By: Roz@HomeKreation
Serve 5-6 persons
BAHAN-BAHAN KUAH:
1 packet Dried Laksa - soak for 1-2 hours & blanched
1 packet Dried Laksa - soak for 1-2 hours & blanched
1 kg Mackerel Fish
8 Shallots - blend
1 scoop Chili Paste or to taste
1/2" Belachan
Dried Tamarind Pieces*
Tamarind Paste* (* until a bit sourish)
Galangal Flower
Daun Kesum / Polygonum
Salt, Sugar
GARNISH:
Cucumber, Salad, Polygonum/Basil/Pudina Leaves, Chilies, Boiled Egg, Lime
8 Shallots - blend
1 scoop Chili Paste or to taste
1/2" Belachan
Dried Tamarind Pieces*
Tamarind Paste* (* until a bit sourish)
Galangal Flower
Daun Kesum / Polygonum
Salt, Sugar
GARNISH:
Cucumber, Salad, Polygonum/Basil/Pudina Leaves, Chilies, Boiled Egg, Lime
METHOD:
1. Boil fish & debone.
Blend with stock water & additional water.
Place in pot with remaining ingredients until boiled.
2. Serve gravy with laksa & garnishes.
2. Serve gravy with laksa & garnishes.
**********************************************
Teringin pula nak makan Laksa Taiping sebab dah lama tak buat. Dah tayang dua kali sebelum ni kat sini & di sini. Along bubuh resepi kat sini lagi supaya mudah para pembaca nak rujuk. Kali ni Along tambah daun selasih & pudina dalam bahan tabur sebabtengah lebat tumbuh kat belakang rumah.
By: AlongRoz@HomeKreation
Hidangan: 5-6 orang
BAHAN-BAHAN KUAH:
1 bungkus Laksa Kering - rendam & celur
1 kilo Ikan Tenggiri / Kembung
8 ulas Bwg Merah - blend
1 senduk Cili mesin
1/2" Belacan
Asam Keping*
Asam Jawa* (* secukup masam)
Bunga Kantan
Daun Kesum
Garam, Gula
BAHAN2 TABUR:
Timun, Daun Salad, Daun Kesum/Pudina/Selasih, Cili, Telur Rebus, Limau & Petis
CARA2:
1. Rebus ikan & buang tulang.
Blender isi ikan & rebus dgn air rebusan ikan tadi dan kesemua bahan2 lain sehingga masak & mesra rasa.
2. Hidangkan dgn laksa dan bahan2 tabur.
asslm Kak Long...bru tau taiping pon ade laksa...hihihi...nak sedap laksa tu...
ReplyDeleteQS, mesti lah ada... homemade laksa Taiping di buat dari tepung sagu yg kenyal2... sedap tau.
Deletesalam along...my feberet ever n ever....kaw nmpknya laksa tu....nk 3 mangkuk yer...
ReplyDeleteWsalam. Hubby Along makan berpinggan2 sampai terbongkang....ha3. Nasib lah Along cuma makan 2 pinggan...he3
Deleteaslmkum along sayanggg...suke makan .. kt umah saya sy jer yg suke.. yg lain2 lebih suke laksa johor.. almaklumlah org johor gaknya.. tumpng semangkuk mkn umah along yer.. muaaaahhh...
ReplyDeleteLaksa Johor pun sedap gak... sekali-sekala kena toko selere, meh makan dgn Along...he3.
Deletebaru minggu lepas makan laksa kat rumah kakak di Taiping...hehehe
ReplyDeleteCK, laksa Taiping sedap kan....he3
Deletesuka laksa u.... my faveret ni.... 2 mangkuk pun rasa x kenyang... tadi, balik rumah mak, bawak balik banyak bunga kantan... bolehlah kalau nak melaksa juga...
ReplyDeleteOgy, memang best lah tu, bahan pun dah ada... cepat melaksa lepas tu kasi Along rasa pula ya...he3
Deletesalam ahad along...miss u 12345...hihi...mintak sikit..nelan air liur diat..:)
ReplyDeletesave resepi tok ..kelk try mlh..x prnh lg mlh lksa tok..
Wsalam. Tuk lain rasa nya dari laksa Swk... masam2 pedas... nyaman eh!
DeleteSalam Along.. biasa dengar laksa penang , laksa kedah..tak la dengar laksa Taiping.. tapi kalau dah along buat banyak kali tentu sedap..kat mana nak cari laksa yg sedap kat taiping tu..??
ReplyDeleteWsalam. Laksa Taiping pun adik beradik lah tu, Taiping kan di kira daerah utara. Kat Taiping banyak laksa sedap2, kalau tak jumpa singgah jer rumah Along... he3
Deleteakak..naklaksa 2 pinggan yer..1 pinggan tak cukup..heeh
ReplyDeletesalam ka long..
ReplyDeletecamner rasanya tue..kita biasa makan laksa penang jew..tunggu kita g taiping..nk cari laksa nie ..:)sedaaapppnya kak..terliur:)
sedapnya kak..saya suka laksa..buat sendiri jugak yg best..hehehe
ReplyDeleteSalam Roz ,tak pernah mummy rasa laksa dari Taipeng, gi taipeng pon lom pernah, nak cuba lah nampak sedap betoi , trima kaseh Along
ReplyDelete