Search my Blog

Friday, December 7, 2012

Black Pepper Beef Liver II

My younger brother & I cooked similar dish for my sister's wedding recently but to our dismay it was stolen from the table minutes after the bride & groom walked out from it. There were two plates of it and both were gone but other dishes prepared by the caterer were still there. Not only it was delicious but also beautifully decorated. Too bad I didn't carry my own camera to snap any photo. Since I had some beef liver from the qurban this year, I recook the same dish last night for hubby & children - they all love it! I made slight variation actually and simplified the method and ingredients.

Photo below downloaded from my SIL's fb - no sight of my Black Pepper Beef Liver - they were on far left & right. Anyway, congrats to my sister Rafidahtul and Rahimie - we all pray for her happiness always.

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1kg Beef Liver - sliced
1 tbsp Black Pepper*
1½ tbsp Fennel Seeds*
1 tbsp Cumin Seeds*
½ " Ginger* (* blender)
1" Ginger**
2 cloves Garlic**
1 Big Onion** (** sliced) 
Salt, Sugar

CARA2:
1. Marinate blended ingredients* for about 30min.
2. Boil marinated liver with some water, salt & sugar until tender & water almost dry.
Add in few tbsp oil & sliced ingredients**.
Cook until sliced ingredients are slightly soften.
3. Serve with rice.
**********************************************
BAHASA MALAYSIA VERSION
 Hubby & anak2 kata sangat sedap! Al-kisah, Along dan brother masak lauk yg sama untuk hidangan pengantin semasa perkahwinan adik Along bulan Nov lepas. Untuk hidangan pengantin, hati tu Along hiris besar sedikit dan di hias dengan cantik. Malang nya sebaik shj selesai majlis santapan pengantin, dua pinggan lauk hati tu tetiba lesap di kebas. Lauk lain takda pula di kebas... (kek lapis Along pun lesap juga sebenar nya)... isyk2... teruk betul orang zaman sekarang ni tapi takpa lah halalkan je lah. Along terlupa bawa kamera, so takda gambo lauk tu, cameraman kata belum siap proses nak tunggu 3 bulan....

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1kg Hati Lembu - hiris 
1 sb Lada Hitam*
1½ sb Jintan Manis*
1 sb Jintan Putih*
½ " Halia* (* blender)
1" Halia**
2 ulas Bwg Putih**
1 biji Bawang Besar** (** hiris) 
Garam, Gula

CARA2:
1. Perap bhn2 blend* dgn hati selama lebih-kurang 30 minit.
2. Rebus hati yg di perap dgn sedikit air, garam & gula sehingga lembut.
3. Apabila air nya kering, tuangkan beberapa sudu minyak & masukkan bahan2 hiris**.
Angkat apabila bahan2 hiris sudah layu.
4. Hidangkan dgn nasi.


12 comments:

  1. cakkk...cantek peengantin..selamat pgantin baru buat adik ktk..semoga berbahagia hingga ank cucu...
    zaman kenek tok mcm2 ragam lh along...jgn kata di majlis...mana2 pun nya maok kebas..di blog tok pun blh kenak kebas..pssst...id blog baru..mai singgah n follow me...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Sury doa utk adik Along tu. Dah singgah tapi tak dapat masuk blog baru tu.

      Delete
  2. Omg, mouthwatering dish..Inviting.

    ReplyDelete
  3. Sedapnya Along... dah lama k.gee tak makan hati... ops! makan hati lembu yer bukan hati orang... hehehe... Sedap kan kalau masak pedas2 dan makan bersama nasi panas... pergh! sure 3 pinggan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheee... memang merana kalau makan hati tapi makan hati lembu sungguh nikmat kan...

      Delete
  4. Salam Along,

    nampak macam masak hati yg mak saya buat lah...suka3..
    mmg sedap la tu Along ...kalu tak takkan lah depa nak kebassss.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam KakNita. Memang ramai dok usya nak merasa tapi tak sempat semua org nak merasa, memang sedap pun...

      Delete
  5. Cantiknya adik akak.. Selamat Pengantin Baru buat adik akak dan suaminya.. Moga ikatan perkahwinan yang dibina berkekalan dan beroleh kebahagiaan hingga ke akhir hayat..

    Kena bawak lari lauk tu.. isk3x.. Air tangan akak dan adik bongsu akak tu sedap sangat tu, sebab tu lesap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maceh Nur cayang, Along pun doakan begitu juga. Macam tulah tabiat org2 skrg ni... takpa lah kita halalkan aja.

      Delete
  6. salam along cyg... mintak izin mengopy resipi ni ya.. nor mmg antu lauk hati nih.. tq along :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Nor cyg, sila lah jgn malu2, dah buat nanti jgn lupa habuan tuk Along ya...hehe

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)