Search my Blog

Thursday, June 21, 2012

Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting

 As what I shared earlier, this cake was for my hubby's special birthday. I wanted to make something that symbolises love and sincerity and therefore an own made heart-shaped Red Velvet Cake will be nice. Besides that, it tastes fabulous after sandwiched with cream cheese frosting.

I tasted Red Velvet cake for the first time when I was staying in Pullman Hotel, Kuching last year. The moist cake was thinly sliced and layered with tasty cream cheese frosting - I fell in love with it straight away and determined that I will make it one day. I'm so happy that I made this cake and satisfied with the taste. Please ignore the ugly look - it was such a rush to bake & decorate the cake in one afternoon. The cake was sliced while it was warm - it will be more even layers and less crumbly if I could wait until it sets properly but I wanted to make sure I could finish & and hide it before my hubby return from work for a little surprise.
By: Roz@HomeKreation
Source: CT Delima, besan Hana, Joy of Baking
Recipe is simplified/retyped for my own ease of reference
Size: 9" heart shape
INGREDIENTS:
250g Cake Flour (I used HongKong Fl)*
½ tsp Salt*
15g Cocoa Powder* (* sifted) 
113g Unsalted Butter
220g Sugar (original recipe 300g) 
2 Large Egg
1 tsp Vanilla Essence
240ml Buttermilk** (Milk + 1 tbsp Vinegar & stand 10 minutes before used) 
1 tbsp Red Coloring** (** combined) 
1 tsp White Vinegar 1 tsp Baking Soda

METHOD:
1.  Beat butter & sugar until fluffy.
Add in egg, one at a time, beating well after each addition.
Add in vanilla essence and beat until combined.
Add in flour mixture* and buttermilk**
alternately, in three additions - beginning and ending with the flour.

2. In a small cup combine the vinegar and baking soda. Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter.

3. Divide the batter evenly between the two prepared pans.

Bake in a preheated oven 180C for approximately 25 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cakes comes out clean.
Cool the cakes completely, wrap in plastic and place the cake layers in the refrigerator for at least an hour or overnight (this is to make filling and frosting the cakes easier).

4. Slice each cake into 2 layers, so 4 layers in total.
Sandwich each layer with cream cheese frosting.
Finally coat all over cake with frosting & deco as you like.

CREAM CHEESE FROSTING
Source: Roz@HomeKreation
250g Cream Cheese
50g Icing Sugar
200ml Whipping Cream
1 tsp Vanilla Essence
- Beat cream cheese & sugar until smooth.
- Add in VE & mix well.
- Beat whipping cream until stiff & mix well into cream cheese.
- Ready to use as filling / topping.
 

Sandwiching and topping the cake with frosting
 BAHASA MALAYSIA VERSION
Betul kesemua tekaan kekawan kek apa yg Along buatkan untuk hubby's birthday. hehe... sebenarnya Along pun tak confident rupa nya ada cam Red Velvet Cake ke idak.... tangkap gambo memalam gelap tak nampak sangat merah nya.... sebab tu lah saja nak test samada ada rupa red velvet ke idak.... alhamdulillah kalau semua tekaan tu betoi makna nya ada ler rupa red velvet....heheheee... (suka). Maceh pada yg ambil bahagian.... takda adiah apa2 nak kasi... aci tak?


Source: CT Delima, besan Hana, Joy of Baking 
Ditaip semula dlm BM
Saiz: 9" heart shape
BAHAN2:
250g Tepung Kek / Tepung HongKong*
½ st Garam*
15g Serbuk Koko*
(* ayak)
113g Mentega
220g Gula Halus
(resepi asal 300g)
2 biji Telur saiz besar
1 st Esen Vanila
240ml Buttermilk
** (susu + 1 sb cuka & perap 10min)
1 sb Pewarna merah**
(** campur)
1 st Cuka
1 st Soda Bikarbonat

CARA2:
1.  Pukul mentega & gula sehingga kembang.
Masukkan telur satu persatu sehingga sebati.
Masukkan esen vanilla & kacau sebati.
Masukkan campuran tepung* & buttermilk** berselang-seli, di akhiri dgn tepung.

2. Campurkan cuka & baking soda sehingga berbuih.
Segera campurkan ke dlm adunan.

3.  Bahagikan adunan & ratakan ke dlm 2 tin pembakar.
Bakar 180C selama 25 minit atau sehingga masak.
Sejukkan kek di atas radai, balut dgn plastik & sejukkan selama 1 jam atau semalaman supaya mudah di potong dan di sapukan frosting nanti.

4. Potong setiap kek kpd 2 lapisan untuk mendapatkan 4 lapisan.
Lapiskan kek dgn frosting dan sapu frosting selebih nya di keliling kek.


Resepi frosting ni rekaan Aong sendiri mengikut citarasa yg di kehendakki, sila lah cuba kalau berkenan.
CREAM CHEESE FROSTING
Source: AlongRoz@HomeKreation 
250g Cream Cheese
50g Icing Sugar
200ml Whipping Cream
1 tsp Vanilla Essence
- Pukul cream cheese & gula sehingga lembut.
- Masukkan VE sehingga sebati.
- Pukul cream sehingga kental & campurkan ke dlm adunan tadi.
- Siap untuk di gunakan sebagai lapisan & topping.
The last piece looks brighter color when snapped under day light the next day

25 comments:

  1. Suka3...nanti nak buat untuk laling kat umah ni jugak...

    ReplyDelete
  2. kmk org 1st neka btl lh nk...hihi pasan...pos lh hadiah ke ctok..hehe...x aci na juak....

    ReplyDelete
  3. Wat a fabulous cake, irresistible.

    ReplyDelete
  4. As'salam Along ...

    cantik nyer !! Beruntung hubby Along~~~
    Dah ramai yg dah mencuba buat red velvet nie..
    Kak CT pun cakap sedappp suh Nina try tapi lum sampai seru nak buat nyer lagi.
    Along tiup-tiup kannn sikit aura red velvet tuu kat Nina sini ...
    Hehhee . . . .

    ReplyDelete
  5. yeh... ogyep betul... cantik kalernya Along... very d red velvet gitu..

    ReplyDelete
  6. Assalam Along cayangg....waah lama Ummi x bertandang, nampak pulak RVC...adeeeii menggodanya...bertuah cik abang dia dpt mkn kek ni...menggoda dgn mentuk leb leb lgik....hehehe

    ReplyDelete
  7. ini antara kek yang sedap... yumyumm...

    ReplyDelete
  8. hi boley x suggest kan whiiping cream yg mcm mna jenisya sbb sya beli n buat dia jad cair la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Whipping cream mesti di pukul sejuk supaya boleh mengembang tetapi tak boleh terlebih pukul akan mencair semula. Lebih mudah di pukul dgn tgn & berhenti sebaik mengembang. Harap dpt membantu. (Lain kali tolong sain nama anda ya anonymous)

      Delete
  9. along.....creamcis frosting ktk tok sesuai kei semua kek or cupcake lah nak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boelh aja Sury, sedap untuk semua jenis kek.

      Delete
  10. Assalam along,
    wah rvc ada kat sinilah...waduh sedap ni along..kita pun suka rvc, masih terngiang2 rasa kek ni kat tekak..
    oops Happy belated birthday to you hubby ya..!!

    ReplyDelete
  11. Salam Along.Rvc menawan....nampak menarik...rasapun sedapkan.
    Tqvm Along wish bday utk Syakirah.

    ReplyDelete
  12. asslm Kak Long...cantiknye kek red velvet tu...love2 lg...nyum2

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Along,
    mmng sedapkan kek ni, cantik betul tngk kek yg Along buat..bentuk hati lagi..bestnyaaaa..

    ReplyDelete
  14. As'salam Along

    happy beleted b'day untuk suami mu tersayang ya Along, semoga dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usia hendaknya..Aminnn

    ct pun suka RVC ni memang tak jemulah kalau makan. lama juga tak buat ni Long, bila dah dihias macam ni geram pulak tengok cantik betul :)

    ReplyDelete
  15. Along, cantik layer nya. Sama tebal jer. Saya selalu fail bab membelah kek ni

    ReplyDelete
  16. Hi! I just found your blog! it's amazing!!! and this red velvet cake? lush!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Nocoletta for your message. Much appreciated.

      Delete
  17. Ada rupa la kak.. Dah boleh agak..

    Yummy.. memang nampak sangat menyelerakan.. Kak Alongroz kalau buat mesti jadi.. Nur salin je resepi ni dulu. Bila ada kerajinan barulah boleh cuba buat.. Harap2 menjadi.. :)

    ReplyDelete
  18. TQ friends for dropping by much appreciated.

    Maceh ya kekawan yg sudi singgah & wish besday hubby Along. mmmmuah2.... love ya.

    ReplyDelete
  19. sedapnye nampak..akak sgt gifted..

    ReplyDelete
  20. yana: pewarna merah tu sis gna jenis apa ye?

    ReplyDelete
  21. What a great and nice cake you have made.

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)