This is my younger brother's recipe which was served in the wedding last week. My brother, Zaiyed is working in Kelantan as a chef. I called him in Kelantan just now for the recipe to fulfill the request from KakIna KL.
Buat Kak Ina, ini dia resepi nya - simple jer. Buat tau, jangan tak buat. Kalau takda arang guna dapor kayu je lah, takda juga pakai oven pun boleh....hehe.
BAHAN2:
Ayam bulat - jgn di potong
Serai*
Bawang Besar*
Bwg Putih*
Halia* (* blender sehingga halus)
Kicap
Sos Tiram
Garam, Gula
CARA2:
1. Gaul kesemua nya dgn ayam bulat & perap semalaman dlm fridge.
2. Bakar atas bara dapur arang/kayu sehingga masak.
Golek2kan supaya masak rata.
3. Hidangkan dgn sambal cicah kesukaan anda.
(Hari khenduri tu tak sempat pun nak buat)
Nota:
- Bahan2 tu takda sukatan, agak2 je. Along pun terlupa tadi nak tanya sukatan.
- Masak cara kampung atas bara ni memang ada kelainan - ayam lembut & wangi.
- Masak cara kampung atas bara ni memang ada kelainan - ayam lembut & wangi.
Terasa kesedapannya.... bakar pakei arang, mesti sedap.
ReplyDelete