Search my Blog

Friday, November 13, 2015

Bahulu Gulung Inti Nenas (Malay Pineapple Roll)

 Hi everyone! I've been too busy lately to update this blog.... not even had a chance to come near the pc.... retiree's life seems to be busier than what I thought! Anyway, out of guilt I stole some time to share this simple recipe that I tried just now.... enjoy the traditional Malay roll filled with homemade pineapple jam....

By: Roz@HomeKreation
Source: ResepiBonda
Translated into English by HomeKreation
Yields: One roll 10" long
INGREDIENTS:
3 large Eggs
90g Castor Sugar
100g Flour*
1/2 tsp Baking Powder* (* sifted together)
1/2 tsp Vanilla Essence
Pineapple Jam - see here

METHOD:
1. Beat eggs and sugar until very thick and white.
Add in VE, flour* until combined.
2. Pour into 10" lined square tin.
Bake 180C for 12 minutes.
3. Unmold immediately once cooked and spread warm pineapple jam.
Roll and leave to cool.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Assalamualaikum semua. Maaf lah Along dah lama sangat tak update blog atau pun ke udara di facebook kerana teramat sibuk kebelakangan ni sehingga nak on pc pun tak dapat langsung. Untuk yang setia menanti dan tidak di hampakan, Along curi sedikit masa untuk kongsikan resepi yang mudah ni. Perbezaan antara kek gulung dan bahulu gulung.... bahulu takda letak minyak atau butter.... itu memang resepi Melayu tradisional lah. Mudah jer nak buat ni jika sedia ada jem nenas atau boleh juga letak jem lain yg anda suka.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: ResepiBonda
Resepi di taip semula utk mudah rujuk sendiri
Hasil: Sebiji roll 10" panjang
BAHAN2:
3 bj Telur Gred A
90g Gula Kastor
100g Tepung Gandum*
1/2 st Baking Powder* (* ayak)
1/2 st Esen Vanilla
Jem Nenas - lihat resepi di sini

CARA2:
1. Pukul telur dan gula sehingga putih dan pekat.
Masukkan EV & tepung sehingga sebati.
2. Tuangkan ke dlm tin 10" persegi yg di lapik kertas.
Bakar 180C selama 12 minit atau sehingga keperangan.
(Along sarankan guna api atas & bawah supaya masak sekata)
3. Keluarkan bahulu dari tin dgn segera sebaik sahaja keluar dari oven.
Sapu rata jem nenas ke atas bahulu dan gulung dgn padat.
Biarkan sejuk sebelum di potong.



6 comments:

  1. Salam Along.. Kmk nok molah tok k Christmas gift. Sik da cuan bahulu kecik so tok yg terbaik. Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Sue. Selamat baking.... surely your guests will like it... something Malaysian!

      Delete
  2. Hello admin. I dh try recepi ni. Memang sedap dan menjadi. Anak2 pun suka. Thx ya for sharing. Anyway, kalau free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

    >>>Tips Turun Berat Semula Jadi!<<<

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)