Search my Blog

Wednesday, February 20, 2013

Rezeki di Musim Bubuk


Yeeeey.... musim bubuk datang lagi! Selepas musim dabai, durian, cempedak & macam2 buah2an sekarang ni musim bubuk (udang geragau) pula.... alhamdulillah.... rezki murah, dapat dua bekas cencaluk from a kind friend! Homemade cencaluk memang the best... fresh! Maceh ya friend.... selera makan nasi malam tu!

Malas nak buat cencaluk sendiri sebab tak termakan nanti bila buat banyak2. Kalau ada siapa2 yg teringin nak buat cencaluk sendiri, boleh lah tengok kat sini ya.


Tengoklah betapa fresh nya cencaluk home-made.... nampak sekor2 udang bubuk tu.... kalau beli yg dalam botol kan dah hancur & masam. Homemade punya tak masin sangat & takda rasa masam pun, memang menyelerakan bila di campur dgn limau & cabai!

Ni pula full month baby gift from office mate.... takda kena mengena dgn tajuk tapi dapat ni same day dgn cencaluk. Thank-you SH and may your baby girl grow healthily!



14 comments:

  1. Woooo..best nya...mandik bubuk ktk sinun...fresh nang best ooww..mun lh dpt dduk semeja mkn canluk ya..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingatkan nak duduk semeja dgn Along... rupa2 nya dgn Ms Caluk....hehe

      Delete
  2. sedapnya..makan ngan nasi panas n ikan goreng..pergghhh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ow... ikan goreng dah semesti nya Faa... setujuuuu!

      Delete
  3. mok mintak mak kmk polah kelak..beshhh bubuk segar..

    ReplyDelete
  4. Hari ini cik June terpanggil utk mencelah setelah membaca udang geragau yg dipanggil bubuk di S'wak. Apa pulakah dabai dlm bahasa Melayu Semenanjung?
    MasyaAllah...hidup sudah hampir ke liang lahad, baru pertama kali cik June dengar...maaf Along, minta diterjemahkan utk disimpan di dlm kamus pengetahuan. Hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah dabai tu unik kat Borneo ni, tak tau lah pula apa nama glemer nya di Semenanjung...hehe

      Delete
  5. Aduh ....nelan aik lior ajak nanga caluk fresh ya ....:)

    ReplyDelete
  6. Salam long... Nantu wat apa tuuuu?? Hihihi... Bubuk tuh udang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lerrr tak abis taip.... Hehehe... Igtkan bubuk tuh wat tangkap ikan long... Hihihihi

      Delete
    2. Wsalam. Nak panggil Darwish masuk kelas bahasa Sarwak, nanti senang nak tolong mamaRoz pi kedai...hehehe

      Delete
  7. bestnyer dpt cencalok fresh... belum pernah tgk udang geragau fresh di pasaran... kalau ada teringin juga nk beli.. buat cekodok geragau tentu sedap kan?

    teringat dulu2 pernah juga dpt full month baby gift dr rakan2 ofis yg baru lepas bersalin... telur merah & angkoo merah tu mmg wajib ada kan? sampingan yg lain2 tu.. mcm2 yg mereka bagi & pernah sekali ada yg bg 1/2 ayamas.. hehee.. sekarang semua rakan ofis dah tutup kilang.. semua dah takmau beranak lagi.. & dah lama jugalah tak dpt gift mcm tu lagi.. hehe...

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)