I'm sharing the recipe herewith, just in case anyone interested to know how to make steamed glutinous rice.
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
2 cups Glutinous Rice - soaked for 2-3 hours
1 cup Thick Coconut Milk*
1 tsp Salt* (* mixed)
Diluted Blue coloring
METHOD:
1. Steam glutinous rice for 15 minutes.
2. Mix with coconut milk & steam another 10 minutes.
3. Drip blue color unevenly & stir to spread the color.
4. Shape the cooked glutinous rice while still hot (I used sushi roll mould).
*********************************************
Buat pulut kukus berbitik biru (macam warna bunga telang) untuk di hidangkan dgn serunding yg Along post kelmarin di sini.
BAHAN2:
2 cwn Beras Pulut - rendam 2-3 jam
1 cwn Santan Pekat*
1 st Garam* (* campur)
Pewarna Biru yg di cairkan
CARA2:
1. Kukus beras pulut selama 15 minit.
2. Gaul pulut dgn santan & kukus lagi selama 10min.
3. Titiskan pewarna biru secara rambang & gaul.
4. Bentukkan sewaktu pulut masih panas (Along guna acuan sushi).
This one is rolled with serunding all over.
hai..malam alam nampak pulut nih..lapar rasanya..alangkah sedapnya jika dapat makan pulut dan minum kopi kaw kaw:)
ReplyDeletesalam along..betul tekaan atie semlm...Along nk mkn ngan pulut...gandingan yg idealkan.Lps mkn pulut nie terus jadi ngantuk..hihi
ReplyDeleteCikManggis,
ReplyDeletehahaha... meh lah CM join ALong - dah siap kopi kaw2 ni...hehe. Ni kira sahur ler sbb kita puasa....
Azatiesayang,
Wsalam. haha... pandai... meh2 join sekali dgn CM makan pulut dgn kopi kaw2 tapi lepas pekena kopi tak jadi tidoq dah...
salam along.. nampak menarik je pulut ni tambah makan dengan serunding .. dulu kat msia suka juga beli.. seba makan sikit je... saya tak eh makan puut banyak nanti angin
ReplyDeletesalam along..sedapnyer nmpak pulut nih..salu kaler kuninhg..kali ni ade biru2..suke3x :)
ReplyDeleteAs'salam Along
ReplyDeletewahh..cunya pulut serunding tu, ada bintik2 biru memang sedap, ct suka sangat2 pulut yang digabungkan dengan serunding. pernah gak buat, memang tak cukup setakat makan 3-4 ketul tu along..hehehe. Tapi jangan makan banyak sangat pulut kang berangin nanti long :D
Salam Along
ReplyDeletepepagi datang sini nak sarapan dengan pulut serunding ni.... kak rose wat gak serunding tu tp dengan udang kering... best sangat gandingan ni kan.
salam along...
ReplyDeletesedapnya...cantik pulak tu
Salam along cayanggg!!! rindu kat along! selalu antar makanan kat umah kita :D, ni kita bwkkan sekrim kelapa tuk liana :D pulut2 mcm ni mmg kita suke!!! sukeeeeee sgttt!
ReplyDeleteWow colourful and catchy glutinous rice..
ReplyDelete