By: Roz@HomeKreation
Skin recipe by: KakWan@Citarasawan
Filling recipe by: Roz@HomeKreation - leftover from here
Translated into English by HomeKreation
SKIN INGREDIENTS:
250ml Fresh Milk
100g Flour
1/4 tsp Salt
3 Eggs
1 tbs Melted Butter
1 tbs Pandan Paste
DURIAN FILLING:
200ml Whipping Cream (whipped) + 10 Durian pulps 100g Flour
1/4 tsp Salt
3 Eggs
1 tbs Melted Butter
1 tbs Pandan Paste
DURIAN FILLING:
METHOD:
1. Place all skin ingredients in a blender & process untl smooth.
Strain into a bowl.
2. Spread a scoop of the batter into a flat pan.
Lift out once cooked.
Repeat until batter is used up.
3. Place a scoop of Durian filling onto a piece of a skin & fold like a pillow shape. Ensure the smoother side of the skin is on the outside.
Repeat until all skin & filling are used up.
4. Serve immediately or chilled.
*************************************************
Kuih ni amatlah sedap sehingga tak dapat nak di ceritakan.... Kalau sesiapa yg minat durian, kuih ni rugi nyaaa kalau tak pernah cuba! Gandingan kulit & inti krim durian, amatlah mengasyikkan setiap gigitan...! Seketul pasti nya tak cukup!
Along nak ucapkan ribuan terima-kasih pada KakWan yg banyak kasi tip2 camna nak buat kulit tu dan terutama nya resepi yg memang best! Rasa kulit ni cam yang Along beli sebelum nya kat sini. Caaaaynag KaWan!!! Mmmmuah2!
Along nak ucapkan ribuan terima-kasih pada KakWan yg banyak kasi tip2 camna nak buat kulit tu dan terutama nya resepi yg memang best! Rasa kulit ni cam yang Along beli sebelum nya kat sini. Caaaaynag KaWan!!! Mmmmuah2!
Resepi kulit oleh: KakWan@Citarasawan
(Resipi di taip semula utk mudah rujuk)
Resepi inti krim durian oleh: AlongRoz@HomeKreation - baki drpd sini
BAHAN2 KULIT:
INTI KRIM DURIAN:
200ml Whipping Cream (whipped) + 10 ulas Isi Durian
CARA2:
250ml Susu Cair
100g Tepung Gandum
1/4 st Garam
3 biji Telur
1 sb Mentega Cair
1 sb Pes Pandan
INTI KRIM DURIAN:
200ml Whipping Cream (whipped) + 10 ulas Isi Durian
CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan2 kulit ke dlm blender & kisar sehingga sebati.
Tapis.
2. Ambil sesenduk adunan & ratakan ke dlm kuali menjadi dadar nipis.
Biarkan sehingga masak sebelum di angkat.
Buat semua sehingga habis.
3. Letak satu senduk inti krim durian ke atas sekeping kulit & lipat seperti bantal.
Pastikan bahagian kulit yg licin di sebelah luar.
Buat sehingga habis.
4. Hidangkan segera atau di sejukkan dahulu.
wah.. best..best.. first customer ni.. nk anto pinggan kosong jer ni along.. derian tak berbuah.. hohoho..
ReplyDeleteYang ditunggu dah tiba.durian....nak sekeping.
ReplyDeleteWaduhhh along padatnya inti cream duren tu..dah leh rasa sedapnya.. kulit pun licin jerr...hee hee :D
ReplyDeleteooooo... nk goda ye? nnt kita anto doyan umah along ye.. minggu dpn nak blk kg ambik doyan.. along tlg buat ye! hehe... kita tak gemar sgt doyan.. tp kalu dibuat kuih suka pulak...
ReplyDeletedZana,
ReplyDeleteTakda bawa duyan, penkek kosong jer ler ya...hehe
PuanRos,
Sekeping jer ker kakRos? Jap nak check... laaa dah abis rupa nya....hehe
KakWan,
Maceh KakWan... menjadi petua KakWan tu... sedaaap!
Madiha,
yey.... nak dapat duyan ni ya! Hantor ler selori nanti, kan Madiha tak suka makan duyan kan... kang sayang jer sekebun duyan takda org nak makan....hehehe
Omg, durian pancakes, simply fabulous..
ReplyDeleteAlong geramnya tgk bantal durian along ni...
ReplyDeletesedap sedap sedap.. kite penah wat dulu.. tp ikut resepi dari jiya.. mmg best mkn sejuk2...tak sedo dok menyuap je.. heheh
ReplyDeleteAslmkum Along
ReplyDeleteAlahai Along buat sy terliur dgn pancake durian ni....naklah sikit... dah lama berkenan...apakan daya durian tak da kat sini..
mee jawa Along kat bawahpun nampak sedap....
salam kak..tertarik ngan pancake durian ni baru 1st tgk makanan ni..nak try lah nt..tp nak tanya cara buat inti durian tu camne ya kak? whiping cream dan durian d mixer bsama ka?
ReplyDeleteZaleeya,
ReplyDeleteWsalam. Pukul dulu whipping cream tu sehingga gebu baru di campur dgn isi durian. Isi durian jika di masuk kedlm mixer boleh rosak sbb sangkut kat beater.
salam kak.. teringin untuk cuba resipi ni.
ReplyDeletetapi ape kegunaan mentega cair? untuk panaskan
dalam kuali ke untuk diblender?
TQ,
Sarah
Sarah,
ReplyDeleteMentega cair tu salah satu bahan utk kulit seperti yg di nyatakan dlm resipi blender kesemua nya.
Hi,
ReplyDeleteSaya cuba buat dengan resipi yang diberikan tetapi bagaimana nak dapatkan kulit yang nipis? Saya cuba nipiskannya semasa dalam kuali tetapi masih terlalu tebal untuk dibalut. Whipping cream yang saya gunakan juga terlalu cair untuk dicampur dengan isi durian. Sekian.TQ
Dear anonymous (next time tolong tinggalkan nick name anda ya...),
DeleteUtk dapatkan kulit yg nipis, kuali jgn terlalu panas supaya dapat di lenggangkan sehingga rata.
Kalau masih cair, makna nya belum cukup di pukul. Pukul cream sehingga betul2 pekat sebelum di campur durian.