Search my Blog

Sunday, April 22, 2012

Kek Kelasi Mabuk (Sarawak Steamed Cake)

 I'm so happy and very satisfied with the outcome.... I've been looking for this recipe for quite some time until HaSue shared in her blog recently. This is one of Sarawak unique cakes - the green layers are enriched with horlicks and pandan flavour matched with white lime meringue layer - so good!
By: Roz@HomeKreation
Source: Hasue
English translation will be provided later upon request. Right now I'm lazy to type a lot.
BAHASA MALAYSIA VERSION
Tak sabar2 rasa nya nak buat kek ni bila nampak kat dapur HaSue.... Akhir nya tertunai juga hasrat hati... (hehe pinjam ayat KakInaKL). Puas hati sebab memang sedap resepi ni. Sesiapa yg tak pernah makan ni harus cuba sebab keunikan kek Sarawak memang mengasyikkan  - kek yg kaya berperisa dan lembab - lapisan tengah nya meringue berperisa limau kasturi.... amat sedap. TQ HaSue & tuan empunya resepi yg sudi panjang2kan resepi nya. Lagi pun ni kira hadiah Along meneka nama kek ni dgn tepat kan....hehe.

Source: Hasue (Orig owner: Pn. Lynda Hj Taiban)
Resepi di taip semula utk mudah rujuk sendiri.
Saiz: 9" persegi (Along buat separuh adunan di bawah, guna tin 5"x9")
LAPISAN HIJAU:
450g Mentega
200g Horlicks
14 biji Kuning
Telur
6 biji Putih Telur
150g Gula
150g Tepung Gandum
2 st Esen Vanilla
(Along xletak)
1 botol Pandan Paste
(Along cuma letak 2 sb)

CARA2:

1. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
Masuk butter, pukul hingga putih.
Masuk esen vanilla, tepung, horlick dan pandan paste.
Bahagikan kepada dua bahagian.

LAPISAN PUTIH:
8 biji Putih Telur
10 sb Gula Halus
4 st Tepung Gandum
6 biji Limau Kasturi 


CARA2:
1. Pukul putih telur hingga kembang.
Masukkan gula & pukul lagi sehingga menjadi meringue/kental (mangkuk diterbalikkan dan adunan tidak tumpah).
Masukkan tepung.
Akhirnya masukkan jus limau, pukul lagi hingga pekat dan sebati supaya jus bergaul rata.

CARA MENGUKUS:

1. Kukus 1 bahagian hijau selama ½ jam.
2. Bila sudah masak, baru tuang adunan putih telur. Kukus lagi selama ½ jam.
3. Bila adunan putih sudah masak baru lapiskan dengan 1 lagi bahagian hijau yg kedua. Kukus lagi selama 40 minit.

Nota:
Bancuhkan adunan putih telur selepas 20 minit mengukus lapisan hijau pertama, supaya tidak terlalu lama adunan berteduh dan boleh menjadi cair. Akibatnya nanti lapisannya tidak teratur dan tidak cantik


33 comments:

  1. Salam Along.. cantik warna hijau dan putih tapi bila tengok banyak nya telur yang digunakan..takut nak cuba sebab takut tak jadi.. tumpang tengok pun dah menarik sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Naz, Along wat separuh adunan cuma guna 7 bj telur, byk juga dapat.

      Delete
  2. salam Along.wah cantik sungguh keknya nak menarik sungguh resepinya.Mintak sepotong .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam KakRos. Nak unjuk tp tak sampai....hehe

      Delete
  3. bleh ordr kei raya..hihi..:p..nk seloyang blh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok2... senang polah tuk... sekejap jak kukus sik cam kek lumut.

      Delete
  4. salam along. cantiknya kek ni. the combination of green & white just match perfectly. but my curiosity goes to the 'name'...huhu nape kelasi mabuk plak. can't accept it while imaging them in my head.hahaha!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Along pun xtau, mungkin belang2 cam baju sailor man kot... atau pun mabuk meringue cam buih laut... atau pun dulu2 ada kelasi balik kpg nak mkn kek ni... hehee merapu jer Along ni.

      Delete
    2. assalam....minta kebenaran share resepi ni dari empunya blog ni....

      Delete
  5. Assalamualaikum Along, cantiknya kek yg Along buat ni, mmng buat terliur je sape yg melihatnya..gabungan warna yg menarik...tak sabar nak buat..baru smlm yatie cuba kek lumut yg guna tpng suji dan nestum tu...sedap...tq berkongsi resepi...nak buat gak ni kek kelasi kapal...he3..

    ReplyDelete
  6. Wow! kaler hijo yg menawan...gerenti sedap nih...

    ReplyDelete
  7. assalam along...
    resepi ni dah salin dari hasue tempohari... macam teringin juga nak cuba.. belum pernah lg cuba sebarang kek lapis sarawak ni.. tambah2 skrg ni harga telur tengah murah.. so takdelah terasa sgt buat kek guna telur yg byk ni.. hehehe... nampak sgt2 yummy... mesti sedap kan along...

    ReplyDelete
  8. The name is so cute,
    I wonder which sailor inspired this recipe.

    ReplyDelete
  9. nampak mcm sedap je....nak try laa

    ReplyDelete
  10. salam Along dengar nama takutnya...lihat keknya memang mengoda.Teringin juga nak cuba...hihi insyallah.

    ReplyDelete
  11. salam along...tergudaa tgk kek ni.....nmpk sedap

    ReplyDelete
  12. 7 egek tlor nok ptih ka kuning along?mok mlh juak tpi separuh lh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7 igek kuning+3 putih nokya hijo, 4 igek putih telur nokya lapis putih.

      Delete
    2. haha...geli ati baca reply ktk tok...hihi...:)...blh tahan juak bhs swak ktk ooo...tpi pmbtln sikit lh..mun dh 'nok'...boh kei ya lgik..hihi...lawak2 along tok..:)..
      jgn kecik ati ooo...pelentei ajak...:p

      Delete
    3. hahahaaa... patut lah org selalu gelak mun kmk kelaka swk... yalah org sikda training... pandei2 sendiri jak... actually Along tutur English with all friends, sikda peluang kelaka swk situk...hehe. TQ kasi feedback.

      Delete
  13. Haduhhhhhh Along, ni takut nak makan, boleh bikin mabok.

    ReplyDelete
  14. cantik sungguh kejadian kek kelasi mabuk ni,Kena tukar nama ni Along sebab jika kelasi mabuk mesti comot hehe.

    ReplyDelete
  15. kak, rasa pening2 je dengar nama kek tu.. =) tapi elok je jadi. cantik. hijau2 tu..

    ReplyDelete
  16. aduhaiii semua org pakat mabuk nih! takot kene jangkit! nk lari ke tak nak erk?? klu lari tak dpt! kekekekek

    ReplyDelete
  17. salam along,cantik jadi nya kek tu mabuk tu belakang kira heeeee

    ReplyDelete
  18. Salam Along..fuh baru nmpk petak komen sini setelah bbrpa kali merefresh.hehe..
    Ms along publish aritu dah singgah sini tp x larat nk ngomen sbb x lrt ngadap lappy lama2 gara2 demam..huhu..
    cantik kejadian kek along ni.. best kan kek ni.. Tp rasanya kalau kurangkn tepung pun ok lg ni..lenkali kamek maok kurangkan tepung sikit..
    nanti nak buat lg lah..hehe..tq along :)

    ReplyDelete
  19. I love this cake (I am from Sarawak living in Perth), but my Bahasa Malaysia is so poor. Can you please help me to translate in English, PLEASE. Thank you so much.

    ReplyDelete
  20. Hi,

    This looks super yummilicious! Wonder if u will be able to share the recipe in English pls? As I would love to try this out. =)

    Thank you.

    Mei

    ReplyDelete
  21. Hi,

    Can you please help me to translate in English. My email address is yvonnechan_2000@hotmail.com

    Thank Q so much.

    Yvonne

    ReplyDelete
  22. Hi, Can you please help to translate in english. My email adress is kimsstan@yahoo.com.sg

    Thank you, await for your reply.

    ReplyDelete
  23. Hi, can you pls share this recipe in English? My email a/c is anita_lwk@yahoo.com.sg.

    Thank you.

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)