Search my Blog

Wednesday, April 24, 2013

Serimuka Jagung (Corn Glutinous Kuih)

 I had some leftover creamed corn after making Apam Balik a day before and this kuih was straight away crossed my mind for the next project! I imagined Serimuka with corn custard must be delicious combination and indeed was the outcome...! My hubby loved it and we both ate quite a big portion out of it....LOL!

By: Roz@HomeKreation
Makes: 8" round
BOTTOM LAYER:
250g Glutinous Rice - wash, soak 1hr & drained
100ml Packet Coconut Milk
150ml Water
½ st Salt

TOP LAYER:
100ml Packet Coconut Milk
100ml Water
100g Sugar
2 Eggs
40g Flour
10g Custard Flour
265g Creamed Corn

METHOD:
1. Line tin with aluminium foil.
Place bottom layer ingredients in the tin & steam 20 minutes until glutinous rice is done.
Press the layer with glass to even it.
2. Mix all top layer ingredients, except creamed corn, sift into a pot.
Add in creamed corn and cook until just heated up.
Pour on top of the glutinous rice layer.
Steam 30-40 minutes until cooked.
3. Cool kuih before slicing.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Ini satu lagi serimuka yang di pelbagaikan topping nya.... Banyak lebihan krim jagung selepas buat Apam Balik Pandan kelmarin.... tetiba dapat pula idea nak buat serimuka berlapiskan jagung. Selepas makan malam, Along pun bersilat kat dapo sediakan kuih ni untuk sarapan esuk hari. Pepagi memang kelam-kabut nak hidangkan kuih, siapkan Liana ke sekolah dan bersiap untuk ke pejabat... tunggang-langgang & gambo pun tak berapa nak cun, ikut dan jer snap.... Tak dan pun nak merasa pagi tadi tapi hubby kata sangat sedap... Petang tadi baru Along kesempatan nak merasa.... wow, memang sedap sangat. Habis juga sepelengat....hehee.

Resepi nya Along main hentam2 jer tapi ada Along sukat untuk rujukan kekawan semua. Cuba lah ya...

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 8" bulat
LAPISAN BAWAH:
250g Beras Pulut - basuh, rendam sejam & tapis 
100ml Santan Kotak
150ml Air
½ st Garam

LAPISAN ATAS:
100ml Santan Kotak
100ml Air
100g Gula
2 bj Telur
40g Tepung Gandum
10g Tepung Kastad
265g Krim Jagung

CARA2:
1. Lapik tin dgn kertas aluminium.
Kukus bahan2 lapisan bawah selama 20' sehingga masak.
Padatkan / tekankan dengan gelas.
2. Campurkan kesemua bahan2 lapisan atas, kecuali krim jagung & tapis ke dalam periuk.
Campurkan krim jagung dan masak sehingga naik wap.
Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi.
Kukus selama 30-40 minit atau sehingga masak.
3. Sejukkan kuih sebelum di potong.


12 comments:

  1. Along,
    walaupun tak dan nak snap gambar cantik2.. yang pasti seri muka jagung nie dah bikin hati Nina tak keruan. Sangat tertarik dan tak sabar nak cuba!
    Ada balance lagi tak ....??? hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ke.... hehee tak sangka pula. Alamak dah abis ler sayang... nanti buat ya.

      Delete
  2. Nyaman nya along...suka lh seri muka tok..kelak kmk try mlh.:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nang nyaman Sury! Hubby sorang jak abis separuh...haha

      Delete
  3. Mmg berseri la kuih ni along ...nnt nak try la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ke Nita... Along rasa cam comot jer... tapi dari segi rasa mmg sedap banget!

      Delete
  4. mas tak pernah try lagi serimuka versi jagung ni...
    sedapnya tengok..
    boleh try nnti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah Mas.... sedap sangat sebab rasa yg cukup lemak manis nya dengan perisa jagung mmg kena di gandingkan dgn pulut!

      Delete
  5. Boleh cuba nanti.Along muffin kiwi tu adalah muffin paling moist dan lembut pernah saya cuba.Puashati.Ini baru selesai buat jelly pandan lagi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti cuba buat peminat kuih talam! Wah, rajin nya Aini buat macam2! TQ sudi cuba & kasi msg ya.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)