Search my Blog

Wednesday, August 5, 2015

Kek Belacan Lumut Cheese

 Hot popular cake in Sarawak for this year Idh.... a combination of authentic Kek Belacan and Kek Lumut, topped with cheesecake layer..... All very rich in taste but one piece is definitely not going to be enough for sure no matter how much diet conscious you are.... so my advice is to completely avoid it to save you from temptations....LOL!

Recipe in English will be typed later.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Kek yang meletop-letop hangat di perkatakan pada raya tahun ni.... menggabungkan kek tradisi Sarawak iaitu Kek Belacan dan Kek Lumut serta di tambahkan dengan cheesecake.... ya rabbi.... tak terkata sedap nya.... kalau seketul memang tak cukup sampai beberapa tetamu minta bungkus bawa balik dan ada gak nak minta beli.... nak jual tak reti lah pulak sebab modal nya pon boleh tahan ler.... 

Along nak ingatkan yg kek2 Sarawak yg sedap dan homemade menggunakan 100% pure butter untuk dapatkan tekstur lembut dan rasa harum lemak. Along guna butter dlm tin terpaksa import dari Sarawak sebab pusing satu KL takda jual. Kalau guna Buttercup, kek akan sedikit keras dan rasa nya pun tak berapa... Pure butter dlm fridge pun rasa nya ada kurang dari segi rasa tapi kalau takda pilihan lain is a second best choice. Dari segi harga memang amat mahal lah tapi berbaloi.... lebih-kurang RM90 setin.

Resipi tak nyatakan saiz tin, jadi Along guna 8.5 inci dan tak muat lah pulak.... sebab tu lah lapisan cheese nya nipis sebab cuma separuh jer dapat masuk. Next time kena guna tin yg lebih besar.



By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Group Facebook_RMK (TQ kpd penyumbang resipi, tak pasti siapa... semuga anda di murahkan rezeki)
Saiz tin: 9" persegi
BAHAN2 KEK BELACAN:
170g Butter
3 bj Telur
50g Gula
90g Tepung Gandum
1/3 tin Sekaya
1/3 tin Susu Pekat
100g Horlicks
1 sb Gula Hitam
100g Milo
250g Coklat Masakan
Esen Vanilla 

BAHAN2 KEK LUMUT:
170g Butter
3 bj Telur
50g Gula
90g Tepung Biskut Marie
1 sb Tepung Gandum
1/3 tin Sekaya
100g Horlicks
1/2 botol Pes Pandan

BAHAN2 KEK CHEESE:
750g Cream Cheese
150g Gula
3 bj Telur
1st Esen vanilla
2 sb Tepung Gandum

CARA2:
1. Setiap lapisan kek di adun seperti biasa.
(Along pukul butter dan gula sehingga kembang, masukkan telur satu-persatu dan lain2 bahan).
2. Kukus kek belacan 1 jam.
3. Tuang adunan kek lumut & kukus 1 jam.
4. Tuang adunan kek cheese dan kukus 2 jam sehingga masak.


16 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Wow..nampak sedap..nak try la..masa mula-mula baca tajuk tadi ingatkan guna belacan dalam kek..haha..

    Along ada cadangan tak untuk ganti Milo? Saya dah tak makan milo, sampai sekarang tak jumpa lagi pengganti sesedap milo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaa.... Kek Belacan nama dia sebab hitam cam belacan... mmg femes kat Sarawak kek belacan

      Pengganti Milo.... Vico... Ovaltine... drinking chocolate (imported)...

      Delete
  3. yeah... finally resepi yang ditunggu dah keluar! tq for sharing!!!! sgt2 menghargai

    ReplyDelete
  4. Looks so pretty and yummy! I really thought you put belacan in the cake! haha...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaaa... of course not... in Sarawak kek Belacan is well known as traditional cake.

      Delete
  5. npk sdp & miist kek ni...
    bila tgk bhn2nya rasa xda masalah...
    tp, tgk kt masa nk kusus dia...
    4 jam, adoii...
    salin resepi ja la dlu...
    hahahaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheee.... abis setong gas ni.... gurau jer, tak lah setong.... tapi berbaloi tau dik... cuba ya satu hari nanti.

      Delete
  6. as salam..along..nk tanye.. sbb confuse..hehe..seri kaya tu tin besar ke tin kecik..lg satu gula hitam tu ade di sarawak sahaje ke??tq in advance

    ReplyDelete
  7. ermm..jalan jalan jamu mata ni....ternampak la kek ni....sedappnye...along saya copy resepi ye...tq...nak try nanti...

    ReplyDelete
  8. Nak tau 1/3tin2 tin besar atau medium??

    ReplyDelete
  9. Malam tadi tercuba kek ni, sedap sedap...tapi oleh kerana mata mengantok yg amat, x larat nak buat adunan kek lumut.... dua lapis ja la..hehe

    ReplyDelete
  10. Saiz acuan 8.5 tu sama dngn acuan 8'8'ke?

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)