Search my Blog

Thursday, June 23, 2011

Moist Sour Cream Chocolate Cake

 I wanted to post this yesterday but the blog was jammed up and I was too tired to stay up late. I made this cake for my hubby's belated birthday and to serve our guests on the recent Monday. Actually I made his favourite cake, Tapioca Cake (see earlier posting here) on his actual birthday on Saturday. I made him this another cake in order to celebrate with some friends. I finished making & coating the cake at almost 1am, so didn't manage to do top decoration or writing..... huuuuu.

This is a heavy buttery type moist chocolate cake and suitable for layered icing. The cake is thick enough to slice for 3 layers but I only made two layers. The added sour cream made a difference to the texture and enriching the chocolate taste. I like this type of cake and whole family and friends like it too. The cake is not so sweet and therefore you need to add ganache to compliment. The ganache I made compliment it perfectly. Definitely will make this cake again in the future.
This is a neat slice after been chilled. The texture remains moist when chilled.

By: Roz@HomeKreation
Source-Cake: AllRecipes
Source-Chocolate Ganache: HomeKreation
Makes 9" round
INGREDIENTS:
1 cup Cocoa
1 cup Boiling Water
1 cup Butter - softened 
2½ cup Sugar
4 Eggs
2 tsp Vanilla Essence
3 cup Cake Flour*
2 tsp Baking Soda*
1 tsp Baking Powder*
½ tsp Salt* (* sifted together) 
1 cup / 8 oz Sour Cream (I used 200g packet)

METHOD:
1. Dissolve cocoa & boiling water.
2. Cream butter & sugar until light.
Add in VE and egg, one a time while beating until well mixed.
Fold in flour and sour cream alternately, beating well after each addition.
Lastly, add in cocoa mixture.
3. Bake 170C for 1 hour until cooked when tested with skewer.
(I baked mine for 1½ hours, testing it every 10 minutes after 1 hr).
4. Unmould after 10min and cool completely before slicing then layer/spread with chocolate ganache.


CHOCOLATE GANACHE:
450g Chocolate - chopped 
300g Cream
- Place both in a pot & cook small fire until chocolate melt.
- Cool slightly before layering cake & spreading on top. 

QUESTIONS RECEIVED & ANSWERS:
Q1: How to spread the ganache smoothly?
A1: Pour the ganache at the center of the cake and let it spread naturally until the whole top of cake is covered (no need to use spatula to spread). The ganache will be thicken at room temperature after a while and will not be pourable then so you must not delay the process. 
For side of the cake, wait till the ganache thicken slightly & spread using back of a spoon. Then comb the ganache for pattern as shown using cake scraper.
Cover the edge of the cake with tiny rosette using small star nozzle.
*****************************************************

BAHASA MALYSIA VERSION
Kek sempena menyambut harijadi hubby dgn tetamu (tak sempat nak letak deco kat atas sbb siap masak & sapu ganache hampir 1pagi). Along suka kek ni sebab berat (tidak ringan macam kek moist yg lain) - tekstur seperti kek butter chocolate tapi sangat lembab. Sangat sesuai untuk di potong kpd tiga bahagian untuk di lapiskan. Perlu di hidangkan dgn chocolate topping sebab kek ni tidak manis sangat. Sesuai bagi yg gemar kemanisan sederhana. Along pasti buat kek ni lagi suatu hari nanti.

Sumber-kek: AllRecipes (di alih bahasa oleh HomeKreation)
Sumber-Chocolate Ganache: HomeKreation
Saiz: 9" bulat
BAHAN2:
1 cwn Serbuk Koko
1 cwn Air Panas
1 cwn Mentega - di lembutkan
cwn Gula
4 bj Telur
2 st Esen Vanilla
3 cwn Tepung Kek*
2 st Baking Soda*
1 st Baking Powder*
½ st Garam* (* ayak sekali) 
1 cwn / 8 oz Sour Cream (Along guna peket 200g mcm gambar)

CARA2:
1. Campurkan koko & air panas. Ketepikan.
2. Pukul mentega & gula sehingga gebu.
Masukkan EV & telur sebiji2 sambil di pukul rata.
Gaulkan tepung & sour cream berselang-seli sehingga habis & sebati.
Akhir sekali, gaulkan bancuhan koko tadi.
3. Bakar 170C selama 1 jam sehingga masak (test dgn lidi).
(Along punya masak selepas 1½ jam, test setiap 10 min selepas 1 jam)
4. Keluarkan dari acuan selepas 10min dan sejukkan.
Potong kek kpd 2 atau 3 lapisan.
Lapiskan/di sapukan dgn chocolate ganache.

CHOCOLATE GANACHE:
450g Coklat - potong kecil
300g Cream
- Masukkan ke dlm periuk kecil & masak dgn api kecil sehingga coklat cair.
- Sejukkan sedikit sebelum di sapu ke atas kek.

SOAL JAWAB:
Soalan 1: Bagaimana cara nak sapu topping supaya licin.
Jwpn1: Tuang ganache kat tengah2 kek sehingga merebak sendiri menyelaputi seluruh permukaan atas kek - tak payah guna sudip sebab nanti permukaan tak licin. Ganache yg di biarkan terlalu lama di suhu bilik akan membeku sedikit & ini akan menyulitkan proses menuang, jadi jangan tunggu2 ok.
Untuk bahagian tepi, biar ganache beku sedikit & sapu bahagian tepi kek menggunakan bahagian belakang sudu. Selepas tu, boleh lah di garu menggunakan scraper untuk mendapatkan pattern spt dlm gambar di atas.
Paipkan pettern rosette kecil untuk menutupi tepi keliling atas kek.

39 comments:

  1. assalam kak roz..kalau guna sour cream, sy percaya kek ni mmg sgt lembab. satu hari nanti sy mesti try jugak...nmpk sedap betol...

    ReplyDelete
  2. Salam Roz,sedapnya kek.Istimewa untuk hubby mesti la sedapkan.

    ReplyDelete
  3. Salam along cayang!!!! winduuuuuunyerrrrrrrr!!!! eeeeeeee.... kita suke kek mcm ni! sedapnyer! masuk list :D kat sini sour cream dijual dlm pek mcm yogurt tuu.. nak buat jugaklah! suke tgk tekstur dia! macehhhh jemput makan kek ;-)

    ReplyDelete
  4. ..cantikkknya kek, tergoda sungguh, mcmana along sapu ganache tu ..licin je nampak..ada petua x? :)

    ReplyDelete
  5. cantiknyer ganache tu along.. nor nak simpan resipi ni dulu ya.. kut2 one day nak buat .. tq :)

    ReplyDelete
  6. Omg, cake looks gorgeous and mindblowing..

    ReplyDelete
  7. salam kak...tengok gambar pun dah mengancam...rich chocolate...

    ReplyDelete
  8. Happy Birthday to your husband!I love chocolate cakes...will try this recipe..Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  9. Mindblowing dear!! Loved the cake texture and the ganache...your hubby is so lucky!!! :D

    That single piece...ooo lala!!! :D

    ReplyDelete
  10. amboi...licin berkilat nyer kek tu..sure sedap kan...tak tahan...

    ReplyDelete
  11. Alongggggg...menggodanyaaaaa...ganache pun elok jek licin....nnt Ummi nak amik resepi ni...tp x tau bila nak buat...btw, thanks for sharing eh..muaahah!

    ReplyDelete
  12. Along.. Cantiknya ganachenya kemas .. Suka tgk.. Kemas je decorationnya

    ReplyDelete
  13. hmmm....so exclusive...told ya....should go for masterchef....btw, how did you spread out the ganache so smoothly? celupkan pisau dlm air panas then sapu kat atas?

    ReplyDelete
  14. along cayang,eh!cikgu cayang..terima kaseh atas resepi puding keju yang lazat lagi menawan kelbu..
    huhu..mintak mahap terlupa nak mention nama along dlm story akak tu sebab terlampau seronok dgn mould silikon tu..hehe
    eh!resepi kat atas ni nampak sedap tapi mana nak cari sour cream tu ya atau boleh tak akak gantikan sour cream tu dgn yogurt.sama tak?

    ReplyDelete
  15. Salam.. Hi Kak Alongroz.. lama tak singgah sini.. Wow mengancamnya kek ni.. Meleleh air liur dibuatnya...

    ReplyDelete
  16. along,kalau tukar sour cream dgn yogurt blh x?

    ReplyDelete
  17. pergghhh along..mmg x tahan tgk kek cekelat along nih..esp ganache tu mmg cantik menawan! a must try recipe nih..thnx along!!

    ReplyDelete
  18. Nampak moist cho kek Along tu...topping coklatpun licin molek.boleh masuk senarai akan dicuba...cuma tak da sour cream...bahan2 baking tak byk kat sini...
    re;tk Along wish besday

    ReplyDelete
  19. sungguh mengancam homemade kek along nih ..perfect topping..sourcream,tp kat kl mana nak dapat sour krim huhuhu

    ReplyDelete
  20. To All,
    Sorry for late response, my internet line was down the last few days. Thanks for the comments :)

    Kepada Semua,
    Terima-kasih singgah ya. Sorry ler lambat jawab sbb internet lak buat hal. Pada yg bertanya cara2 nak sapu topping yg licin, nanti Along update entry ni ya....

    ReplyDelete
  21. saya mmg tak penah buat kek...rase nak try la...tapi nak tanye..kalo nak bakar cake or muffin, gune api atas bawah or gune api bawah je..tq :)

    ReplyDelete
  22. Anonymous(next time tolong tinggalkan nama timangan ya),
    Guna api atas & bawah supaya bahang akan sekata di seluruh oven. Letakkan kek di tengah2 (bukan besi lapik tapi kek yg di tengah2) supaya atas bawah sama masak. Harap ini dapat membantu sedikit sebanyak.

    ReplyDelete
  23. As'salam Along cayang..p)

    I've tried this chocolate cake already, tapi sik sempat ambik gambar, my colleague ordered last weekend and I received good review. She loved the cake n place order for her daughter's birthday month end..tapi nak,kamek belum cerik lagik...hehehe...ty for sharing ya..or and btw, Happy belated birthday to you, may you be blessed with wealth, health and happiness.

    ReplyDelete
  24. Nur68,
    Wsalam Nur cayang.
    Oh, dah cuba... glad you & friends like it. TQ for belated wishes & amin doa.

    ReplyDelete
  25. salam kak long, saya nak tanya... tepung kek tu pakai tepung apa? saya xtahulah...maklumlah baru berjinak2 dgn masakan....

    ReplyDelete
  26. qUETim,
    Tepung kek tu tepung halus/ringan seperti tepung Sofatasilk / Hongkong / superfine. Ada di jual di kebanyakan supermarket dlm berbagai jenama spt Nona dll. Atau pun beli kat bakery supply shop, tanya jer kat toke kedai tu. Kalau takda juga, guna jer tpg gandum tapi tekstur kek lebih berat sedikit.

    ReplyDelete
  27. along, kalau kukus kek ni boleh tak? kalau boleh, berapa tempoh masa dia ya? thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin boleh kot, cuba sejam dulu lepas tu test dgn lidi samada masak atau tidak.

      Delete
  28. Pushpa
    Hi
    Just wanna ask , what kind of cocoa powder or the brand u use to bake this cake ? It's looks very rich. Thinking of trying it this week. Thank u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry for late reply. I bought the cocoa powder packed by local baking store, not sure what brand but just an ordinary cocoa powder.

      Delete
  29. Hi Kak,

    For this cake recipe, 1 cup butter is equal to how many grams?
    Thx
    MKM

    ReplyDelete
    Replies
    1. MKM,
      Di cadangkan ikut sukatan cwn spt di cadangkan resepi. Satu buku/225g cukup utk 1 cawan.

      Delete
  30. Salam..sy dh byk kali try coklat cake..sume x jadi..keringla manisla..patahla..sy nk try yg ni ab x pnh plak tau leh pakai sour cream..nk tanye..kalau buat sendiri sour cream bole x?gune whipping cream+jus lemon..same x mcm beli kt kedai? Dn cream utk bt ganache tu whipping cream ke?

    ReplyDelete
  31. Aida,
    Wsalam. Along tak pernah cuba lak buat sendiri sour cream, so tak berani nak rekmen. Cadangkan beli sour cream di kedai. Sour cream yg Along guna tu texture nya tak sama dgn whipping cream sbb is lebih pekat & kental.

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum & salam perkenalan. sy nak tanya. cream utk ganache choc tu, cream apa? fresh crem ke? whipping cream ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aini,
      Wsalam. Boleh guna whipping / thickened / canned/ double / single cream atau apa2 pun boleh - takda hal.

      Delete
  33. Assalamualaikum,
    Nak tanya, utk sour cream tu blh tak replace dgn yogurt atau whip cream? Sama tak?
    Appreciate it, Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam rfs. Yogurt tak sesuai utk topping ganache. Boleh ganti dgn whipping cream tapi rasa nya tak sama sbb sour cream ada rasa masam2 tapi whipping cream manis.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)