Search my Blog

Tuesday, February 28, 2012

Play Dough for Liana

 I had some expired flour which I misplaced and forgotten about. Idea came through to make play dough to give Liana some excitement in the weekend. Indeed it was an exciting activities for the whole family with the two brothers and daddy joining the moulding activities to show their creativity.

 Liana and us had a lot of laugh every time something created especially the ones made by daddy.... (kind of hard to guess and Liana burst to laughter once she was told what that was!). Liana can guess 90% correctly what was created and the 10% mostly the ones from daddy..... Guess what daddy came up with..... one of them was i-pad (Liana's favourite toy)! Her eyes were wide opened and blinked a lot as she cannot guess but burst to excitement to know it was her favourite thing... LOL.

She also requested a lot of things and gave a challenge to the brothers to create for her.... dinosaur, monkey, snake, crocodiles, fish, birthday cake (this one was her favourite and she sang birthday song repeatedly for herself & pretend to blow the candles), buttons, apple, orange, elephants, flowers, many more.

some of the things created by the family.....
 Come and make play dough and give a lot of fun to your small kids whilst develop their creativity at the same time!

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 cup Flour
1/4 cup Salt
1 tsp Oil
Hot Water

METHOD:
1. Mix in water slowly into the rest of ingredients until just enough to form a dough.
Knead until smooth dough is formed.
2. Colour as you like & knead to mix well.
3. Have fun!
*************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Seronok nya Liana first time bermain dgn play doh, tambahan pula kesemua ahli keluarga bermain bersama2 & gelak-ketawa setiap kali sesuatu di hasilkan mengikut kretiviti masing2.

Kalau ada tepung yg dah expired tu jangan di buang. Meh buat play doh untuk anak2 kecil anda.Pasti mereka akan riang gembira dapat bermain bersama2 anda.

BAHAN2:
1 cwn Tepung
1/4 cwn Garam
1 st Minyak
Air Panas

CARA2:
1. Tuangkan air panas ke dalam kesemua bhn2 lain perlahan2 sambil di gaul sehingga doh terbentuk.
2. Warnakan & uli sehingga sebati.
3. Have fun!


17 comments:

  1. Salam Along,
    Bagus idea Along ni. Kalau mikael dapat ni, terus masuk mulut. Pas tu cakap.. nam.. nam... hehehe :)
    Kisses to adorable Liana.

    ReplyDelete
  2. Along leh jual play doh ni....gerenti selamat utk knk2..hihihi

    ReplyDelete
  3. Pagi Kak Along.. wah good idea nih kak,tapi melly tak pernah ada tepung yang expire..hehe
    Pasti Liana enjoy yah main dough nya. ;)

    ReplyDelete
  4. Simpan dulu yea resepi ni. Tahun bila boleh buat tak tau lagi

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum besan yg dirindui... teruja sungguh tgk mende alah nih.. liana dah pandai mcm2... klu bg kat darwish nih dier cuma tau sebut dapp dapp dapppp sambil masuk mulut! hahahahaha.. miss kat along n liana soooooo much!!!

    ReplyDelete
  6. Salam kenal...selalu singgah cni belajar masak2 ;)

    ReplyDelete
  7. Assalam Along..

    Terima atas resepi play doh ini..lehlah buatkan utk anak perempuan saya juga..

    ReplyDelete
  8. Assalam Along cayang...amboiii dah nampak aura puteri yg bakal ke dapur dah ni....dah nak menggelek, mencanai, mengelim karipap ke tuh? hehehhehe... Liana mesti ikut jejak mamanya yang pandai segala tu, menjahit, memasak....insyaAllah.. ^__^

    ReplyDelete
  9. Menarikkk nih, kalau yg tua2 macam CMG dan yang lagi tua sikit macam Kak Ummi Kuantan (sori kak..hehe), main, nampak comey tak?...penggsann >__<

    ReplyDelete
  10. Best2... Gembira je dorg main.

    ReplyDelete
  11. cantik la along kalerpul,sabrina minta lama dah ibu yg Malas,heheh sbb jumpa resepi yg guna cream of tar tar tu yg M nak buat

    ReplyDelete
  12. oic... bolehlah k.gee buat utk anak k.gee main nanti...TQ Along

    ReplyDelete
  13. Seronok tengok aktiviti akak sekeluarga... Nak tengok pic Lianan.. rinduulah..... Berruntung Lianan dapat ibu yg rajin macam akak

    ReplyDelete
  14. sangat menarik..confirm bebas dari bahan kimia~so kreatif

    ReplyDelete
  15. thanks for sharing Alongg...nk buat gak la utk anak2 main cuti sekolah next week...

    ReplyDelete
  16. Sambut salam & tq semua yg singgah. Maaf ya, lambat sikit kita balas kunjungan....

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)