Search my Blog

Thursday, December 27, 2012

Surprise Fruit Cake (Kek Buah Surprise)

 This delectable rich fruit cake recipe was shared by sis Hanifah, my lovely sweet FB friend that I met a couple of times but feel like knowing her for decades already. The cake is moist and taste pure fruits bonded by light chocolate cake. I made this to serve our end of year party in the office today and reserved some as gift boxes, of cource sis Hani had some small share too!

I've been having fever for two days already... appetite has been very bad with everything taste bitter, nausea and nose becomes too sensitive to any smell... so gotta live on congee these few days and hopefully I will recover soon. My head is spinning & body is aching but I can hardly lie down all time... so pardon me that I have no enough strength to type much tonight.... will share the recipe (which sis Hanifah has kindly consented) when I feel better later. In meantime, just enjoy the pix....


BAHASA MALAYSIA VERSION
Along ketengahkan satu lagi resepi istimewa dari Sarawak.... kek yg sangat kaya dengan buah2an yg lembab di imbangkan pula dengan rasa kacang gajus... manis nya seperti bak kata manis-manis buah... amat sesuai untuk di hidangkan pada musim2 perayaan. Kek ini di kongsikan oleh kenalan baru dari FB, orang Miri juga - sis Hanifah.... walaupun baru berkenalan sis Hani amat peramah dan baik-hati... tak lokek berkongsi ilmu.... semuga Allah membalas kebaikan nya dengan seribu keberkatan di dunia & akhirat!

Kek ni agak besar, ramai yg merasa serba sedikit. Dapat juga Along hadiahkan kpd 2 org kawan yg bercuti pulang dari NL & China. Selebih nya Along beri sedikit kpd sis Hanifah & hidangkan di pejabat semperna EOY party.
Sorry lah ya, lama tertunggu-tunggu resipi nya... Along masih kurang sihat. Ni dia resipi yg di tunggu-tunggu tu:

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Sis Hanifah
Saiz: 9" persegi
BAHAN2:
8 biji Telur
25g Gula
150g Tepong Gandum
2 sudu makan Butter
2 sudu makan Golden Syrup
2 sudu makan Koko
3 kotak Red Dates
500g Buah Kurma tanpa biji
1 bungkus Pitted Prune
3 bungkus Buah Cherry
- hijau & merah campur 

500g Kacang Gajus (di belah dua & goreng dgn sedikit minyak) 

CARA2:
1. Pukul telur & gula sehingga gula hancur.
Masukkan mentega, golden syrup, koko & tepong - di gaul rata.
Ketepikan sedikit buah2an & gajus untuk topping, masukkan selebih nya & di gaul rata.
2. Masukkan adunan ke dalam kuali & di masak sebentar sehingga pekat.
3. Masukkan ke dalam tin yg di lapik kertas & di gris.
Susun buah2an & gajus yg di ketepikan tadi.
Bakar 170C selama 45 minit. 
4. Sejukkan sebelum di potong.

Nota: 
Kek ni tahan lebih seminggu di suhu bilik atau 6 bulan di dalam petisejuk.
Kek akan lebih lembab selepas beberapa hari & lebih mesra rasa.

Gift boxes for visting friends from NL & China


5 comments:

  1. Wahhh along...dap nya....terliur diat dh.....ooooohh noooo....

    ReplyDelete
  2. salam long.... firstly nak ucap epi belated annivesary..... moga kekal abadi selamanya.. menten muda jer along nih kan wpon dah 23 taun kawen... jeles ai! hihihihi...

    menarik sungguh kek along nih! cam biasa... resepi2 along mmg selalunya unik! tak sabo nak nengok resepinya... buat? jgn ditanya.. hehehehe

    gli ati plak nengok along semelih ayam gedabak tuh ngan pisau besoooooo... kekekekeke

    ReplyDelete
  3. Ada dh resepi..tq along n kak hanifah sudi share resepi tok...bookmark lok...:-)

    ReplyDelete
  4. Kak, I dah Cuba bake surprise fruit cake ni. Tak menyadi lah kak. Kek nya keras

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)