Search my Blog

Monday, October 22, 2012

Kerabu Mangga & Bunga Kunyit (Mango & Turmeric Flower Salad)

 This is really an 'appetite opener'....! The young mango and turmeric flowers were plucked from my garden and hence very fresh and crispy!
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 Young Mango - grate 
1 Turmeric Flower - finely sliced 
1-2 Red Chili*
Chili Padi*
2 Shallots*
1 tbsp Dried Shrimps* (* pounded) 
1-2 tbsp Kerisik (Roasted Coconut paste) 
Lime juice
Salt & Sugar

METHOD:
Mix all ingredients & serve with rice along main dishes.
***********************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kerabu mangga & bunga kunyit - gandingan yg sungguh meyelerakan. Dapat idea sebab mangga & pokok kunyit yg di petik dari belakang rumah jer ni, cuba2 campurkan tak sangka pula amat sedap.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1 bj Mangga Muda - sagat
1 kuntum Bunga Kunyit - hiris halus
1-2 bj Cili Merah*
Cili Padi*
2 ulas Bwg Merah*
1 sb Udang Kering* (* tumbuk) 
1-2 sb Kerisik
Jus Limau Nipis - secukup rasa 
Garam, Gula

CARA2:
1. Gaulkan kesemua bahan sehingga rata & secukup rasa.
2. Hidangkan dgn nasi & lauk utama.

11 comments:

  1. Nelan air liur diat.....hihi...:-D

    ReplyDelete
  2. mana nak dapat bunga kunyit...??

    ReplyDelete
  3. sedapnyeeeeeeee.....zila66 :)

    ReplyDelete
  4. Wow! kalau meratah pon sedap ni kan...

    ReplyDelete
  5. Terima kasih untuk berbagi resep. Saya akan mencobanya di rumah malam ini, tapi aku mungkin akan menambahkan banyak kunyit di dalamnya. :) Omong-omong, apakah ada yang tahu tentang turmeric benefits?

    ReplyDelete
  6. assalam along...
    wahh.. kecur tgk kerabu tu... bunga kunyit jarang2 berjumpa... kalau jumpa pun bila kat kg sbb ada pokok kunyit.. tp tak pernah pulak cuba untuk diapa2pun.. sbb tak pandai nak gunakan... now dah tau rupanya boleh dibuat kerabu juga... thanks along share resepinya ye..

    ReplyDelete
  7. Yummy dish, looks fabulous and tangy.

    ReplyDelete
  8. salam Along! lama xdgr cite..hehehe

    fevret ni kerabu-kerabu ni..

    ReplyDelete
  9. ptama kali tahu bunga kunyit digunakan..saya tunggu pokok saya keluarkan bunga tq

    ReplyDelete
  10. Kerabu is one of my fav...ratah je :)
    Hru doing kak...how is Liana?

    ReplyDelete
  11. Best kalau dapat ratah ni..First time dengar bunga kunyit..

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)