I'm using Mazola Cookies (replaced peanuts with peas) which recipe is from a very old newspaper cutting (I think it was Utusan Malaysia) that I've been keeping since I was in primary school (see photo below). I love baking & cooking since I was very young and collected a lot of recipes since then. This is one of my favourite recipes ever since. Many of my recipe collecions were lost or damaged when I left home but this one safe until now because I brought it with me when I went to study in London.
A very old newspaper cutting aged >30 years |
By: Roz@HomeKreation
Makes 50 pcs
INGREDIENTS:
1 cup Peas Flour
1 cup Flour
1/2 cup Icing Sugar
1/2 tsp Baking Powder
1/2 tsp Salt
Mazola Oil
1 Egg Yolk
METHOD:
1. Mix all dry ingredients well.
Pour in oil slowly until a soft dough is formed.
2. Shape into a size of marbles.
Brush top with egg yolk.
3. Bake at 180C for 15 minutes or until cooked.
4. Cool & keep in air tight containers.
Buat ni untuk kudapan di hari raya haji baru2 ni. Dah seminggu Along masih tak abis2 dgn menu raya haji.... Along cuma dapat upate 1 entri sehari jer sbb sibuk dgn kehidupan seharian, itu pun syukur lah dapat juga berblogging seada nya.
Resepi ni asal nya simpanan Along dari kecil lagi sewaktu di bangku sekolah rendah. Memang minat memasak & buat kuih ni dari kecil & dari situ lah Along mula mengumpulkan banyak resepi2. Banyak yg dah hilang selepas Along meninggalkan rumah tetapi ada yg terselamat sebab Along bawa dgn Along sewaktu pergi melanjutkan pelajaran ke luar negara, termasuk lah yg satu ni. Resepi di adapsi drpd Biskut Mazola, cuma Along gantikan kacang tanah dgn kacang peas.
Biskut Peas ni Along dah buat kat sini guna resipi KakWan - sedap & tak puas makan. Tingin nak makan lagi so Along buat lagi sekali cuma kali ni Along guna resipi Mazola & dulu tu tersilap buat dalam acuan jadi kali ni Along bulat2kan aja supaya lebih gebu. ChikMi pun ada sarankan Along guna resipi Mazola dalam nisbah yg sama cam resipi Along juga, memang best - cair jer dalam mulut.
Dah banyak celoteh pulak kali ni.... meh tengok resepi pula:
By: AlongRoz@HomeKreation
Dah banyak celoteh pulak kali ni.... meh tengok resepi pula:
By: AlongRoz@HomeKreation
Makes 50 pcs
BAHAN2:
1 cwn Tepung Kcg Peas
1 cwn Tepung Gandum
1/2 cwn Gula Aising
1/2 st Baking Powder
1/2 st Garam
Minyak Mazola
1 biji Telur Kuning
CARA2:
1. Gaulkan kesemua bhn2 kerng sehingga sebati.
Tuangkan minyak Mazola sedikit2 sehingga terbentuk doh lembut.
2. Bentukkan bulat2 seperti guli.
3.Berus atas nya dgn telur kuning.
4. Bakar dgn suhu 180C selama 15 minit atau sehingga masak.
5. Sejukkan & Simpan dlm bekas kedap udara.
nak sekut along sikit boleh... sedapnya.. kita baru nk tayang lauk along dah kuar sekut pulak..
ReplyDeleteThese are my favourite cookies! I want to make them too, but not sure if I can find green pea flour...
ReplyDeleteakak suka sekut ni..tp takleh buat la...mesti akak makan banyak/tak hengat donia...huhuhu...
ReplyDeletedah lama yatie berangan nak wat sekut ni, tapi tak jumpa lagilah tepung kcng peas tu...kalau dah jumpa, pasti ku buat...mmng sedapkan sekut ni..raya aritu beli dngn kawan...satu balang yatie sorang je makan..kih3...burukkan...ekekekeke...
ReplyDeletehari raya hari tu pun kita buat..memang sedap..kalau makan tak berenti..tapi kat sebelah mesti standby air..kalau tak tercekik..hhehhehe..lamanya simpan keratan resepi tu...
ReplyDeletesalam along,, ini baru betul2 peminat setia biskut kacang hijau,, kagum ngan along masih menyimpan resipi dari 30tahun yg lepas,, luckily sume resipi antik K1 dh selamat simpan dlm blog takut hilang by the way along mesti simpan dlm album keratan resipi antik tu hee hee ..)
ReplyDeletealong cayang..bila tgk along wat cookies ni mcm nk raya plk..pos sebalang ke KL long..
ReplyDeleteSalam Along.. nostalgia betul keratan resipi along tu. Dah sampai london balik semula ke malaysia masih elok tersimpan. :)
ReplyDeleteSalam Along...
ReplyDeleteRajin juga singgah blog Along...tapi segan nak tegur. Utk resepi kali ni pulak akak memberanikan diri sebab nak cilok resepi yang ada kelainan dlm penggunaan tpg kacang. Tambahan pula keratan resepi itu telah disimpan begitu lama. Sudah tentu ia adalah diantara yg paling sedap kan? Harap dihalalkan ye?
Assalam Along cayanggggg...amboi2 rajinnya wat kukis ni...tetiba rasa nak makan kukis lak lepas tgk ni...adeeii...pos sini sebalang Along eh.. ^_^
ReplyDeleteAlonggg sedap sedap suka suka heheheh cheq ni duk berniat aje nak buat tak terbuat-buat jugak lagi biskut ni sampaikan kacang peas pun habis dimakan dek bebudak tu
ReplyDeletebiskut ni dah lama ada dlm list..tapi entah bila tahun akak nak buat pun tak tau lah..tpg kcg peas tu pun dah nak expired dah...tengok kat dapur along ni rasa nak buat je esok lusa..hehe
ReplyDeleteish, guna green pea flour pun boleh rupanya.....makcik dok beli yg readymade punya & bukan selalu ada jual.....
ReplyDeletedZana,
ReplyDeleteNak cikit jer, boleh ler... tapi jgn mintak lagi noh...hehe
Fern,
I saw some bloggers blend the green peas that sold as snacks & turned out alright.
Cendana Kasih,
Noorma, geli hati Along dengor makan sampai tak hengat donia...hehehe
Yatie,
Boleh blend jer kcg peas yg jual kat tempat snack tu. Sama lah kita dua, Along buat ni makan sorang2 jer...kikiki
Nazrah,
Maka ni kena slow2 barutak cekik...hehe
KakWan,
Wsalam. Memang simpan dalam album sebab sayang ler... nanti nak tunjuk kat cucu cicit untuk inspirasi....hehe. Along mmg inat sgt sekut ni KakWan. Ada lagi tepung nya sbb Along tamak beli byk.
KZai,
Dah abis di telan Along sorang...hehe
Ijan,
Dah jauh kertas tu merantau dgn Along & akhir nya sampai ke Sarawak ni haa...hehe
Junie Octovian,
Wsalam. Sila lah cuba, Along halalkan. mmg best respi ni, insyaallah.
Ummi,
Wsalam. Minat makan punya pasal lah ni Ummi dk buat lagi ni... hehe. Alaaa Along buat 50 ketoi jer Ummi, tak dan nak masuk balang dah abis Along ngap...hehe.
ChikMi,
Takpa, nanti beli lain kacang tu... buat ler ChikMi, Along seka betul sekut ni.
anymz,
KakAnim dah ada kacang tu boleh ler buat, sekejap jer siap kalau buat 1 portion sikit jer.
Makcikantin,
Nak buat senang jer tapi tepung kcg peas tu susah nak dapat, time raya2 baru ada jual.
dah lame mummy cari this recipe mohon copy can Roz, thanks
ReplyDeleteni Along Roz, cantek n comel org nye slamat berkenalan Roz,
ReplyDeletedah banyak recipe along, mummy cube, all sedap sedap..... thanks Along for sharing with us
thanks
mummy
akak suke sgt sekut ni...seedaap ssangat..biasanya time raya je dpt mkn...tgk resepi along rasa nk try la...harap d halal ya
ReplyDeleteDi Miri mana nak cari tepong kacang pea tu Kak?
ReplyDeletesalam.. nape saye buat jd merekah kt atas tu ye? please bg tunjuk ajar. tq
ReplyDeletesalam.. nape saye buat jd merekah kt atas tu ye? please bg tunjuk ajar. tq
ReplyDeleteMinyak mazola jgung ke mazola+sunflower
ReplyDeleteMinyak jagung...
DeleteMinyak mazola jgung ke mazola+sunflower
ReplyDeleteBerapa banyak minyak mazolla tu. Tak dinyatakan ☺️
ReplyDelete