By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
5 medium size Potato - peel, cut, boiled & mashed
1/2 Chicken Breast
1 tbsp Curry Powder
2 tbsp Fried Shallots
Chopped Spring Onion & Chinese Celery
1 tbsp Flour
Salt
1 Egg + dashes of Black Pepper - beaten
METHOD:
1. Mix all ingredients, except egg, until smooth.
Roll into small balls and press slightly to flatten.
2. Dip in beaten egg & deep fry until cooked and nice golden color.
BAHASA MALAYSIA VERSION
Sekali-sekala buat Begedil guna daging ayam menggantikan daging lembu pon sedap. Boleh makan dengan soto, sebagai lauk sampingan atau makan begitu sahaja dgn sos cili. Resepi tak perlu sukatan tepat, agak2 pon menjadi tapi Along letakkan di sini buat panduan ya.
By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
5 bj Kentang sederhana besar - kupas kulit, potong, rebus & lecek
1/2 ketul Dada Ayam
1 sb Serbuk Kari
2 sb Bwg Goreng
Daun Bwg/Sup - cincang
1 sb Tepung
Garam
1 bj Telur - di pukul + sedikit lada sulah
CARA2:
1. Gaulkan kesemua bahan2, kecuali telur, sehingga sebati.
Bulat2kan dan penyetkan sedikit.
2. Celup bebola ke dlm telur & goreng sehingga keperangan.
No comments:
Post a Comment
Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)