By: Roz@HomeKreation
Source: hanamemories.blogspot.com
BAHAN2:
1/2 ekor ayam size kecil
*1/2 labu bawang putih - parut
*2 inci halia - parut
1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
2 sudu besar kicap manis/pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
garam sedikit
minyak zaitun
BAHAN2:
1/2 ekor ayam size kecil
*1/2 labu bawang putih - parut
*2 inci halia - parut
1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
2 sudu besar kicap manis/pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
garam sedikit
minyak zaitun
CARA2:
1. Gaul ayam dgn halia,bwg putih, kicap, lada hitam, sos tiram, madu, dan sedikit garam.
Masukkan dalam mangkuk tahan panas/loyang.
Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
2. Panaskan oven 180C.
Curahkan minyak zaitun ke atas ayam (bleh tukar butter) dan bakar selama 1jam atau sehingga ayam masak.
Setiap 20min jirus2kan air ayam yg keluar ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.
Along buat Nasi Lemak dengan lauk Ayam Panggang, Sambal Telur Rebus, Timun & Tomato:
waaaa bestnyer ade ayam panggang mamaroz buat! klu besan miri yg buat kompom lg best! terliur suda ni... mana cukop sebelah long..kami makan banyak! muahahaha... maceh long sudi try... lap lap u and liana bucuk bucukk...mmuahh!!
ReplyDeleteI'm totally drooling here kak! Can't describe how bad am salivating...hehehe!
ReplyDeletesimple dan menarik
ReplyDelete