Search my Blog

Monday, December 3, 2012

Mini Durian Crepe

 It's a durian season in whole Malaysia and this is top of the list of most popular kuih right now.... For durian lover this is a must try! It is heavenly delicious with durian flesh enriched with sweet whipped cream. My earlier version is in the link here. This time I made it a bite size - see photo below comparing to a match box. This version has a different crepe and filling texture - personally I like the earlier version better which has a softer skin and more firm filling.
By: Roz@HomeKreation
Source: Azlita (crepe) / Yatie (custard filling)
Translated into English by HomeKreation
Makes 29 pieces
INGREDIENTS-CREPE:
40g Plain Flour
40g Tapioca Flour
20g Cornflour
20g Hoen Kwe Flour / Custard Flour
1 Egg - grade A
1 tbsp Melted Butter
130ml Milk
50ml Water
(adjust if needed) 
A pinch Salt
1 tbsp Sugar
Yellow Colouring


METHOD:
1. Combine al ingredients & mix until smooth.
2. Heat up a round pan (4" diameter) & lightly grease.
Pour some batter & let it spread by tilting the pan around.
Lift the crepe out once cooked.
Repeat until all batter used up.
3. Place some custard cream filling in the centre of a crepe, top with durian flesh.
Fold like a pillow shape. Repeat all.
Chill before serve.

INGREDIENTS - CUSTARD CREAM FILLING:
250ml Milk
1½ tbsp Custard Flour
2 tbsp Sugar
¼ tsp Salt
1 Egg Yolk
150g Durian Flesh
200ml Non-dairy Whipping Cream

METHOD:
1. Combine all ingredients, except whipping cream, until smooth.
Cook above small fire until thickened. Cool.
2. Whip the cream until stiff.
Mix the two & ready to use as filling.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Sekarang ni musim Durian Crepe.... al maklum musim duyan kan. Macam2 versi resepi yg di tayangkan. Along dah cuba versi K1 dulu kat sini yang hanya menggunakan tepung gandum dan kali ni nak cuba versi yg menggunakan pelbagai tepung pula. Resepi ni cantik berkilat tapi crepe nya agak kenyal berbanding dgn versi pertama dulu - ni mesti sebab letak tepung ubi. Kalau tanya Along, Along lebih suka versi pertama dulu. Along juga lebih suka inti whipping cream shj di bandingkan inti kali ni yg menggunakan cream kastad.

Along buat saiz kecil2, tengoklah gambar perbandingan dgn kotak mancis tu. Senang nak ngap, sekali masuk jer.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Azlita (crepe) / Yatie (custard filling)
Bilangan: 29 ketul
BAHAN2 CREPE:
40g Tepung Gandum
40g Tepung Ubi
20g Tepung Jagung
20g Tepung Hoen Kwe / Tepung Kastad
1 biji Telur saiz A
1 sb Minyak Mazolla / Mentega Cair
130ml Susu Segar
50ml Air
(sesuaikan kepekatan) 

Secubit Garam
1 sb Gula Halus
Pewarna Kuning


CARA2:
1. Satukan kesemua bahan, tapis jika bergentel.
2. Panaskan kuali leper kecil (4" diameter) & lengserkan dgn tisu yg di minyakkan.
Tuangkan sedikit adunan & lenggangkan sehingga rata.
Angkat apabila crepe masak tanpa di balikkan.
Buat sehingga habis.
3. Ambil sekeping crepe, letakkan krim kastad & sedikit isi durian.
Bungkus seperti bantal.
Sejukkan sebelum dihidangkan.

BAHAN2 KRIM KASTAD:
250ml Susu Cair
1½ sb Tepung Kastad
2 sb Gula Pasir
¼ st Garam
1 biji Kuning Telur
150g Isi Durian
200ml Non-dairy Whip Cream

CARA2:
1. Satukan kesemua bahan, kecuali whip cream, sehingga sebati.
Masak sehingga kental dgn api kecil.
Sejukkan.
2. Pukul whip cream sehingga bertanduk.
Satukan dgn kastad tadi (Along tak campur terus semua nya, campurkan sedikit2 ke dlm mangkuk kecil setakat yg di perlukan).


19 comments:

  1. salam windu along!
    cantik berkilat crepe tu...durian pon cantik kuning!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 rindu... maaflah ya asyik tenggelam jer. Ni merangkak2 cuba nak timbul semula...hehe. Resepi ni mmg berkilat crepe & Along guna duyan musang king tulah kuning jer tu.

      Delete
  2. Salam.. Hi Kak Alongroz.. Rupa-rupanya akak dah cuba lama ye.. Sejak akhir2 ni memang durian crepe jadi kegilaan. Nur pernah juga cuba merasa sekali.. Cantik crepe akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Dah buat dulu & kali ni cuba versi kuning lak & buat tecik2 senang Liana nak ngap.

      Delete
  3. comei22 Along...nampak cantik dan berkilat kulitnya.bak seketulll...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ke nak seketul jer Nita... ni comel jer ni...hehe

      Delete
  4. yuhuuu...mintak sikit...lpr kmk diat...along dh kenak virus cd dh..hihi...kmk kl tok main beli jak dolok lom gik try nk mlh...kelak blh mlh...:-)

    ReplyDelete
  5. Yours are really cute la kak! I too made Durian Crepes and all the crave is now gone...ehehe ;)

    Loved it!

    ReplyDelete
  6. sedap sedap...faa pon dah buat..tpp versi size gedabak laa..hehe

    ReplyDelete
  7. As salam along....miss you....lama kita tak tinggal komen.hehe. Crepes along ada lebih dari tiga jenis tepung dan dalam filing pun ada custart juga ...nanti kita nak cuba pulak resepi along nie hehe.

    ReplyDelete
  8. salam,
    comei lote DC nyer..sekali ngap aje lah kan.

    ReplyDelete
  9. salam along,

    still remember me, dilla...
    tak boleh jadi ni, nak try juga buat durian crepe. dila pernah beli, 1 pek sekali ngap je...

    ReplyDelete
  10. Asslmkm Along.
    Fuhh!!!..letih. Tengahari baru dapat masuk sini. Ada lg tak ni. Tak aci..tak tinggal kan utk sue..Hehehe

    ReplyDelete
  11. Wahhh...nak pengsan tgk sana-sini tayang DC ni. Dah dapat rasa, cuma belum berpeluang nak buat sendiri. Mintak2 masih sempat lagi sementara durian bermusim ni kan...Cantik jek along punya DC...

    ReplyDelete
  12. Salam Along,

    Kulit crepe guna resepi nie nipis tak?. tengah cari resepi crepe yang sedap dan nipis.

    ReplyDelete
  13. demam crepe durian yg tak reda2..
    likeee

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)