Recipe in English is upon request.... I guess not many interested as the main ingredient which is Lemantak is not available in Peninsula.
Mixture ready for cooking |
Cooking in process |
Along ada perkenalkan bahan asli Lemantak dari Sarawak ni kat entri yg lepas kat sini. Kali ni Along buat lempeng yg sama tapi berisi udang. Kat Sarawak selalu nya kuih berinti udang ni di panggil Suman, di balut dgn daun nipah dan di panggang atas bara api.... bau nya amat harum! Kat KL ni susah lah nak cari daun nipah, jadi Along transform kuih Suman tu jadi lempeng.... sedap nya.... kalau dah biasa makan masakan Sarawak, memang sedap sangat kuih2 camni...
Cara buat nya sama jer seperti kat sini, cuma isinya di gantikan dgn udang.
Along...ada tak lemantak tu dijual dimana2? terliur tengok hidangan ni..makan begitu je ke?
ReplyDeleteLemantak tu ada di jual di Sarawak shj dik.... Kalau nak cuba, boleh ganti dgn tepung tapi renjis sedikit air...
Deletecorrection:
DeleteLemantak tu ada di jual di Sarawak shj dik.... Kalau nak cuba, boleh ganti dgn tepung sagu tapi renjis sedikit air...