Search my Blog

Wednesday, October 22, 2014

Potato Fritters (Cucur Kentang)

 This has become viral for quite some time amongst the facebookers and bloggers... I only have the opportunity to try out recently. Nice and crispy while they are still hot, dipped in chili sauce.

I did mine with mixture of colorful vegetables for more attractive look....


By: Roz@HomeKreation
Original Source: Ummi@HomeSweetHome
You can google to see other bloggers' attempts
Recipe below has been slightly adjusted
Hidangan: 3 orang
BAHAN2:
3 Potatoes*
1 Carrot* (* shredded)
4 tbsp Cornflour
5 tbsp Flour
1 Egg - beaten slightly 
Some Chives
1 Red Chili - sliced1 Big Onion - sliced 
Salt, Black Pepper

METHOD:
1. Mix all ingredients.
2. Heat up oil for deep fry.
Spoon mixture into the hot oil & flip accosionally until crispy.
3. Serve hot with chili sauce.

The raw shredded vegetables before get mixed into batter

BAHASA MALAYSIA VERSION
Fritters ni meletup-letup di sana sini ramai yang dah mencuba di facebook dan blog2 musim ni.... Along jer yang asyik tertangguh-tangguh sebab sekarang ni tak boleh nak rajin sangat sebab tukang makan cuma Along & hubby jer kat rumah ni.... so kena tunggu waktu yang sesuai supaya tak membazir. Bahan2 nya tak susah, kebiasaan nya kentang dan karot memang senantiasa ada. Along pomen sikit ikut selera dan tambah kucai supaya aneka warna sayuran - putih, oren, hijau, merah.... baru nampak ceria dan selera....hehe. Makan panas2 memang sedap semasa masih rangup.... bila sejuk pun sedap tapi kurang ler rangup nya.

Merata2 orang dah cuba tapi tak berapa pasti tuan asal resepi sebab tak di nyatakan dgn terang.... Along pun Google dan tengok2 rupa2 nya resepi ni di kongsikan oleh Ummi @HomeSweetHome pada tahun 2010 cuma sudah di ubahsuai sedikit sebanyak..... patut lah sedap... kalau Ummi punya resepi memang pasti sedap! Along tak pasti, siapa yg mula2 promote semula resepi ni.... terima-kasih juga pada nya sebab kalau dia tak promote mungkin tak lah meletup2 semula resepi ni.... cuma sayang nya takda credit pun buat Ummi.

By: AlongRoz@HomeKreation
Original Source: Ummi@HomeSweetHome
Resepi olahan semula oleh HomeKreation & juga inspirasi dari kawan2 yg sudah mencuba
Boleh google untuk melihat hasil dari kawan2 blog
Hidangan: 3 orang
BAHAN2:
3 biji Kentang*
1 btg Karot* (* sagat kasar spt foto)
4 sb Tepung Jagung
5 sb Tepung Gandum
1 bj Telur - pukul sedikit dgn garfu
Sedikit Daun Kucai
1 bj Cili Merah - hiris
1 bj Bwg Besar - hiris
Garam, Lada Hitam serbuk

CARA2:
1. Gaul kesemua bahan2 sehingga rata.
2. Panaskan minyak yang agak banyak seperti menggoreng cucur.
Sudukan adunan ke dlm minyak & balik2an sehingga garing.
3. Toskan minyak & hidangkan panas2 dgn sos cili.


Monday, October 20, 2014

Sticky Orange Cake

 This is a dump cake.... throw all ingredients to a bowl & zapppp into batter all at once! Such a lovely light cake.... I cannot believe the outcome with such dumping method! Even after pouring the orange juice on the hot cake, it remains light & fluffy, moistened with nice orange aroma. One thing is a bit sweet despite I already reduce the amount of sugar in the syrup and can still reduce the sugar a bit more if the orange is already sweet.... I brought the cake to the office as the oranges were from our office fruit basket.... it was all gone so quickly...

By: Roz@HomeKreation
Source: SuzieWong@Nigella
I made double portion with slight amendment and retyped the recipe to produce 1 bundt
INGREDIENTS:
350g Self-raising Flour
350g Caster Sugar
350g Butter
10 tbsp Milk
4 medium Eggs
2 large Oranges - grate rind & squeeze juice
100g Sugar - for topping

METHOD:
1. Place flour, sugar, butter, milk, eggs and orange rind into a large mixing bowl.
Whisk with an electric mixer until all ingredients are incorporated.
2. Pour into pan and bake for 45 minutes until cooked.
3. 10 mins before end of baking time, heat together topping sugar and orange juice in a small saucepan.
4. Remove cake from oven and make some holes on top with a skewer.
Pour orange juice mixture onto the cake.

Leave cake in the pan until cold before invert (I left mine overnight).


BAHASA MALAYSIA VERSION
 Senang sangat nak buat kek ni... orang yg tak pernah buat kek pun boleh buat.... campak jer semua bahan2 ke dalam mangkuk sekali gus baru di pukul semua nya sekali sehingga kembang. Hasil nya amat mengagumkan.... kek yang gebu dan ringan... aroma oren yang kuat harum.... cuma sedikit manis walaupun Along dah kurangkan gula nya.... bolehlah di kurangkan lagi jika suka. Bawa kek ke opis.... abis licin sekelip mata!

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: SuzieWong@Nigella
Aleh bahasa ke BM oleh HomeKreation
Resepi di bawah ni Along dah dua kali gandakan dari yg asal
BAHAN2:
350g Tepung Naik Sendiri
350g Gula Kastor
350g Butter
10 sb Susu Cair
4 bj Telur
2 bj besar Oren - parut kulit nya & perah jus
100g Gula - utk topping

CARA2:
1. Letak tepung, gula, butter, susu, telur & parutan oren ke dlm mangkuk.
Pukul dgn whisker sehingga sebati.
2. Tuang ke dlm acuan & bakar 45minit sehingga masak.
3. 10 minit sebelum cake masak, panaskan gula & jus oren sehingga sebati.
4. Keluarkan kek dari oven & cucuk2 kek dgn lidi.
Tuangkan rata jus oren ke atas kek.
Biarkan kek di dalam tin sehingga sejuk sebelum di keluarkan (Along biarkan semalaman).



Roti Puri

 Liana requested for chicken curry.... and therefore I made this Indian bread to go along the curry served for breakfast. Everyone enjoyed the tasty Chicken Curry for the Puri breads dipping.... It is very easy to make this Roti Puri which dough does not need any levening ingredients and yet it puffs up so beautifully. Enjoy it right away soon after fried for crispy and soft texture... It gets little bit tougher when cold but still ok when dipped into sufficient gravy.


By: Roz@HomeKreation
Source: Azlita@MasamManis
Recipe retyped and translated into English by HomeKreation
Makes 12
INGREDIENTS:
2 cups Flour
1 tsp Salt
150ml Water
1 tsp Ghee / Veg oil

METHOD:
1. Mix flour & salt.
Pour in water gradually while mixing & knead until non-sticky to touch.
Knead in ghee/oil until soft.
2. Cover with cloth and let it rest 20 minutes.
3. Divide into 12 small balls.
Flatten each into a circle.
4. Heat up oil for deep fry.
Deep fry each dough until puff up, flipping few times and until golden spots on surface.
5. Serve with your favourite curry.
*******************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Senang dan cepat jer nak sediakan Roti puri ni.... Tak payah nak perap lama2 sebab tak letak apa2 bahan penaik pun. Hasilnya tetap menggelembung bila di goreng.... makan panas2 rangup di luar... cicah pula dengan kari ayam (Liana minta mama masakkan kari).... mmmm sedap nya sarapan... semua seisi keluarga syok makan! TQ Azlita & tuan asal yang kongsikan resepi nya.

Along guna minyak sapi.... roti nya lebih harum & lemak.... Along suka bau roti nya.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Azlita@MasamManis
Along taip semula untuk mudah rujuk sendiri
Hasil: 12 biji
BAHAN2:
2 cwn Tepung Gandum
1 st Garam
150ml Air
1 st Minyak Sapi / Minyak Jagung

CARA2:
1.  Campurkan tepung & garam.
Masukkan air sedikit2 sambil di gaul & uli sehingga tidak melekat.
Letakkan minyak & uli sehingga lembut.
2. Tutup dgn kain & perap 20 minit.
3. Bahagi doh kpd 12 bahagian & bulatkan.
Canai setiap satu sehingga leper.
4. Goreng dalam minyak yang banyak & telah dipanaskan dahulu.
Balik2an sehingga menggelembung.
Angkat apabila warna keperangan.
5. Hidangkan dgn kuah kari.


Sunday, October 19, 2014

Apple Brownies


 
 This recipe has been in my keeping for more than a decade and tested many times.... one of our favourite brownies. Credit to a friend Chan Lau Choo and you gotta ask her for the recipe.... I made it a couple of weeks ago for UsuRaz to bring back to his college, had some spares for Liana and sent some to my sisters in KL.
 
Packed and ready for take aways...

BAHASA MALAYSIA VERSION
Buat bekal anakanda UsuRaz balik ke kolej dan hantar sedikit ke KL utk adik2. Resepi ni dah lama dalam simpanan, lebih 10 tahun dah dan memang kesukaan banyak kali dah buat. TQ officemate and fren - Chan Lau Choo yg berkongsi resepi.... kalau nak resepi pi minta dengan dia ya.

Saturday, October 18, 2014

Kerabu Ayam & Mangga (Chicken & Mango Salad)

 I had shredded chicken leftover from Laksa Sarawak & turn it into salad... very good appetiser!

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1/2 piece Chicken Breast - cooked & flossed 
1 Young Mango - grate
1 Galangal Flower - finely sliced 
1-2 Red Chili*
Chili Padi*
1" Young Ginger*

1 Lemongrass*
2 Shallots*
1 tbsp Dried Shrimps*
(* pounded) 

1-2 tbsp Kerisik (Roasted Coconut paste)
Lime juice
Salt & Sugar


METHOD:
Mix all ingredients & serve with rice along main dishes.

****************************************************************  

BAHASA MALAYSIA VERSION
Selepas buat Laksa Sarawak, ada lebihan taburan ayam... Along buat kerabu jer.... sedap gak bila di campur dgn mangga muda.... buat pembuka selera makan nasi....

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1/2 ketul Dada Ayam - masak & carik 
1 bj Mangga Muda - sagat
1 kuntum Bunga Kantan - hiris halus
1-2 bj Cili Merah*
Cili Padi*
1" Halia Muda*
1 btg Serai*
2 ulas Bwg Merah*
1 sb Udang Kering* (* tumbuk) 
1-2 sb Kerisik
Jus Limau Nipis - secukup rasa 
Garam, Gula

CARA2:
1. Gaulkan kesemua bahan sehingga rata & secukup rasa.
2. Hidangkan dgn nasi & lauk utama.