not as I expected... The cook book shows a very dense cake but mine turned out like ordinary cake.... The tastes is a bit sweet but my children and hubby like it. I think probably my oven was set too high temperature.... The recipe suggested baking for 1 hour and 40 minutes but mine was browned and cook in one hour.... will need to give another try on this.

Here is the recipe.... a bit lazy to type today so a photo snap of the page from the cookbook is a good solution.... click on it to enlarge it.


BAHASA MALAYSIA VERSION
 Berkenan nak cuba Kek Coklat Putih ni.... sesuatu yg ada kelainan. Resipi ni Along ambil dari buku The Australian Women's Weekly Cookbook, pemberian dari seorang pembaca yg sangat baik-hati. Semuga perkongsian resipi ini di sini memberi keberkatan dan rahmat dari Allah kepada nya... aamiin.
 Along rasa mungkin Along salah set suhu oven yg terlalu tinggi sebab kek masak hanya dalam masa sejam, sepatut nya sejam 40 minit.... oleh itu kek Along naik jadi gebu dan tidak selembab yg sepatut nya. Apa-apa pun rasa nya sedap manis coklat... AlongRiz, Liana dan hubby kata sedap.... habis licin juga makan bersama2 dgn anak2 & cucu2 sedara.

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 8" bulat
BAHAN2:
250g Butter
180g Coklat Putih
330g Gula Kastor
180ml Susu Cair
225g Tepung Gandum
75g Tepung Naik-Sendiri
1/2 st Esen Vanilla
2 bj Telur

CARA2:
1. Masukkan butter, coklat, gula dan susu ke dlm periuk dan kacau atas api kecil sehingga cair. Sejukkan 15 minit.
2. Masukkan tepung yg di ayak, EV, telur dan gaul sebati.
3. Bakar dgn suhu perlahan selama 1 jam 40 minit.
(Along guna suhu 160C, mungkin perlu rendahkan lagi)
4. Sapu topping coklat putih apabila kek sudah sejuk.

TOPPING COKLAT PUTIH
1/2 c Krim Pekat
360g Coklat Putih (Along guna 280g shj)

- Along double boil sehingga cair.