Search my Blog

Thursday, January 30, 2014

Steamed Fruit Cake II (Kek Buah Kukus II)

 Look no further for moist and delicious fruit cake, you already found one here... perfect to my liking! I made three cakes in a row for CNY gifts for friends. One of them collasped on the floor the moment it came out from the steamer due to my own careless action.... I was too sleepy when the cake was done at midnight & my eyes were half opened.... I didn't realize the cake was placed at the edge of the kitchen cabinet.... I was shocked and frustrated that night but my hubby was happy that he had a chance to taste the hot cake!

By: Roz@HomeKreation
Source: CMG
Translated into English by HomeKreatiom
Size: 8"square
INGREDIENTS:
250g Butter 150g Brown Sugar
3 Eggs (Grade A) 
375g Mix Fruits*
300g Flour*
1 tsp Sodium Bicarbonate*
1
tsp Cream of Tartar* (* combined) 
150g Sugar (for making caramel) 

METHOD:
1. Beat butter and brown sugar until fluffy.
Add in egg one by one while beating slowly until well combined.
Add in mixed ingredients marked * until well combined.
2.  Make caramel from 150g sugar & pour into cake batter right away.
Mix it fast before it crystalised.
3. Pour batter into lined and greased tin.
Cover with aluminium foil & steam 4 hours until done.


 
packed for CNY gift

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kek kukus Cik Mat ni memang best dan puas hati sangat.... kek yang lembab, manis sederhana & buah2an yang cukup rasa memang amat sempurna untuk perayaan atau kasi adiah pada kawan2 semperna CNY ni. TQ ya Mat, resepi Mat memang mantop! Along buat tiga biji kali ni nak kasi kat kawan2. Yang sebiji pula terhempas ke lantai.... lama sgt mengukus sampai tgh malam... ngantuk amat waktu tu.... mata pun hanya separuh buka... waktu keluarkan kek dari periuk tak sedor terletak kek kat ujung bucu.... aduhhhhh... sedih nya selepas susah payah, lingkup camtu je... tapi takpa lah rezeki orang kat rumah ni je lah.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: CMG
Di taip semula untuk mudah rujuk sendiri dan ubahsuai resipi cara Along. Boleh rujuk kat link CMG untuk resipi asal. TQ CikMat.
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
250g Mentega 150g Gula Perang
3 biji Telur gred A
375g Buah2an Kering Campur*
300g Tepung Gandum*
1 st Sodium Bicarbonate*
1 st Cream of Tartar*
(* satukan)

150g Gula Pasir (untuk gula hangus) 

CARA2:
1. Putar mentega & gula perang sehingga kembang.
Masukkan telur satu persatu sehingga sebati.
Masukkan campuran tepung & buah2an kering yang di tanda*, sedikit2 sehingga rata.
2. Masak gula pasir sehingga hancur dan menjadi karamel keperangan.
Angkat & terus tuang ke dalam adunan kek & di kacau rata dengan cepat supaya tidak berketul.
3. Tuang adunan ke dalam tin yang di lapik kertas & di gris.
Tutup tin dengan kertas aluminium.
Kukus selama 4 jam sehingga masak.
(Pastikan air telah menggelegak sebelum mula mengukus. Tambahkan air panas apabila air kering, jgn guna air sejuk)

 


2 comments:

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)