The surface wrinkled like 80 year old granny....kahkahkah... however texture & taste are both very nice...
Recipe from MyR by NisaMPB. Copy paste here (anyone needs translation, please shout).
TOP LAYER:
100 ml santan
Garam secukup rasa
80 gm gula pasir
2 tbsp tepung beras
20 gm tepung jagung
1 biji telor, dipukul sedikit
Sedikit pewarna unggu (purple or violet)
METHOD:
1. Campurkan semua adunan untuk lapisan bawah.
Panaskan kukusan pada api sederhana hingga air mendidih lalu letak loyang berukuran 8" bulat ber-griskan sedikit minyak.
Tuang adunan untuk lapisan bawah pada loyang tadi & kukus selama 10-15 min.
2. Di mangkuk lain, campurkan santan, garam & gula hingga sebati.
Masukkan tepung beras & bahan2 lainnya. Gaul hingga sebati & tidak berbentil2; tapiskan. Tuang adunan ini keatas lapisan bawah.
Tutup semula kukusan tadi & kukus lagi selama 10-15 min atau hingga masak.
Recipe from MyR by NisaMPB. Copy paste here (anyone needs translation, please shout).
BOTTOM LAYER:
300 ml santan
Garam secukup rasa
65 gm tepung beras
1 tsp tepung gandum biasa
100 gm keladi (yam), potong dadu & kukus separuh masak & lenyek2kan sedikit
55 gm gula pasir - Iused 200g Yam
65 gm tepung beras
1 tsp tepung gandum biasa
100 gm keladi (yam), potong dadu & kukus separuh masak & lenyek2kan sedikit
55 gm gula pasir - Iused 200g Yam
TOP LAYER:
100 ml santan
Garam secukup rasa
80 gm gula pasir
2 tbsp tepung beras
20 gm tepung jagung
1 biji telor, dipukul sedikit
Sedikit pewarna unggu (purple or violet)
METHOD:
1. Campurkan semua adunan untuk lapisan bawah.
Panaskan kukusan pada api sederhana hingga air mendidih lalu letak loyang berukuran 8" bulat ber-griskan sedikit minyak.
Tuang adunan untuk lapisan bawah pada loyang tadi & kukus selama 10-15 min.
2. Di mangkuk lain, campurkan santan, garam & gula hingga sebati.
Masukkan tepung beras & bahan2 lainnya. Gaul hingga sebati & tidak berbentil2; tapiskan. Tuang adunan ini keatas lapisan bawah.
Tutup semula kukusan tadi & kukus lagi selama 10-15 min atau hingga masak.
3. Alihkan untuk disejukkan & potong.
Gunakan pisau plastik & sapu sedikit minyak untuk memotong supaya tidak melekat.
Hi, I am Vin dari Australia. Great homestyle Malay cooking, which I enjoy. I grew up in army camps in malaysia therefore I love Malay cooking.
ReplyDeleteI am linking your blog to mine. Kalau ada masa, jemputlah ke umah Vin, ya.
Hello Vin,
ReplyDeleteThanks for dropping by. I will drop by at your house too. Salam kenal.
Roz
hi Roz,
ReplyDeletei was wondering wht kind of texture is this kuih? is it chewy type? i prefer kuih with chewy texture.
anyway,thanks for sharing.
take care,
dac
Hi Dac,
ReplyDeleteNo, it is not chewy but not too soft either. It is just nice for my taste.