Search my Blog

Monday, September 24, 2012

Merdeka Raya Cake

 In lieu of Malaysia Day 16th Sep, office decoration competition and Merdeka Raya celebration was held on last Friday in our office and four different corridors participated. The office was decorated with flags and raya ornaments. My team chosen "kampung" theme with office decorated with multi-racial kampung stuffs - woven plates, Hari Raya greeting cards, Malaysian flags, Batik & Pelikat sarungs, Malay kompang, Chinese cymbals, native instruments and many items made from recycled materials like tin lamps, chandelier,  canon, paper flowers, etcs. Traditional food and drink were served to judges with the above cake as the table centre piece denoting Malaysian flag!



The decoration idea for the cake was from Azlita blog but I used a combination of Red Velvet and White Butter Cake instead. I also attempted to resemble the 14 layers of Malaysian flag.... I was very nervous about slicing the cake very thinly in order to produce the right count of layers.... well slicing the cake into 7 layers is a very challenging job but am glad it worked out successfully without breaking any.


By: Roz@HomeKreation
1½ portion of Red Velvet Cake recipe from here
½ portion of White Butter Cake from here
1 kg Fresh Cream

METHOD:
1. Bake all the 1½ portion of Red Velvet cake batter in one 9" round tin.
This will take 1½ hour to completely cook the cake.
Cool the cake completely on wire rack.
Wrap with plastic cling and chill overnight in fridge - this is to avoid the cake to break or crumbly when sliced.
Slice into seven layers (roughly abt ¼" thick each layer).
Discard the most top part so that the cake is even layers & flat top.

2. For ½ portion of White Butter Cake, skip coconut milk replace with milk.
Colour the batter blue & bake in 8" round tin for 30 min.
Cool cake completely before cutting.
Cut cake using 6" round cutter.

3. To assemble the cake, sandwich layers of the red velvet cake with fresh cream.
Use big spatula to lift the cake since it is very thin layer & hence fragile.
Press the round cutter in the middle of top 3 layers & remove the inner cake with spoon.
Insert the blue cake in the middle.
(You can also cut the red cake with the 6" cutter before sandwiching but I was worried it will be too fragile to handle since the cake is very thin).
Cover the rest of the cake with fresh cream & decorate as you like.

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kek ni Along buat hari Jumaat lepas untuk pertandingan Merdeka Raya kat pejabat. Tak taulah menang ke tidak pertandingan menghias pejabat dan opis terbuka, esuk baru tau keputusan nya. Selain dari menghias pejabat dengan tema Merdeka Raya, bermacam2 aktiviti pada hari itu termasuklah sambutan tetamu dgn tarian joget, menghias pejabat dgn barang2 recycled, jamuan makanan & minuman tradisi seperti lemang, rendang, kuih cincin, karai, angku, kek lapis, biskut raya dll. Kek Merdeka yg Along buat ni kita buat sebagai centre piece.... Seronok betul pada hari tu, bergelak-ketawa sewaktu menyambut para juri.

Idea nak hias kek ni Along dapat dari blog Azlita tapi Along guna resepi kek yg berlainan. Terima-kasih ya Ita atas idea yg sangat kreatif ni. Ramai kwn2 kat opis yg terpesona dgn potongan kek dgn bendera biru di tengah2 nya.

oklah, meh lihat resepi & cara2 yg Along buat. Kalau nak tengok yg Ita buat, boleh lah klik kat atas tu ya.

By: AlongRoz@HomeKreation
1½ adunan Red Velvet Cake dari sini
½ adunan White Butter Cake dari sini
1 kg Fresh Cream

CARA2:
1. Bakar kesemua 1½ adunan Red Velvet cake dalam tin 9" bulat lebih kurang selama 1½ jam.
Sejukkan kek di atas dawai & balut dgn plastik lekap.
Sejukkan semalaman dlm peti-sejuk supaya kek tidak berderai apabila di potong nanti.
Potong kek kepada 7 lapisan (+/- ¼" tebal setiap satu)
Buang lapisan paling atas supaya kek sama rata tebal nya.

2. Untuk ½ adunan White Butter Cake, gantikan santan dgn susu & warnakan adunan dgn warna biru.
Bakar dlm tin 8" bulat selama 30 minit.
Sejukkan kek sebelum di potong.
Potong dgn acuan bualt 6"& buang selebihnya.

3. Lapiskan kek merah dgn fresh cream.
Hati2 sewaktu mengangkat lapisan2 kek merah sebab ia nya sangat nipis & mudah patah - Along guna sudip yg besar utk mengangkat & melapis kek itu.
Letak pemotong bulat 6" di tengah2 kek & tekan sehingga 3 lapisan pertama.
Buangkan bahagian tengah kek dgn sudu.
Letakkan kek berwarna biru di tengah2nya.
(Along tak potong kek merah di tengah nya sebelum melapis dgn krim sbb takut patah. Sebalik nya Along melapis dahulu baru di potong tengah nya).
Tutupi keseluruhan kek dgn fresh krim & hiasi mengikuti kreativiti masing2.

 Ini gambar lebihan2 kek selepas di potong.... saja jer Along nak tunjuk. Nanti ada pula yang kata Along tayang kek beli & tak percaya Along buat sendiri kek ni. Baru2 ni ada yg lepas cakap kat Along kat FB sewaktu Along tayang kek buah baru2 ni. Buat apa lah Along nak menipu sampai begitu sekali.... sedih sungguh rasa hati bila ada yg cakap tanpa usul selidik. Bagi yg sudah mengenali Along beberapa tahun ni tentu sudah melihat banyak hasil2 tangan Along kan. Along berblog ini pun adalah satu pengorbanan besar buat para pembaca semua. Walaupun masa amat terhad sebab Along bekerja & ada anak kecil yg perlu perhatian, Along masih luangkan masa untuk berkongsi dengan semua di cyber ni. Dari segi pendapatan, gaji Along lebih dari mencukupi untuk keperluan Along & keluarga - yg mengenali Along dari dekat tentu nya paham. Along tak perlukan pun duit iklan yg seciput ni - nak dapat RM100 setahun pun susah, tidaklah Along herankan duit tu pun. Di harap para pembaca dapat menghargai usaha titik-peluh Along berblog.... ianya semua ikhlas sumbangan dari Along. Hanya doa dan persahabatan yg Along hargai.... sekian celoteh panjang kali ini. Maaf ya, bukan niat nak kecikkan hati sesiapa tetapi Along harap dapat jelaskan kepada semua mengenai perasaan terkilan Along ni. Si polan tu dah pun minta maaf & Along maafkan.








30 comments:

  1. Sukanya tengok kek ni. Kalau le saya yang buat mesti hancusss punya le.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum cuba belum tau KakSam... mungkin KSam boleh buat lagi cun!

      Delete
  2. Salam Along,, tahniah da berjaya sahut cabaran,, seronok wat kek yg kreatif ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam K1 cayang. Mmg satu kepuasan bila dah siap walaupun mungkin tak perfect dari segala segi... yg penting mmg seronok!

      Delete
  3. wah kak..sgt rajin la...QH pcaya akak yg buat kek tu...syabas akak berjaya buat kek yg cantik tu..mengikut tema..mesti akak akan menang nti..jgn lupa gtau ehhh...bdebar juga nk tau kputusannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ QH atas sokongan anda... Along amat hargai....sayang QH! Esuk Along pm QH keputisan nya ya!

      Delete
  4. aslmkm kak...waahhh...kalo saya bt ni gamaknya jd serdak kek kot...hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Belum cuba belum tau Anna. Kek red velvet ni mmg sesuai utk buat lapisan sbb tak berserdak sangat.

      Delete
  5. Salam Along,
    Bukan senang nak buat kek ni...perlukan ketelitian .
    Syabas Along...buat tau jer dengan tanggapan negative org lain tu....

    ReplyDelete
  6. Cewahhhh....cantek kek n deko....harap dpt no lh esok....along nng kreatif...:-)

    ReplyDelete
  7. along n kak ita sama hebat..abaikan je org2 yg sentiasa xpuas hati ngan org lain ni..jji kita hepy..kn?

    faa sentiasa kagum n percaya hasil kerja along n akak2 blogger masakan ni...hihihi

    ReplyDelete
  8. Aslmkum Along. wah menarik kek tema merdeka....nengok layer2 itu...bukan senang nak potong tipis.moga Along berjaya dlm pertandingan merdeka ni.
    Sabar ya Along dg komen -ve tersebut.sy baru baca kat Fb...susah payah buat, tp dikomen kek beli mmg terasakan.sy mengenali Along dan mmg tahu apa yg dikongsi di blog mmg hasil masakan dr air tangan Along sendiri dan sapa yg kenal Along tak akan komen demikian sbb mmg tahu yg Along rajin dan kreatif bab masakan wpun sibuk dg kerja. moga Along terus bersemangat dan ceria utk berkongsi resepi di blog.

    ReplyDelete
  9. Asslmkum Along.
    Cantikkkkk.. . Suka tau. Along! Hope apa yg terjd x mematahkan semangat Along utk terus berblogging. Ingat senang nak update resepi? Susah tau. Lg2 org mcm sue ni. Heeee. . Ok! Hope along menang. Love u kak! :D

    ReplyDelete
  10. Salam, rajinnya...kalau saya, tunjuk kat kedai je kot kek cam ni...
    http://my-mintroom.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. waaaa..... well done Along..

    Suka ita tengok kek tu..
    Berjaya juga along potong kek tu sampai 7 lapis, dan nipis-nipis cam tu..
    ita hari tu nak buat 7 jugak tapi kek tu terlalu tinggi dan terus buat 5 aje.. hihi
    nak potong nipis2 takut patah ^_^

    guna kek red velvet lagi sedap kan..
    ita doakan semoga Along berjaya!!

    Dgn cakap org tu pun kan Along ita selalu sangat kena.. tapi nak buat macam mana, kena banyak bersabar.. Sebab apa yg kita buat ni adalah sesuatu yg kita minat.. sebenarnya nak jadi bloger masakan ni sesuatu yg amat sukar dan memenatkan.. lebih2 lagi bagi along dan mereka yg berkerjaya..
    Ita mmg cukup kagum dgn rakan2 yg berkerja dan mereka masih lagi dapat berblog.. mmg tabik springlah..

    Semoga Along tak patah semangat utk terus berblog..
    Ita pun sentiasa tertunggu resepi yg menarik dari Along ^_^

    ReplyDelete
  12. Ini dugaan buat Along. Tapi dugaan itu mesti yg Along boleh pikul & sanggup hadapi...tapi belum tentu pada orang lain...Anggap itu membuatkan Along lebih bersemangat. Sy suka blog Along...jgn sepikan blog masakan ni ye...Samalah kita...kerjaya & ada anak kecik...tapi sy taklah semahir Along buat mcm2 yg best2 tu....suka tgk hasil Along....

    ReplyDelete
  13. Salam Along

    Wah... cantiknya kek tu mengikut tema pasti along berjaya.

    Yati juga berhajat mencuba kek yang menarik ni idea kreatif dari rakan bloger kita Azlita Aziz.

    Biarkan orang nak mengata, yang penting niat along baik.... apa2 pun semoga along terus tabah.

    ReplyDelete
  14. salam along..
    insyaAllah..along boleh memang..
    memang cantikk kek tu along...

    ReplyDelete
  15. alaaaa..silap taip lak...
    along mesti menang punya sebab kek tu cantkkkk

    ReplyDelete
  16. Salam along....
    bab kutuk2 mcm tue...mmg bikin hati panas jer....pnt lalah org yg membuat..dah la x hargai...nikan fitnah pulak...sbr yea....btl kata along n kak ita...bkn mudah kita kita nak berblog bagi yang berkerjaya nieh...mcm2 nak di adap kerjanya...BTW..suka sgt tgk kek tue...mmg tip top...semoga berjaya yea long!!!!

    ReplyDelete
  17. Salam.. Apa khabar kak? Tq atas kata2 semangat diblog.. Nur ni baru nak bertatih.. Masak pun tak seterror kakak2 senior.. Sikit2 tu boleh la...

    Pastu nak cakap kek ni sangatlah cantik.. Pandai Along membuatnya... so creative.. Nur doakan akak menang..(Apa resultnya tu..??).

    Then, pasal komen negatif tu..Nur faham macam mana perasaan akak.. Sabar ye kak., jangan jadikan ia penyebab untuk akak berhenti berkongsi resepi dan menulis blog.. Nur yakin blog akak ni dah ada pengikutnya sendiri.. Apatah lagi dlm dwibahasa. Sepanjang Nur mengenali akak, Nur tahu akak telah banyak korbankan masa.. ditambah lagi kena menguruskan Liana yg masih kecil dan bekerjaya..

    Semoga apa yg akak kongsikan dapat ganjaran setimpal di hari akhirat kelak.. Jangan sedih2 tau.. Kami cayangggg Along.. :)

    ReplyDelete
  18. Salam.. Apa khabar kak? Tq atas kata2 semangat diblog.. Nur ni baru nak bertatih.. Masak pun tak seterror kakak2 senior.. Sikit2 tu boleh la...

    Pastu nak cakap kek ni sangatlah cantik.. Pandai Along membuatnya... so creative.. Nur doakan akak menang..(Apa resultnya tu..??).

    Then, pasal komen negatif tu..Nur faham macam mana perasaan akak.. Sabar ye kak., jangan jadikan ia penyebab untuk akak berhenti berkongsi resepi dan menulis blog.. Nur yakin blog akak ni dah ada pengikutnya sendiri.. Apatah lagi dlm dwibahasa. Sepanjang Nur mengenali akak, Nur tahu akak telah banyak korbankan masa.. ditambah lagi kena menguruskan Liana yg masih kecil dan bekerjaya..

    Semoga apa yg akak kongsikan dapat ganjaran setimpal di hari akhirat kelak.. Jangan sedih2 tau.. Kami cayangggg Along.. :)

    ReplyDelete
  19. org tu tak tau kehebatan air tangan along tu kut.. dia tak caya along dpt hasilkan kek yg cun, yg mabeles tu.. nor dh lama kenal along walau tak pernah bertentang mata, apa yg along tayang yg along kata along buat sememangnya air tangan along.. mmg sedih kan along bila usaha kita org pertikaikan gitu.. takper.. teruskan usaha, ramai lg yg back up along.. nor terutamanya .. muahh.. muuahhhhh luv u always .. ehh liana too :)

    ReplyDelete
  20. jangankan akak yang dah terror ni dikomen begitu, saya yang baru2 belajar masak pun pernah kena... ada pulak yang kata saya beli dan masukkan kat blog.. alahai sedih sungguh..

    takpe kak...yang penting kita tahu. biarlah allah saja yang menilai keikhlasan kita

    ReplyDelete
  21. Tahniah 1000x..along mmg kreatif muahhh

    ReplyDelete
  22. kite pon dh kenai along dh laaama..tau sgttt...along mmg gajin,pandai segala hal! kira tabik spring lah...pedulikan...mereka tk kenai along...teruskn usaha ...akk sokong along ,kite org saaayangkn along muahah!! :D ZILA66

    ReplyDelete
  23. Perfect cake for Merdeka Raya celebration :)

    ReplyDelete
  24. Incredible cake,looks fabulous.

    ReplyDelete
  25. Aslmkum along.. salam kemerdekaan jugak.. hihihi.. tabik spring kt along ni.. dlm sibuk2 berkerja sempat lagi buat kek yang cantik ni.. lama tak nmpk liana.. msti dah semakin ayu.. salam sayang buat liana .. muaaaahhhhh

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)