Search my Blog

Thursday, September 13, 2012

Butterless Fruit Cake (Kek Buah Tanpa Butter)

 Yes.... it is true, no butter needed in the recipe but if I don't tell no one will feel the difference - the cake is moist and tasty as good as butter fruit cake - also it is not too sweet but just nice. What I like most about this cake is the preparation is so easy and sweatless - just mix all the ingredients and ready to be thrown to the oven! Just a perfect recipe when I need to make in large quantity for contribution to a friend's wedding reception whilst my hubby was away and need to cope with Liana who has not gotten over her grief.
By: Roz@HomeKreation
Source: Kak Hanieliza (originally by: Chef Norzailina)
Translated into English by HomeKreation
Size: 8" sq
INGREDIENTS A:
150ml Cooking Oil
3 Grade A Eggs
45ml Milk
1 st Golden Syrup / Honey
1 tbsp Sunquick

INGREDIENTS B:
220g Flour*

2 tsp Baking Powder* (* diayak) 
175g Brown Sugar
350g Mixed Fruits
50g Chopped Roasted Almond / Cashew Nuts

1 tsp grated Orange Peel - skipped

Whole Almond - for topping (I skipped)

METHOD:
1. Mix all ingredients A with wooden spoon.
2. Mix
all ingredients B in a separate bowl.
Pour in mixture A slowly & stir with wooden spoon until well mixed.
3. Pour into lined/greased tin.

Sprinkle almond on top and bake 180'C for 40-45 minutes or until cooked.
************************************************************************* 

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kek buah ni sangat sedap dari segi tekstur yg lembut, lembab, rasa yg sederhana manis dan buah yg bertaburan dengan rata. Rasa nya setanding dengan kek yg menggunakan butter. Penyediaan nya amat mudah, gaulkan kesemua nya & siap untuk di bakar. Amat sesuai bagi keadaan Along yg sibuk menguruskan hal2 pejabat dan di rumah dgn little Liana yg meragam sekarang ni. Kek ni Along buat banyak sebab nak kasi kat member buat door gift untuk majlis perkahwinan anak nya.

TQ Kak Hanieliza sebab berkongsi pengalaman dan resepi. Amat tertarik nak buat ni selepas baca komen positif dari KakLiza. Along tukar nama nya sebab Along tak guna minyak Serimas, harap Chef Norzailina tak kisah. Pujian untuk kedua2nya & tq so much.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Source: Kak Hanieliza (originally by: Chef Norzailina)
Resepi di taip semula untuk mudah rujuk sendiri
Saiz: 8" persegi
BAHAN2 A:
150ml Minyak
3 biji Telur Gred A
45ml Susu Cair
1 st Sirap Kencana / Madu
1 sb Sunquick

BAHAN2 B:
220g Tepung Gandum*

2 st Baking Powder* (* diayak) 
175g Gula Perang
350g Buah Campuran
50g Badam Cincang
(Badam di panggang) - Along letak Gajus 

1 st Parutan kulit oren - Along tak letak

Badam tanpa kulit - untuk topping tapi Along tak letak 

CARA2:
1. Campurkan semua bahan A dalam mangkuk dan kacau rata dengan senduk kayu.
2. Gaulkan bahan ayak, gula, buah campuran, badam cincang dan kulit oren.
Perlahan-lahan tuangkan bahan A sambil di kacau sebati.

3. Ratakan ke dalam tin yang telah dilapikkan kertas minyak dan dilenserkan minyak.
7. Aturkan badam diatasnya dan bakar pada 180'C selama 40-45 minit atau sehingga masak.



24 comments:

  1. Asslmkum. Morning Along.
    Pg baru sempat skodeng dapo Along.
    Mmg cantik lah. Sue mmg cdg nak bwt fruit cake pun.
    Tp ntah mcm mn boleh plak terbeli kismis hitam, ingat betul dah capai kotak yg betul. Huhuhuuu. .
    Tumpang mkn kek buah Along lah ya. Ngeee :D

    ReplyDelete
  2. menarik menarik sekali.Nampak pun sungguh mewah dengan mixed fruits.Insyallah pasti nak cuba bila kek buah yang Cm buat ari tu habis.Cm mmg sukakan kek buah.

    ReplyDelete
  3. salam along, npk sedap dn senang..rasa2 nk wat..akk amik cepi nie ya..oh ya liana mcmane dh ok ke...maceh.. zila66

    ReplyDelete
  4. hmmm menarikkk.. dah lama tak makan kek buah. dah jarang nampak time raya baru ni :-)

    ReplyDelete
  5. Cantik mix fruits tu...along guna jenama apa ke beli kat kedai brg kuih...?

    ReplyDelete
  6. salam along....lama lah tak makan kek buah walaupun nampak berat tapi makan sekeping dah puas. Hehe teringin lah pulak nak makan emmm nampak sedap la.

    ReplyDelete
  7. Walaaa...kek buah..kmk xda mlh kek buat thn tok ..x sempat..diat kek ktk tok rasa nk mlh jak...tpi kmk sorg jak suka mkn kek buah rumah tok...mun mlh byk tkut x abissss...kelak maok try resepi tok...senang jak diat bhn2 nya..:-)

    ReplyDelete
  8. Walaaa...kek buah..kmk xda mlh kek buat thn tok ..x sempat..diat kek ktk tok rasa nk mlh jak...tpi kmk sorg jak suka mkn kek buah rumah tok...mun mlh byk tkut x abissss...kelak maok try resepi tok...senang jak diat bhn2 nya..:-)

    ReplyDelete
  9. Roz, this sound like much a healthier choice of fruit cake, should bake one for my husband.

    ReplyDelete
  10. cantik buahnya berterabur kan along

    ReplyDelete
  11. With those loads of fruits, cake looks mindblowing.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Roz :D
    Cantik dan sedap nampaknya...terliur Kak Lin!

    ReplyDelete
  13. Mewah dengan kismis.. Nanti Nur cuba resepi ni..Nampak Judah sangat caranya.. Tq for sharing kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opss salah taip pula.*nampak mudah

      Delete
    2. Opss salah taip pula.*nampak mudah

      Delete
  14. Mewah dengan kismis.. Nanti Nur cuba resepi ni..Nampak Judah sangat caranya.. Tq for sharing kak..

    ReplyDelete
  15. Sejak tengok resepi ni dah simpan dlm hati nak buat .Kebetulan dah bertahun mixed-fruits dlm fridge.Bila timbang tinggal dlm 150gm je,jadi saya tambah ceri merah/hijau dan cranberry kering cincang.Saya suka sebab tak payah keluarkan mixer.Malangnya kerana teruja sgt saya keluarkan kek sebelum ia msk betul.Saya perasan lidi mcm dah licin bila test dan permukaan kek pun dah brown.Terpaksa saya bakar semula dgn menutup permukaan loyang dgn foil aluminium yg tlh dilubangkan merata dgn lidi supaya permukaan kek tak hangus. Rasanya sedap dan lain kali saya akn lebih berhati2

    ReplyDelete
  16. 'ramai'nya buah dalam kek tu, meriahnya Along. dah simpan resepi sbb easy

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. yummy fruit cake i like it in breakfast and also in tea time

    ReplyDelete
  19. Masih belum terlambat rasanya hendak mengucapkan Salam Lebaran buat Along sekeluarga. Terima kasih kerana sudi berkongsi resipi yg mudah ini. Ia betul2 dpt membantu cik June menjamu teman yg menelefon utk singgah ke rumah.
    Thanks again.














    ReplyDelete
  20. As salam Along. Kak minta izin copy n try resepi ini. TQ.

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)