By: Roz@HomeKreation
Source: Hasue
English translation will be provided later upon request. Right now I'm lazy to type a lot.
BAHASA MALAYSIA VERSION
Tak sabar2 rasa nya nak buat kek ni bila nampak kat dapur HaSue.... Akhir nya tertunai juga hasrat hati... (hehe pinjam ayat KakInaKL). Puas hati sebab memang sedap resepi ni. Sesiapa yg tak pernah makan ni harus cuba sebab keunikan kek Sarawak memang mengasyikkan - kek yg kaya berperisa dan lembab - lapisan tengah nya meringue berperisa limau kasturi.... amat sedap. TQ HaSue & tuan empunya resepi yg sudi panjang2kan resepi nya. Lagi pun ni kira hadiah Along meneka nama kek ni dgn tepat kan....hehe.
Resepi di taip semula utk mudah rujuk sendiri.
Saiz: 9" persegi (Along buat separuh adunan di bawah, guna tin 5"x9")
LAPISAN HIJAU:
450g Mentega
200g Horlicks
14 biji Kuning Telur
6 biji Putih Telur
150g Gula
150g Tepung Gandum
2 st Esen Vanilla (Along xletak)
1 botol Pandan Paste (Along cuma letak 2 sb)
CARA2:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
Masuk butter, pukul hingga putih.
Masuk esen vanilla, tepung, horlick dan pandan paste.
Bahagikan kepada dua bahagian.
LAPISAN PUTIH:
8 biji Putih Telur
10 sb Gula Halus
4 st Tepung Gandum
6 biji Limau Kasturi
CARA2:
1. Pukul putih telur hingga kembang.
Masukkan gula & pukul lagi sehingga menjadi meringue/kental (mangkuk diterbalikkan dan adunan tidak tumpah).
Masukkan tepung.
Akhirnya masukkan jus limau, pukul lagi hingga pekat dan sebati supaya jus bergaul rata.
CARA MENGUKUS:
1. Kukus 1 bahagian hijau selama ½ jam.
2. Bila sudah masak, baru tuang adunan putih telur. Kukus lagi selama ½ jam.
3. Bila adunan putih sudah masak baru lapiskan dengan 1 lagi bahagian hijau yg kedua. Kukus lagi selama 40 minit.
Nota:
Bancuhkan adunan putih telur selepas 20 minit mengukus lapisan hijau pertama, supaya tidak terlalu lama adunan berteduh dan boleh menjadi cair. Akibatnya nanti lapisannya tidak teratur dan tidak cantik
Salam Along.. cantik warna hijau dan putih tapi bila tengok banyak nya telur yang digunakan..takut nak cuba sebab takut tak jadi.. tumpang tengok pun dah menarik sangat
ReplyDeleteWsalam. Naz, Along wat separuh adunan cuma guna 7 bj telur, byk juga dapat.
Deletesalam Along.wah cantik sungguh keknya nak menarik sungguh resepinya.Mintak sepotong .
ReplyDeleteWsalam KakRos. Nak unjuk tp tak sampai....hehe
Deletebleh ordr kei raya..hihi..:p..nk seloyang blh..
ReplyDeleteok2... senang polah tuk... sekejap jak kukus sik cam kek lumut.
Deletesalam along. cantiknya kek ni. the combination of green & white just match perfectly. but my curiosity goes to the 'name'...huhu nape kelasi mabuk plak. can't accept it while imaging them in my head.hahaha!!!
ReplyDeleteWsalam. Along pun xtau, mungkin belang2 cam baju sailor man kot... atau pun mabuk meringue cam buih laut... atau pun dulu2 ada kelasi balik kpg nak mkn kek ni... hehee merapu jer Along ni.
Deleteassalam....minta kebenaran share resepi ni dari empunya blog ni....
DeleteAssalamualaikum Along, cantiknya kek yg Along buat ni, mmng buat terliur je sape yg melihatnya..gabungan warna yg menarik...tak sabar nak buat..baru smlm yatie cuba kek lumut yg guna tpng suji dan nestum tu...sedap...tq berkongsi resepi...nak buat gak ni kek kelasi kapal...he3..
ReplyDeleteWow! kaler hijo yg menawan...gerenti sedap nih...
ReplyDeleteassalam along...
ReplyDeleteresepi ni dah salin dari hasue tempohari... macam teringin juga nak cuba.. belum pernah lg cuba sebarang kek lapis sarawak ni.. tambah2 skrg ni harga telur tengah murah.. so takdelah terasa sgt buat kek guna telur yg byk ni.. hehehe... nampak sgt2 yummy... mesti sedap kan along...
Unik betul nama kek ni....
ReplyDeleteThe name is so cute,
ReplyDeleteI wonder which sailor inspired this recipe.
nampak mcm sedap je....nak try laa
ReplyDeletesalam Along dengar nama takutnya...lihat keknya memang mengoda.Teringin juga nak cuba...hihi insyallah.
ReplyDeletesalam along...tergudaa tgk kek ni.....nmpk sedap
ReplyDelete7 egek tlor nok ptih ka kuning along?mok mlh juak tpi separuh lh..
ReplyDelete7 igek kuning+3 putih nokya hijo, 4 igek putih telur nokya lapis putih.
Deletehaha...geli ati baca reply ktk tok...hihi...:)...blh tahan juak bhs swak ktk ooo...tpi pmbtln sikit lh..mun dh 'nok'...boh kei ya lgik..hihi...lawak2 along tok..:)..
Deletejgn kecik ati ooo...pelentei ajak...:p
hahahaaa... patut lah org selalu gelak mun kmk kelaka swk... yalah org sikda training... pandei2 sendiri jak... actually Along tutur English with all friends, sikda peluang kelaka swk situk...hehe. TQ kasi feedback.
Deletetqvm along!
ReplyDeleteHaduhhhhhh Along, ni takut nak makan, boleh bikin mabok.
ReplyDeletecantik sungguh kejadian kek kelasi mabuk ni,Kena tukar nama ni Along sebab jika kelasi mabuk mesti comot hehe.
ReplyDeletekak, rasa pening2 je dengar nama kek tu.. =) tapi elok je jadi. cantik. hijau2 tu..
ReplyDeleteaduhaiii semua org pakat mabuk nih! takot kene jangkit! nk lari ke tak nak erk?? klu lari tak dpt! kekekekek
ReplyDeletesalam along,cantik jadi nya kek tu mabuk tu belakang kira heeeee
ReplyDeleteSalam Along..fuh baru nmpk petak komen sini setelah bbrpa kali merefresh.hehe..
ReplyDeleteMs along publish aritu dah singgah sini tp x larat nk ngomen sbb x lrt ngadap lappy lama2 gara2 demam..huhu..
cantik kejadian kek along ni.. best kan kek ni.. Tp rasanya kalau kurangkn tepung pun ok lg ni..lenkali kamek maok kurangkan tepung sikit..
nanti nak buat lg lah..hehe..tq along :)
I love this cake (I am from Sarawak living in Perth), but my Bahasa Malaysia is so poor. Can you please help me to translate in English, PLEASE. Thank you so much.
ReplyDeleteHi,
ReplyDeleteThis looks super yummilicious! Wonder if u will be able to share the recipe in English pls? As I would love to try this out. =)
Thank you.
Mei
Hi,
ReplyDeleteCan you please help me to translate in English. My email address is yvonnechan_2000@hotmail.com
Thank Q so much.
Yvonne
Hi, Can you please help to translate in english. My email adress is kimsstan@yahoo.com.sg
ReplyDeleteThank you, await for your reply.
Hi, can you pls share this recipe in English? My email a/c is anita_lwk@yahoo.com.sg.
ReplyDeleteThank you.