Search my Blog

Friday, November 13, 2015

Bahulu Gulung Inti Nenas (Malay Pineapple Roll)

 Hi everyone! I've been too busy lately to update this blog.... not even had a chance to come near the pc.... retiree's life seems to be busier than what I thought! Anyway, out of guilt I stole some time to share this simple recipe that I tried just now.... enjoy the traditional Malay roll filled with homemade pineapple jam....

By: Roz@HomeKreation
Source: ResepiBonda
Translated into English by HomeKreation
Yields: One roll 10" long
3 large Eggs
90g Castor Sugar
100g Flour*
1/2 tsp Baking Powder* (* sifted together)
1/2 tsp Vanilla Essence
Pineapple Jam - see here

1. Beat eggs and sugar until very thick and white.
Add in VE, flour* until combined.
2. Pour into 10" lined square tin.
Bake 180C for 12 minutes.
3. Unmold immediately once cooked and spread warm pineapple jam.
Roll and leave to cool.

Assalamualaikum semua. Maaf lah Along dah lama sangat tak update blog atau pun ke udara di facebook kerana teramat sibuk kebelakangan ni sehingga nak on pc pun tak dapat langsung. Untuk yang setia menanti dan tidak di hampakan, Along curi sedikit masa untuk kongsikan resepi yang mudah ni. Perbezaan antara kek gulung dan bahulu gulung.... bahulu takda letak minyak atau butter.... itu memang resepi Melayu tradisional lah. Mudah jer nak buat ni jika sedia ada jem nenas atau boleh juga letak jem lain yg anda suka.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: ResepiBonda
Resepi di taip semula utk mudah rujuk sendiri
Hasil: Sebiji roll 10" panjang
3 bj Telur Gred A
90g Gula Kastor
100g Tepung Gandum*
1/2 st Baking Powder* (* ayak)
1/2 st Esen Vanilla
Jem Nenas - lihat resepi di sini

1. Pukul telur dan gula sehingga putih dan pekat.
Masukkan EV & tepung sehingga sebati.
2. Tuangkan ke dlm tin 10" persegi yg di lapik kertas.
Bakar 180C selama 12 minit atau sehingga keperangan.
(Along sarankan guna api atas & bawah supaya masak sekata)
3. Keluarkan bahulu dari tin dgn segera sebaik sahaja keluar dari oven.
Sapu rata jem nenas ke atas bahulu dan gulung dgn padat.
Biarkan sejuk sebelum di potong.

Monday, October 19, 2015

White Chocolate Mud Cake (Kek Coklat Putih Lembab)

Attempted the recipe from The Australian Women's Weekly Cookbook which was a gift from a very kind reader.... I think I didn't do it very well as it was not as I expected... The cook book shows a very dense cake but mine turned out like ordinary cake.... The tastes is a bit sweet but my children and hubby like it. I think probably my oven was set too high temperature.... The recipe suggested baking for 1 hour and 40 minutes but mine was browned and cook in one hour.... will need to give another try on this.

Here is the recipe.... a bit lazy to type today so a photo snap of the page from the cookbook is a good solution.... click on it to enlarge it.

 Berkenan nak cuba Kek Coklat Putih ni.... sesuatu yg ada kelainan. Resipi ni Along ambil dari buku The Australian Women's Weekly Cookbook, pemberian dari seorang pembaca yg sangat baik-hati. Semuga perkongsian resipi ini di sini memberi keberkatan dan rahmat dari Allah kepada nya... aamiin.
 Along rasa mungkin Along salah set suhu oven yg terlalu tinggi sebab kek masak hanya dalam masa sejam, sepatut nya sejam 40 minit.... oleh itu kek Along naik jadi gebu dan tidak selembab yg sepatut nya. Apa-apa pun rasa nya sedap manis coklat... AlongRiz, Liana dan hubby kata sedap.... habis licin juga makan bersama2 dgn anak2 & cucu2 sedara.

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 8" bulat
250g Butter
180g Coklat Putih
330g Gula Kastor
180ml Susu Cair
225g Tepung Gandum
75g Tepung Naik-Sendiri
1/2 st Esen Vanilla
2 bj Telur

1. Masukkan butter, coklat, gula dan susu ke dlm periuk dan kacau atas api kecil sehingga cair. Sejukkan 15 minit.
2. Masukkan tepung yg di ayak, EV, telur dan gaul sebati.
3. Bakar dgn suhu perlahan selama 1 jam 40 minit.
(Along guna suhu 160C, mungkin perlu rendahkan lagi)
4. Sapu topping coklat putih apabila kek sudah sejuk.

1/2 c Krim Pekat
360g Coklat Putih (Along guna 280g shj)

- Along double boil sehingga cair.

Sunday, October 18, 2015

Mee Racun (Noodles in Red Lamb Soup)

Mee Racun literally translated to "Poisonous Noodles".... do you dare.... hahahaaa. I was taken aback when I first learn about this..... to me a bad name is like a curse so I didn't even bother about it. However, my perception changed after tasted it recently when served by the resident in this apartment.
 I had a kg of lamb from our Qurban event recently, so decided to give this a try and invited my nephew and his family to join us.

By: Roz@HomeKreation
Serves ~6 persons
1 kg Lamb - chopped
1 Lemongrass
1" Ginger
1 handful Dried Chilies*
1 big Onion*
4 cloves Garlic*
1" Ginger*
2" Galangal*
1 handful Dried Shrimps* (* blend)
1 big scoop Tomato Sauce
1 big scoop Chili Sauce
3 Eggs
Salt, Sugar
2 kg Noodles / 500g Spaghetti
Garnishes - blanched mustard leaves, bean sprout, fried bean curd, chopped chinese celery/spring onion, fried shallots, chilies, limes

1. Boil lamb with plenty of water, bruised lemongrass/ginger and salt until tender.
2. Heat up a scoop of oil and stir-fry the blended ingredients until fragrant.
Add in tomato/chili sauce, boiled lamb and soup, salt and sugar and let it boil.
Break in all the eggs and stir quickly to mix in.
3. Serve the red soup with blanched noodles or boiled spaghetti with the garnishes.

 Mee Racun ni popular kat internet beberapa tahun dahulu, mula2 di kenalkan oleh Che'Iza gang MR. Selepas tu dengar terkenal kat bahagian Johor.... tapi Along rasa seram ler dengor nama camtu, tak teringin pun nak cuba. Bila dah pindah ke KL ni baru ada peluang nak merasa sewaktu open house kat apartment.... aduh, sedap rupa nya.... Mee kuning atau pun spaghetti di hidangkan bersama kuah Sup Kambing Merah...
 Raya qurban baru ni, Along bawa balik daging kambing sekilo.... Along pun cuba2 lah buat dan ajak anak sedara sekali join.... Alhamdulillah, kenyang semua nya.... hehee

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz hidangan ~6 orang
1 kg Daging Kambing - potong2
1 btg Serai
1" Halia
1 genggam Cili Kering*
1 bj Bwg Besar*
4 ulas Bwg Putih*
1" Halia*
2" Lengkuas*
1 genggam Udang Kering* (* blender)
1 senduk besar Sos Tomato
1 senduk besar Sos Cili
3 bj Telur
Garam, Gula
2 kg Mee Kuning / 500g Spaghetti
Bahan Tabur - Sawi/Taugeh Celur, Tahu Goreng, Daun Bawang/Sup, Cili, Limau, Bwg Goreng

1. Rebus daging kambing bersama serai & halia yg di ketuk, air dan garam, sehingga empuk.
2. Panaskan sesenduk minyak dan tumis bahan2 yg di blend* sehingga naik bau wangi.
Masukkan sos tomato/cili dan rebusan kambing, masak sehingga menggelegak.
Masukkan garam & gula secukup rasa.
Pecahkan telur dan kacau dgn cepat supaya hancur.
3. Hidangkan mee yg di celur / spaghetti yg di rebus dgn kuah Mee Racun bersama bahan2 tabur.

Friday, October 16, 2015

Apples and Candied Jujube Drink

I've been coughing so badly for weeks and almost lost my voice.... my sewing club mate Pauline Wong suggested this drink to sooth the throat and reduce the inflammation. Almost immediately, my voice get louder after drinking this in one day.... The taste is so good  with natural sweetness from the apples and the dates. You can find the candied jujube in Chinese shop selling traditional dried food.

By: Roz@HomeKreation
5 Apples - green or red is ok
5 Candied Jujube
~7-8 cups Water

1. Peel and chopped apples.
2. Place the apples, candied jujube and water in a slow cooker.
Let is cook for about 6-7 hours or overnight.
3. Drink warm.
Candied Jujube
Along batuk dah beberapa minggu sehingga hampir hilang suara.... Member Along kat sewing club cadangkan minuman ni sebab kata nya lebih selamat dan berkesan daripada makan ubat dari klinik..... tapi betullah... amat berkesan, selepas satu hari minum suara Along dah kuat sedikit... nak kena buat & minum selalu sebagai minuman seharian.... rasa nya pun amat sedap!

By: AlongRoz@HomeKreation
5 bj Buah Epal - hijau atau merah ikut suka
5 bj Candied Jujube
~7-8 cwn Air

1. Kupas buah epal & dan potong2.
2. Masukkan epal, candied jujube dan air ke dalam slow cooker.
Masak selama 6-7 jam atau semalaman.
3. Hidangkan suam sebagai minuman seharian.

Thursday, October 15, 2015

Hard Crust Fudge Squares

I just received baking books as gifts from a cyber friend and at the same time wanted to bake something for my new Bangladesh neighbor. While excitedly glancing through the best-selling books, this one caught my eyes because it seems different than the typical brownies I made before. These brownies are awesome.... unlike the typical brownies which have thin crackle surface, this one has thick crispy crust on top almost like cookies whilst the inside part is moist fudgy like melting chocolate! I'm glad I tried it as it is a new discovery that added to my baking recipe collections.

By: Roz@HomeKreation
Source: Book by Williams-Sonoma
Yields: 9" square, 36 pieces
155g Unsweetened Chocolate Chips
125g Unsalted Butter
125g Veg Shortening (I used Margarine)
4 large Eggs
500g Sugar
250g Plain Flour - sifted

1. Place chocolate, butter and margarine in a bowl and double-boil until melted and smooth. Set aside to cool slightly.
2. Beat eggs and sugar with electric mixer at medium speed, 5-10 min until light and thick.
Fold-in chocolate mixture and flour, mixing only until the ingredients are incorporated.
Pour into lined & greased tin.
3. Bake at 165C for 45 minutes.
4. Cut into 1½ inch squares while still hot. The thick crust will crack which are ok.

 Pada satu hari Along terkejut sangat apabila dapat banyak buku2 resipi popular seperti Willams-Sonoma, Betty Crocker, Nigella Lawson dan Dan Lepard dari seorang sahabat alam maya.... Gembira sangat rasa nya sebab Along memang gemar kumpul buku2 resipi dari barat. Along suka baca buku resipi macam baca buku novel.... amat menghiburkan. Semuga Allah membalas budi sahabat Along ni dengan keberkatan rezeki, kesihatan dan kesejahteraan. Ini resipi pertama yg Along tertarik nak cuba. Along kongsikan di sini, semuga pahala nya berpanjangan untuk sahabat Along ini.... aameen.

Along tertarik nak cuba resepi ni sebab lain dari brownies yg Along dah cuba sebelum ni. Yang ini ada kerak yg tebal dan rangup di permukaan nya sedangkan isi dalam nya amat lembab dengan coklat cair. Mengasyikkan dan makan seketul tak cukup pula....heheee.

Kebetulan Along nak kasi sesuatu pada jiran kenalan baru dari Bangladesh. Bila nampak jer brownies ni, terus jer berkenan nak cuba.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Book by Williams-Sonoma
Hasil: 9" persegi / 36 ketul
155g Unsweetened Chocolate Chips
125g Mentega tanpa garam
125g Veg Shortening (Along guna majerin)
4 bj Telur gred AA
500g Gula
250g Tepung - ayak

1. Cairkan coklat, mentega dan majerin di dlm mangkuk double-boiler sehingga sebati.
Ketepikan sebentar.
2. Pukul telur dan gula dgn mixer elektrik dgn kelajuan sederhana selama 5-10 minit, sehingga adunan menjadi pucat & pekat.
Masukkan adunan coklat dan tepung, gaul hanya sekadar rata.
Tuang ke dlm tin yg di lapik & di minyakkan.
3. Bakar suhu 165C selama 45 minit.
4. Potong sebesar 1½ inci persegi sewaktu masih panas. Permukaan nya akan merekah apabila di potong.