Yes.... it is true, no butter needed in the recipe but if I don't tell no one will feel the difference - the cake is moist and tasty as good as butter fruit cake - also it is not too sweet but just nice. What I like most about this cake is the preparation is so easy and sweatless - just mix all the ingredients and ready to be thrown into the oven! Just a perfect recipe when I needed to make large quantity for contribution to a friend's wedding reception.... whilst my hubby was away and need to cope with Liana who has not gotten over her grief.
By: Roz@HomeKreation
Source: Kak Hanieliza (originally by: Chef Norzailina)
Translated into English by HomeKreation
Size: 8" sq
INGREDIENTS A:
150ml Cooking Oil
3 Grade A Eggs
45ml Milk
1 st Golden Syrup / Honey
1 tbsp Sunquick
INGREDIENTS B:
220g Flour*
2 tsp Baking Powder* (* diayak)
175g Brown Sugar
350g Mixed Fruits
50g Chopped Roasted Almond / Cashew Nuts
1 tsp grated Orange Peel - skipped
Whole Almond - for topping (I skipped)
METHOD:
1. Mix all ingredients A with wooden spoon.
2. Mix all ingredients B in a separate bowl.
Pour in mixture A slowly & stir with wooden spoon until well mixed.
3. Pour into lined/greased tin.
Sprinkle almond on top and bake 180'C for 40-45 minutes or until cooked.
*************************************************************************
Kek buah ni sangat sedap dari segi tekstur yg lembut, lembab, rasa yg sederhana manis dan buah yg bertaburan dengan rata. Rasa nya setanding dengan kek yg menggunakan butter. Penyediaan nya amat mudah, gaulkan kesemua nya & siap untuk di bakar. Amat sesuai bagi keadaan Along yg sibuk menguruskan hal2 pejabat dan di rumah dgn little Liana yg meragam sekarang ni. Kek ni Along buat banyak sebab nak kasi kat member buat door gift untuk majlis perkahwinan anak nya.
TQ Kak Hanieliza sebab berkongsi pengalaman dan resepi. Amat tertarik nak buat ni selepas baca komen positif dari KakLiza. Along tukar nama nya sebab Along tak guna minyak Serimas, harap Chef Norzailina tak kisah. Pujian untuk kedua2nya & tq so much.
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Source: Kak Hanieliza (originally by: Chef Norzailina)
Resepi di taip semula untuk mudah rujuk sendiri
Saiz: 8" persegi
BAHAN2 A:
150ml Minyak
3 biji Telur Gred A
45ml Susu Cair
1 st Sirap Kencana / Madu
1 sb Sunquick
BAHAN2 B:
220g Tepung Gandum*
2 st Baking Powder* (* diayak)
175g Gula Perang
350g Buah Campuran
50g Badam Cincang (Badam di panggang) - Along letak Gajus
1 st Parutan kulit oren - Along tak letak
Badam tanpa kulit - untuk topping tapi Along tak letak
CARA2:
1. Campurkan semua bahan A dalam mangkuk dan kacau rata dengan senduk kayu.
2. Gaulkan bahan ayak, gula, buah campuran, badam cincang dan kulit oren.
Perlahan-lahan tuangkan bahan A sambil di kacau sebati.
3. Ratakan ke dalam tin yang telah dilapikkan kertas minyak dan dilenserkan minyak.
7. Aturkan badam diatasnya dan bakar pada 180'C selama 40-45 minit atau sehingga masak.
Thursday, September 13, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Asslmkum. Morning Along.
ReplyDeletePg baru sempat skodeng dapo Along.
Mmg cantik lah. Sue mmg cdg nak bwt fruit cake pun.
Tp ntah mcm mn boleh plak terbeli kismis hitam, ingat betul dah capai kotak yg betul. Huhuhuuu. .
Tumpang mkn kek buah Along lah ya. Ngeee :D
menarik menarik sekali.Nampak pun sungguh mewah dengan mixed fruits.Insyallah pasti nak cuba bila kek buah yang Cm buat ari tu habis.Cm mmg sukakan kek buah.
ReplyDeletesalam along, npk sedap dn senang..rasa2 nk wat..akk amik cepi nie ya..oh ya liana mcmane dh ok ke...maceh.. zila66
ReplyDeletehmmm menarikkk.. dah lama tak makan kek buah. dah jarang nampak time raya baru ni :-)
ReplyDeleteCantik mix fruits tu...along guna jenama apa ke beli kat kedai brg kuih...?
ReplyDeleteSalam, my favorite, will try it. Thanks.
ReplyDeletesalam along....lama lah tak makan kek buah walaupun nampak berat tapi makan sekeping dah puas. Hehe teringin lah pulak nak makan emmm nampak sedap la.
ReplyDeleteWalaaa...kek buah..kmk xda mlh kek buat thn tok ..x sempat..diat kek ktk tok rasa nk mlh jak...tpi kmk sorg jak suka mkn kek buah rumah tok...mun mlh byk tkut x abissss...kelak maok try resepi tok...senang jak diat bhn2 nya..:-)
ReplyDeleteWalaaa...kek buah..kmk xda mlh kek buat thn tok ..x sempat..diat kek ktk tok rasa nk mlh jak...tpi kmk sorg jak suka mkn kek buah rumah tok...mun mlh byk tkut x abissss...kelak maok try resepi tok...senang jak diat bhn2 nya..:-)
ReplyDeleteRoz, this sound like much a healthier choice of fruit cake, should bake one for my husband.
ReplyDeletegeramnya tengok kek ni
ReplyDeletecantik buahnya berterabur kan along
ReplyDeleteWith those loads of fruits, cake looks mindblowing.
ReplyDeleteAssalamualaikum Roz :D
ReplyDeleteCantik dan sedap nampaknya...terliur Kak Lin!
Mewah dengan kismis.. Nanti Nur cuba resepi ni..Nampak Judah sangat caranya.. Tq for sharing kak..
ReplyDeleteOpss salah taip pula.*nampak mudah
DeleteOpss salah taip pula.*nampak mudah
DeleteMewah dengan kismis.. Nanti Nur cuba resepi ni..Nampak Judah sangat caranya.. Tq for sharing kak..
ReplyDeleteSejak tengok resepi ni dah simpan dlm hati nak buat .Kebetulan dah bertahun mixed-fruits dlm fridge.Bila timbang tinggal dlm 150gm je,jadi saya tambah ceri merah/hijau dan cranberry kering cincang.Saya suka sebab tak payah keluarkan mixer.Malangnya kerana teruja sgt saya keluarkan kek sebelum ia msk betul.Saya perasan lidi mcm dah licin bila test dan permukaan kek pun dah brown.Terpaksa saya bakar semula dgn menutup permukaan loyang dgn foil aluminium yg tlh dilubangkan merata dgn lidi supaya permukaan kek tak hangus. Rasanya sedap dan lain kali saya akn lebih berhati2
ReplyDelete'ramai'nya buah dalam kek tu, meriahnya Along. dah simpan resepi sbb easy
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteyummy fruit cake i like it in breakfast and also in tea time
ReplyDeleteMasih belum terlambat rasanya hendak mengucapkan Salam Lebaran buat Along sekeluarga. Terima kasih kerana sudi berkongsi resipi yg mudah ini. Ia betul2 dpt membantu cik June menjamu teman yg menelefon utk singgah ke rumah.
ReplyDeleteThanks again.
As salam Along. Kak minta izin copy n try resepi ini. TQ.
ReplyDelete