Roti Boom for the two boys |
Flat & fluffy disk for mummy & daddy |
Kat rumah ni selalu buat roti canai sebab semua nya suka & tak jemu. Buat sendiri lebih sedap dari roti beku segera atau yg di jual di gerai sebab lebih tebal, gebu & sedap. Along buat roti canai dari umur Along belasan tahun dan ini resepi tradisi keluarga kami. Roti nya kurang berminyak dan berlapis2 lembut. Nak buat roti canai yg lembut dan sedap perlukan praktis.
Along buat berbagai bentuk mengikut kehendak anak2 - Liana suka roti empat persegi yg nipis & rangup, abang2 nya pula suka roti Boom yg tebal & lembut di dalam, mama & abah pula suka roti canai bulat biasa yg rangup & gebu di dalam. Semua bentuk ni ada Along tunjukkan dahulu di sini pada 2008 dahulu, lama dah... kali ni saja Along tayang semula & siarkan resepi dalam BM pula.
Square & crispy for Liana |
By: AlongRoz@HomeKreation
Bilangan: 18 keping
BAHAN2:
1 kg Tepung Gandum
600ml Air
1 bj Telur kecil
3 st Gula
1½ st Garam
3 sudu Majerin
Minyak - secukup nya
CARA2:
1. Adunkan kesemua bahan2, kecuali majerin & minyak, sehingga terbentuk doh.
Masukkan majerin & uli sehingga lembut & kenyal.
2. Bahagikan adunan kepada 18 ketul bebola. Rihatkan sekurang2 nya 10 minit.
3. Ambil seketul doh, lumur minyak secukup nya, leperkan & tibar sehingga nipis.
Gulung & bulatkan seperti gambar di bawah atau lipatkan seperti di kehendakki.
Barisan pertama ialah gulungan Roti Boom, barisan kedua ialah Roti Canai biasa |
4. Gelekkan nipis & bakar atas kuali leper.
Sapukan majerin/minyak supaya garing.
Balik2an selalu supaya masak sekata.
5. Angkat & tepukkan dgn kedua tangan supaya roti gebu.
6. Hidangkan dgn kari atau lauk kegemaran anda.
Roti Canai |
Roti Boom |
Roti Lipat |
Aduh! Mmg rajinlah Along ni.
ReplyDeleteCikit2 jer rajin...hehe
Deleteassalam
ReplyDeletememang lg sedap bila roti canai sendiri makan panas2 tu fuhhh kan he he ingat zaman2 dulu mak selalu jg buat utk kami makan pagi cicah kuah kari maklumlah ramai kan he eehh
sy paling suker yg bulat gulong2 tu
Wsalam. Rindu pula zaman dulu2 waktu makan ramai2 berebut2...hehe
Deleteting tong! salamualaikummmm... wah wahh pandai liana canai roti... ada aksi terbang2 cicah siling tak? kekekekeke..... mintak dua keping ye.. tuko ngan cekodok duyan je.. hihihihi
ReplyDeleteWsalam... ooooh puan besan roper nya ngantor cekodok... naper tak suruh menantu hantorkan tadi... kita mmg dah awai2 simpan 6 keping tuk besan... ingat nak suh Liana hantor... maceh ler cekodok duyan memang sodaap sangat niii...hehe.
DeleteHati2 kang ada roti canai terbang dari siling serkup pala lak nanti orang ingat pesen tudung baru pulak...kikiki
sedapnya roti canai...lama xmakan roti canai...
ReplyDeleteKalau untuk sorang jer makan, penat ler nguli tepung sekilo....hehee tapi kalau rajin takpa, nanti boleh bekukan.
DeleteAlongggg, rajinnyerrr. makcik ni ada hasrat nak buat tapi pendam gitu je....mamak dekat ngan rumah..:))
ReplyDeleteyour fruitcake bawah tu nampak sgt best...dah masuk my keeper (masuk je..)
Roti mamak skrg ni semua nya nipis2 jer makcik... ekonomi... nak yg best & puas makan kena ler buat sendiri. Tapi kat Semenanjung apa pun ada kan...
Deletewaaahhhh along..kalah roti mamak ni..faa nak tiga-tiga. roti boom nak makan dgn kaya & planta, roti canai biasa nak makan ngan kuah banjir n roti 4 segi nak makan ngan susu manis. pastu badan faa macam kene pam-pam. hehe
ReplyDeleteheheee... boley2, semua pun boley... kalau boleh pam2, meh kita pamkan angin kuar pulak kasi kecut balik...ekekeke...
Deletewaduh..rajinnya along mencanai..cantik kemas roti canai along..kita selalu fail bab mencanai roti..huhu!
ReplyDeletememamg rajin akak sorang nie...
ReplyDeletemas beli jerk kak...
Aduhaiii rajin babenor la Along nih...meh kita jd jiran nakkkk?
ReplyDeleteSuper droolworthy and inviting roti canai.
ReplyDeleteRajinnya Along mancanai yer...
ReplyDeleteSeven Dangerous Act After Meal
ReplyDelete