I'm publishing this again as it was more than two years ago since the last entry... I did not take a close-up photo this time so I'm using a photo from previous entry:
Close up look |
in the cooking process.... almost ready as oil has surfaced |
Along memang senantiasa ada simpan cili oil ni.... mudah & cepat kerja memasak tanpa susah-payah nak blend dan menumis cili yg mengambil masa. Balik kerja kekadang selalu lewat tapi dgn cili oil ni senang sedikit jadi nya kerja. Rasa masakan pun lebih sedap sebab cili ni garing & harum. Cuma perlu letak sedikit sahaja sudah mencukupi.
Macam2 masakan boleh guna ni untuk menggantikan pes cili kering seperti memasak mee, lauk-pauk dan juga boleh di hidangkan untuk menambah kepedasan sup, mee dll.
Untuk resipi, boleh rujuk di sini atau versi tanpa garam di sini. Masak dgn api perlahan supaya tak hangit. Kena bersabar buat ni, lebih 2 jam baru siap. Kali ni Along buat menggunakan 1.25kg cili merah & apabila siap cuma dapat sebotol kecil mayo seperti di atas tu. So bila masak, tak payah letak banyak, sesudu pun sudah cukup berasa tapi bergantung pada jenis masakan lah ya.
1.25kg fresh chilies |
chili oil guna macam cili blend jer ke?
ReplyDelete