Ini resipi agak-agak untuk 10 orang, kalau buat open house kena gandakan.
(10 orang)
BAHAN-BAHAN KUAH:
1 kilo Ikan Tenggiri / Kembung
10 ulas Bwg Merah - blended
2 senduk Cili mesin
1/2" Belacan
Asam Keping*
Asam Jawa* (* secukup masam)
Bunga Kantan
Daun Kesum
Garam, Gula
BAHAN2 TABUR:
Timun, Daun Salad, Nenas, Bunga Kantan, Daun Kesum, Cili, Telur Rebus & Petis
CARA2:
1. Rebus ikan & buang tulang.
Blender isi ikan & rebus dgn air rebusan ikan tadi dan kesemua bahan2 lain sehingga mesra rasa.
2. Hidangkan dgn laksa yg di rendam & di celur dan bahan2 tabur.
Adusss.. alunan kuah laksa tu menggoncang perot i di tengah2 malam cenggini..uwaaaa!!!
ReplyDelete