This dish originally called Pari Masak Hijau by Ayu. Unfortunately I had just cooked my Stingray a day before Ayu published the recipe hence I got to use whatever fish I had in the freezer. It tastes real good & my whole family enjoyed it.
The recipe below copied/pasted from Ayu's blog in Malay. Thanks so much Ayu for sharing. Let me know if anyone wants English translation.
Ingredients:-
2-3 ekor anak ikan pari-dibersihkan, potong, gaul dengan kunyit & garam.
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar sambal belacan
3-4 batang daun kari
3 batang cili hijau dihiris
1-2 sudu kecil serbuk lada hitam
garam & serbuk perasa secukupnya
HomeKreation: I've added big Onions
Method:-
Campurkan bawang putih, serbuk lada hitam, sambal belacan dan ketepikan.
Panaskan minyak, goreng ikan pari hingga agak garing. Angkat, toskan dan ketepikan.
Kurangkan minyak kalau gunakan minyak gorengan ikan tadi.
Masukkan campuran, sambal belacan, bawang putih, serbuk lada hitam dan tumis hingga naik bau.
Masukkan lada hijau dan daun kari, kacau rata .
Masukkan sedikit perasa dan garam kalau necessary dan gaul rata.
Masukkan ikan pari yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata.
Biarkan sekejap hingga tumisan tadi sebati dan meresap dengan isi ikan.
Matikan api. Siap untuk dihidang.
Sources:-From a cooking programme in suria channel
Wednesday, May 26, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam kak roz,
ReplyDeleteHuwa.... menu ni dah sampai miri dulu... hehehe, cayalah kak. saya baru terfikir2 weekend baru nak beli pari. yum yum... guna ikan lain pun nampak sodap. nak sepinggan,simpan buat lunch ya kak...kikiki