Search my Blog

Tuesday, October 29, 2013

Bubur Nasi & Serunding Ikan Bilis (Rice Porridge with Spicy Anchovies)

 Liana loves to eat plain porridge & usually served with fried chicken frankfurter. The secret in making nice, smooth and tasty porridge is the cooking time... I cooked the porridge in a rice cooker with congee function at noon time and it was ready when I got home in the evening. It does not take long time cooking 1/2 cup of rice for porridge in a rice cooker but consuming it right away is not a perfect taste. Once the cooking process is off, just leave it to keep warm for a couple of hours which will slowly cook it further and that's how you will obtain nice smooth and tasty rice porridge.

 I prefer not to add salt or any other ingredients to my rice porridge especially if I plan to serve it with other side dishes. I had a packet of Ikan Bilis Serunding from a lovely friend and it is surely delicious complimentary to the rice porridge that even adults will love to eat porridge....

Crispy & tasty Serunding Ikan Bilis

Buah tangan dari seorang sahabat.... Dodol & Serunding Ikan Bilis dari Taiping.... tq so much friend for your lovely thought....
PLAIN PORRIDGE
By: Roz@HomeKreation
1/2 cup (160ml cup) Rice
2 cups Water

METHOD:
1. Wash rice & add water to the rice cooker.
Cook on congee function.
Once cooked, leave under "Keep Warm" function for an hour or more - this is to slow cook and produces smooth and tasty porridge.
No salt is necessary as the 'sweetness' of the rice is sufficient when cooking this method.
2. Serve with preferred side dishes like Serunding, spring onion, soy sauce, salted egg, etc.

Delicious Dodol.... nice taste - not too sweet and great texture
BAHASA MALAYSIA VERSION
Alhamdulillah dapat lagi rezeki dari seorang sahabat nun jauh dari Taiping. Memang betul sedap Dodol & Serunding Ikan Bilis tu... lain dari yg kebiasaan nya. Dodol tu kenyal2 tapi tak liat dan manis nya pun sedang2. Serunding Ikan Bilis pula rangup dan berperisa bawang goreng, pedas & manis semua cukup.

Liana suka makan bubur, so mama dia pun tumpang makan bubur & rasmi Serunding Ikan Bilis tu. Sedap sangat gandingan kedua2 nya.

Kat sini Along nak kasi tips untuk buat Bubur Nasi yang sedap. Along suka bubur yg sebati rasa nya dan tekstur nya sedap di telan tidak terlalu hancur & tidak ada ketulan2 keras nasi.... tak tau ler camna nak terangkan. Bubur kosong yang sedap akan terhasil dengan proses memasak yang lama supaya kemanisan nasi yang semulajadi terhasil dan oleh itu tidak perlu menambah garam. Along masak bubur ni selalu nya waktu tengahari & apabila Along pulang dari kerja, bubur tu pun dah siap sedia untuk di hidangkan kepada Liana. We all pun tumpang gak makan sekali-sekala.....hehe. Liana memang suka makan bubur nasi walaupun dah besar panjang.... Nasi pun dia makan tapi susah sikit nak habiskan.


BUBUR NASI
By: AlongRoz@HomeKreation
1/2 cwn (guna cwn 160ml) Beras
2 cwn Air

CARA2:
1. Basuh beras & tambahkan air ke dalam rice cooker.
Masak dgn menggunakan fungsi "Congee" atau "Bubur" sehingga isyarat masak.
Biarkan bubur di dalam rice cooker tanpa membuka nya selama 1-2 jam - tujuan nya supaya bubur akan terus di masak secara proses perlahan dan menghasilkan bubur yg berperisa dan tekstur yg sebati rasa.
Tidak perlu masukkan garam kerana perisa semula-jadi sudah mencukupi.
2. Hidangkan bubur dengan lauk atau bahan sampingan seperti serunding, daun bawang, kicap, telur masin atau sebagai nya mengikut pilihan anda.



5 comments:

  1. Nyaman jk rupa bubur mkn ngn serunding pusuk ya..coba ktknanyak siney booeh beli ya mun di kl..lom pernah kmk diat bah..serunding lain byk.
    Funtion congee rah ricecooker kmk nang jarang2 maok di pake..salu masak bubur kei periuk biasa jak..:-)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum....
    Sedapnya nampak bubur tu...
    Pernah makan bubur ngn serunding....tp serunding ikan bilis belum pernah...

    ReplyDelete
  3. terliur pula bila tengok bubur along ni.... ditambah sambal bilis tu tentu bertambah sedap...

    ReplyDelete
  4. Nice, will try your method of cooking bubur next time. Usually I soak the rice for 1/2 hour and then break up the rice between my fingers before cooking it slowly for 1 hour so that it's smooth and "soupy" :)

    ReplyDelete
  5. Memang best kalau makan bubur ni , nak -nak pulak bila dimakan dengan serunding. Selain serunding ikan bilis , ada banyak lagi jenis serunding seperti serunding daging , serunding ayam & serunding ikan yang boleh dimakan dengan bubur nie. Memang sodapp...

    Serunding.i1corner.com

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)