Resepi ni kita dah adjust jadi separuh bancuhan je, tu pun dah cukup sebab tak expect ramai tetamu.
(>120 biji)
BAHAN2:
150g Kurma - cincang*
50g Kcg Tanah - panggang & tumbuk* (*gaul)
120g Minyak Sapi
75g Mentega
100g Gula Aising
175g Tepung Gandum
250g Tepung Jagung
2 Kuning Telur
CARA2:
1. Pukul minyak sapi, mentega & gula sehinga kembang.
Masukkan kuning telur & tepung.
Gaul sebati.
(Along tak ikut cara ni. Along cairkan minyak sapi & butter & lepas tu baru gaulkan dgn bahan2 lain. Adunan nya agak kering, jadi Along tambah minyak matahari sehingga mendapat doh yg lembut).
2. Bulat2kan, leperkan & isi dgn kurma & kcg & bulatkan semula.
Susun dlm talam pembakar.
Bakar 160C 15-20 min.
Golekkan atas gula mesin.
Sejukkan sebelum di simpan dlm bekas kedap udara.
Salam along!!! dah byk kukis dah along buat kita ni masih sloww lagi ehehe.. mncm bestlah along sekut arab niii.. jgn lupa letak resepinyer ya nak tgk bhn2nyer :-)
ReplyDelete