Reference

Sunday, May 6, 2012

Laksa Taiping (Again)

 Miss my own Laksa Taiping.... so here it is again!
By: Roz@HomeKreation
Serve 5-6 persons
BAHAN-BAHAN KUAH:
1 packet Dried Laksa
- soak for 1-2 hours & blanched
1 kg Mackerel Fish
8 Shallots
- blend
1 scoop Chili Paste or to taste
1/2" Belachan
Dried Tamarind Pieces*
Tamarind Paste*
(* until a bit sourish)
Galangal Flower
Daun Kesum / Polygonum
Salt, Sugar
GARNISH:
Cucumber, Salad, Polygonum/Basil/Pudina Leaves, Chilies, Boiled Egg, Lime

METHOD:
1. Boil fish & debone.
Blend with stock water & additional water.
Place in pot with remaining ingredients until boiled.

2. Serve gravy with laksa & garnishes.
**********************************************

BAHASA MALAYSIA
Teringin pula nak makan Laksa Taiping sebab dah lama tak buat. Dah tayang dua kali sebelum ni kat sini & di sini. Along bubuh resepi kat sini lagi supaya mudah para pembaca nak rujuk. Kali ni Along tambah daun selasih & pudina dalam bahan tabur sebabtengah lebat tumbuh kat belakang rumah.

By: AlongRoz@HomeKreation
Hidangan: 5-6 orang
BAHAN-BAHAN KUAH:
1 bungkus Laksa Kering
- rendam & celur
1 kilo Ikan Tenggiri / Kembung
8 ulas Bwg Merah
- blend
1 senduk Cili mesin
1/2" Belacan
Asam Keping*
Asam Jawa*
(* secukup masam)
Bunga Kantan
Daun Kesum
Garam, Gula
BAHAN2 TABUR:
Timun, Daun Salad, Daun Kesum/Pudina/Selasih, Cili, Telur Rebus, Limau & Petis

CARA2:
1. Rebus ikan & buang tulang.
Blender isi ikan & rebus dgn air rebusan ikan tadi dan kesemua bahan2 lain sehingga masak & mesra rasa.

2. Hidangkan dgn laksa dan bahan2 tabur.
 

18 comments:

  1. asslm Kak Long...bru tau taiping pon ade laksa...hihihi...nak sedap laksa tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. QS, mesti lah ada... homemade laksa Taiping di buat dari tepung sagu yg kenyal2... sedap tau.

      Delete
  2. salam along...my feberet ever n ever....kaw nmpknya laksa tu....nk 3 mangkuk yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Hubby Along makan berpinggan2 sampai terbongkang....ha3. Nasib lah Along cuma makan 2 pinggan...he3

      Delete
  3. aslmkum along sayanggg...suke makan .. kt umah saya sy jer yg suke.. yg lain2 lebih suke laksa johor.. almaklumlah org johor gaknya.. tumpng semangkuk mkn umah along yer.. muaaaahhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laksa Johor pun sedap gak... sekali-sekala kena toko selere, meh makan dgn Along...he3.

      Delete
  4. baru minggu lepas makan laksa kat rumah kakak di Taiping...hehehe

    ReplyDelete
  5. suka laksa u.... my faveret ni.... 2 mangkuk pun rasa x kenyang... tadi, balik rumah mak, bawak balik banyak bunga kantan... bolehlah kalau nak melaksa juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ogy, memang best lah tu, bahan pun dah ada... cepat melaksa lepas tu kasi Along rasa pula ya...he3

      Delete
  6. salam ahad along...miss u 12345...hihi...mintak sikit..nelan air liur diat..:)
    save resepi tok ..kelk try mlh..x prnh lg mlh lksa tok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Tuk lain rasa nya dari laksa Swk... masam2 pedas... nyaman eh!

      Delete
  7. Salam Along.. biasa dengar laksa penang , laksa kedah..tak la dengar laksa Taiping.. tapi kalau dah along buat banyak kali tentu sedap..kat mana nak cari laksa yg sedap kat taiping tu..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Laksa Taiping pun adik beradik lah tu, Taiping kan di kira daerah utara. Kat Taiping banyak laksa sedap2, kalau tak jumpa singgah jer rumah Along... he3

      Delete
  8. akak..naklaksa 2 pinggan yer..1 pinggan tak cukup..heeh

    ReplyDelete
  9. salam ka long..
    camner rasanya tue..kita biasa makan laksa penang jew..tunggu kita g taiping..nk cari laksa nie ..:)sedaaapppnya kak..terliur:)

    ReplyDelete
  10. sedapnya kak..saya suka laksa..buat sendiri jugak yg best..hehehe

    ReplyDelete
  11. Salam Roz ,tak pernah mummy rasa laksa dari Taipeng, gi taipeng pon lom pernah, nak cuba lah nampak sedap betoi , trima kaseh Along

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)